Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

i7-8700k - dziwne zachowanie procesora i wysokie temperatury.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 fr1man

fr1man
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 10 listopad 2018 - 20:56

Witajcie!
 
Kilka tygodni temu zmieniłem bazowe podzespoły w komputerze. Specyfikacja :
Procesor : i7-8700K żadnego OC
Cooler : SilentiumPC Grandis 2 XE1436
Pasta na procesorze : Thermal Grizzly
MOBO : MSI Z370 Gaming Plus
RAM : 2 x 8Gb Corsair LPX 3000Mhz
Grafika : Gigabyte GTX970
System : Windows 10 Pro
SSD : Crucial_CT120M500SSD1
SSD2: Samsung SSD 850 EVO 250GB
+ 3 dyski twarde
 
Od początku zauważam dziwne zachowanie temperatur procesora. W spoczynku procesor ma ok. 30-33*C. W trakcie normalnego użytkowania temperatury skaczą nawet do 60-70 a nawet i więcej stopni
Tak to wygląda po samym starcie systemu : 
 
J6Edq76.jpg
 
Tak przy uruchamianiu Chrome'a : 
 
A0pQsMN.jpg
W5Jkkqv.jpg
 
Problem ten nurtuje mnie od początku.
 
Większy problem jest natomiast podczas obciążenia i grania w gry. Temperatura w BFV przekracza niekiedy 90*C co mnie mocno martwi. W innych grach nie ma takiej tragedii. Obudowę mam dużą i przewiewną (2 wentylatory 140mm z przodu, 2 u góry i jeden z tyłu. Czy możliwe jest że to chłodzenie nie daje sobie rady z tym procesorem ? 
Pastę wydaje mi się że nałożyłem dobrze, natomiast heatpipe'y i blaszki na chłodzeniu są ledwo ciepłe co mnie zastanawia. Czyżbym dał za mało bądź za dużo pasty ? 
 
Bardzo gorący jest natomiast ten element obok procesora, to chyba sekcja zasilania jeśli się nie mylę. 
 
MNFTrOPl.jpg
 
Poniżej ustawienia UEFI.
 
tzHi7a6l.png
HXAs36Rl.png
Fu721vzl.png
LenMW6gl.png
4NL2Z7ll.png
3zJSTzol.png
s9dstr3l.png
 
 
Poniżej log z HWinfo w idle. 
 
 
I podczas grania w BF'a V. 
 
 
4t3ITPSh.jpg

  • 0

#2 kaylo

kaylo
  • Drunken Sailor

  • 92 postów

Napisano 10 listopad 2018 - 21:43

Ręcznie znajdź najniższe napięcie potrzebne do stabilnej pracy korzystając z programów typu Prime95. Płyta główna ustawia w automacie napięcie z dużym zapasem. Jeśli nadal będą problemy z temperaturami sprawdź docisk chłodzenia i czy pasty jest wystarczająca ilość. Lepiej nałożyć więcej bo i tak się rozejdzie niż ma być za mało.


  • 1

i7-6700K@ 4.9GHz 1.52V skalp+miedziany IHS Asus Maximus VIII Hero  G.Skill Ripjaws V 2x8GB 3000MHz CL15 1080Ti Strix OC XOC BIOS@ 2177/1614MHz 1.2V EVGA G2 550  GoodRam Iridium Pro 240GB 2x HGST NAS DESKSTAR 4TB RAID 0 Phanteks Enthoo Pro M TG Dell U2515H Burson Conductor V2+ Beyerdynamic T1 v2 DT990 PRO Edifier R2730DB

Corsair K65 Zowie FK1 + GS-R

Chilled Water:  
Hailea HC500A - Heatkiller IV PRO - EK-FC1080 GTX Ti Strix rev. 2.0 - Aquacomputer D5 RPM + Heatkiller D5-TOP


#3 MrRob

MrRob
  • Bywalec

  • 88 postów
  • Miejscowość:Zielona Góra
  • 3DMark 06:40 tyś

Napisano 11 listopad 2018 - 10:29

Problemem jest wysokie napięcie. Grzeje się sekcja zasilania i procesor.

Zresetuj ustawienia biosu - najlepiej wyjmując baterię na ok 1-2min. Po restarcie pozostaw ustawienia domyślne. Następnie ZAKTUALIZUJ BIOS do najnowszej wersji 7B61v15


  • 0

PC1 CPU: Intel i9 9900K @5 GPU: MSI GTX 1080 Gaming X MOBO: MSI MEG Z390 ACE RAM: Kingston Predator 16GB 4000Mhz Cooler: EK Supreme EVO SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial MX200 250GB + SanDisk Ultra 500GB  PSU: OCZ ZS 750W CASE: CoolerMaster HAF X Monitor: Dell S2716DG  SYS: Win 10 + 7 64-bit

PC2 CPU: Intel i7 7700K @5 GPU: MSI GTX 780Ti Gaming MOBO: MSI Z270 Gamig Pro Carbon RAM: Kingston Predator 32GB 3000Mhz Cooler: EK Supreme LTX SSD: Samsung 960 EVO 500GB + Crucial MX200 250GB + SanDisk Plus 480GB PSU: OCZ SXS 700W CASE: Aerocool XPredator X3 Monitor: Acer G245H  SYS: Win 10 + 7 64-bit

Laptop1 Lenovo Y700-15 CPU: Intel i7 6700HQ GPU: GTX 960M RAM: Samsung 8GB 2133Mhz SSD: Samsung 960 EVO 250GB + SanDisk Plus 480GB SYS: Win 10 64-bit

Laptop2 Lenovo X230 CPU: Intel i5 3320M RAM: Samsung 8GB 1600Mhz SSD: Kingston SUV400 240GB SYS: Win 7 64-bit


#4 fr1man

fr1man
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 11 listopad 2018 - 17:37

Problemem jest wysokie napięcie. Grzeje się sekcja zasilania i procesor.

