Skocz do zawartości

Które chłodzenie do ryzen 5 2600

Recommended Posts

Witam, ostatnio zakupiłem procesor Ryzen 5 2600 wraz z płytą główną i jutro będę wszystko montował. Mam pytanie, czy na ryzena nałożyć chłodzenie boxowe, dostarczone z procesorem czy lepsze będzie Fera 3 HE1224 V2? Chłodzenie Fera nowe, jeszcze nie używane. Miało chłodzić g4560, ale jednak nie było czasu montować, więc leży i się kurzy. 

Oczywiście, że Fera 3. Tu nawet nie ma co się zastanawiać.

Na boxowym chłodzeniu temperatury miałem dochodzące nawet do 60 stopni w idlu.

Po zmianie na Noctua NH-D14 ze starego komputera temperatura w idlu nie przekracza 45 stopni, a dosyć często spada do 36.

Sprawdź najpierw czy masz zestaw montażowy do AM4 w zestawie do Fery.

Mam, na opakowaniu jest podane, że pasuje na podstawkę AM4.

A ja bym proponował NAJPIERW zamontować boxowy cooler i zobaczyć jak się on zachowuję w Twojej obudowie... Bo możesz się zdziwić ;)

Po prawdzie to nie chce mi się montować kolejno dwóch różnych coolerów i ewentualnie trzeci raz zakładać "kandydata" nr 1. Obudowa to Gladius M35 + 2 dodatkowe wentylatory nie licząc dwóch będących już dołączonych do obudowy. 

Ale jak się ma wydajniejsze chłodzenie, którego i tak się nie używa to nie wiem po co w ogóle ta dyskusja...

A no po to, że może ktoś ma procesor ryzen 5 2600 i wymienił boxowe chłodzenie na Fera 3 i może się podzielić opinią czy jest lepiej, czy tak samo i nie ma szczególnej różnicy a jak już wspomniałem Fera leży ponieważ nie było czasu na montowanie go na g4560, który koniec końców wykorzystywany był jedynie w pc do przeglądania stron internetowych a do takich rzeczy boxowe chłodzenia wystarczało :)

A no po to, że może ktoś ma procesor ryzen 5 2600 i wymienił boxowe chłodzenie na Fera 3 i może się podzielić opinią czy jest lepiej, czy tak samo i nie ma szczególnej różnicy a jak już wspomniałem Fera leży ponieważ nie było czasu na montowanie go na g4560, który koniec końców wykorzystywany był jedynie w pc do przeglądania stron internetowych a do takich rzeczy boxowe chłodzenia wystarczało :)

A czemu miałoby nie być lepiej? Box jest boxem i zawsze będzie odstawał względem chłodzenia wieżowego jak Fera. Warto zawsze, bo z racji większej powierzchni radiatora wentylator nie będzie robił tyle hałasu.

Więc nadal uważam, że dalsza dyskusja nie prowadzi do niczego, bo to jest aż oczywiste co będzie lepsze.

Edytowane przez CrisPell

To zależy co będziesz robił i co możesz, co chcesz zrobić. Czyli czy będzie OC z podnoszeniem napięcia. Fera to nie Fortis ale sporo lepiej niż box. Tak naprawdę to łatwo znaleźć odpowiedź na twoje pytanie w sieci. Ogólnie szału nie ma.

Do Ryzena 5 2600 dostajesz standardowo kurdupla Wraith Stealth którego bym założył gdybym używał kompa dosłownie do przeglądania internetu, oglądania filmów w max Full HD, pograł czasem w coś niewymagającego a jeżeli zastosowanie trochę bardziej wymagające to musiałbym aktualnie nie posiadać środków na zakup innego chłodzenia (ty już masz) i lub chciał sprawdzić jak sprawdzi się box. Boxowe chłodzenia wyglądają tak

http://wavepc.pl/wp-content/uploads/2017/09/AM4-Wraith-Cooler-Lineup-1920x631.jpg

źródło - http://wavepc.pl/wp-content/uploads/2017/09/AM4-Wraith-Cooler-Lineup-1920x631.jpg

Swojego nie zakładałem. Po lekturze i filmach z sieci zakupiłem od razu Fortisa 3 HE1425 v2 który  trochę chłodzi sekcję zasilania płyty tym bardziej, że wentylator umieściłem najniżej jak się da. Pasta z zestawu. Poustawiałem też trochę krzywe wentylatorów w UEFI.

Obecnie mając w pokoju około 21 stopni temperatura CPU gdy teraz piszę wynosi około 32 stopnie a obroty wentyla około 550 obr. Między czasie obejrzałem coś na youtube i zapuściłem benchmark z gry ArmA 3 oraz bench Corona. W każdym razie gdy gram lub testuję pobieżnie to nie przekraczam raczej 60 stopni a wentylator CPU nie przekroczył 800 obr/min. Komp w miarę czysty bo bebechy wymieniałem 31 października. Z czasem temperatury otoczenia wzrosną, komp się przykurzy, pasta straci na efektywności i każde chłodzenie będzie miało trudniej.

Przynajmniej jeden wentylator w obudowie powinienem wymienić lub zamienić miejscami choć niewiele to zmieni.

Przykładowy test chłodzeń https://wavepc.pl/fortis-3-he1425-test/6/

Mój zrzut

lwOkXPU.png

Przypominam, nie zakładałem oryginalnego chłodzenia. Procesor niepodkręcony. Kilka zmian w UEFI trochę na ślepo, modyfikacja planu zasilania, wybrany profil AMD i zmniejszony w nim minimalny stan procesora do 25%.

• Popieram 1