Zresetuj ustawienia biosu - najlepiej wyjmując baterię na ok 1-2min. Po restarcie pozostaw ustawienia domyślne. Następnie ZAKTUALIZUJ BIOS do najnowszej wersji 7B61v15

 

Zrobione. Czy profil XMP dla pamięci powinienem teraz włączyć ? 


  • 0

#5 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10556 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 11 listopad 2018 - 17:52

Zobacz najpierw jak się zachowuje teraz komputer. Jeśli wszystko w miarę w porządku to włącz i sprawdź wtedy. Nie powinno być z XMP kłopotów,ale są przypadki,że jednak zdarzają się...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#6 fr1man

fr1man
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 11 listopad 2018 - 18:01

Odpaliłem kompa na domyślnych ustawieniach UEFI i bez profilu XMP. Zrobiłem krótki test w OCCT. Jest trochę lepiej, aczkolwiek temperatury nadal zbliżają się momentami do 90*C a sekcja zasilania mocno ciepła. 

 

E5wD1Noh.png

GwGpjWrh.png

eut5Oh5h.png

1obPnOuh.png

7sOjB3xh.png

RWxcIvHh.png

uJ6VCAah.png


  • 0

#7 Xeinaemm

Xeinaemm
  • yyyyy ?

  • 521 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 11 listopad 2018 - 18:53

8700k ma problem z przegrzewaniem się, jeśli chcesz go podkręcać to musisz wykonać delidding. Problem znajduje się pod czapką procesora, ponieważ nie odprowadza za dobrze ciepła(glut).

 

PS. Dodam, tylko, że nawet jak nie podkręcasz procesora to domyślne OC dalej jest włączone, tak jak koledzy wyżej wspominali, trzeba ustawić stały zegar oraz napięcie.


  • 1

Programista, pasjonat, nawet nie wiem po co tu siedzę..... jak lubisz czytać to prowadzę bloga.
Sprzęt: Asus G551JW - podkręcony i zmodowany własnoręcznie

 

Ekspert działów: Diagnostyka błędów i awarii / Programowanie Pełne zestawienie Ekspertów


#8 fr1man

fr1man
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 17:27

8700k ma problem z przegrzewaniem się, jeśli chcesz go podkręcać to musisz wykonać delidding. Problem znajduje się pod czapką procesora, ponieważ nie odprowadza za dobrze ciepła(glut).

 

PS. Dodam, tylko, że nawet jak nie podkręcasz procesora to domyślne OC dalej jest włączone, tak jak koledzy wyżej wspominali, trzeba ustawić stały zegar oraz napięcie.

 

W takie coś to się nie będę bawił. 

 

Przy których parametrach grzebać w UEFI żeby zmienić napięcie ? Mam o tym zerowe pojęcie. 


  • 0

#9 Soltysik

Soltysik
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 18:25

Wygląda na albo źle rozsmarowania pasta chociaż warnie bo wystarczy malutko ale na całej powierzchni . Sprawdź może chłodzenie krzywo nachodzi na procesor lub jest jakaś pod kątem to się zdarzało i możliwe że pod czapką jest źle naniesiony klej przewodzący ale tego nie próbuj bo to robią tylko specjaliści. Napięcie nominalne procesora porównaj z napięciem w programie pod obciążeniem i zobacz również na taktowanie czy nie podkręca się sam . Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#10 MrRob

MrRob
  • Bywalec

  • 88 postów
  • Miejscowość:Zielona Góra
  • 3DMark 06:40 tyś

Napisano 13 listopad 2018 - 21:31

Z wykresów OCCT wynika, że temperatury rdzeni są w porządku jak na nieskalpowany procesor. Nie widzę tych 90 stopni.

Napięcie na procesorze przy obciążeniu powinno być w okolicach 1,25v, a u Ciebie Core Temp podaje 1,348V ? - tyle to chyba powinno być przy 5GHz.  Zainstaluj HWiNFO64 i zmierz wszystkie parametry podczas grania, łącznie z temperaturą sekcji zasilania. i7-8700K to procek 6 rdzeniowy i pomimo TDP na poziomie 95W ma dużo większe zapotrzebowanie na prąd, a 6 fazowa sekcja zasilania na płycie ledwo daje radę.


  • 1

PC1 CPU: Intel i9 9900K @5 GPU: MSI GTX 1080 Gaming X MOBO: MSI MEG Z390 ACE RAM: Kingston Predator 16GB 4000Mhz Cooler: EK Supreme EVO SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial MX200 250GB + SanDisk Ultra 500GB  PSU: OCZ ZS 750W CASE: CoolerMaster HAF X Monitor: Dell S2716DG  SYS: Win 10 + 7 64-bit

PC2 CPU: Intel i7 7700K @5 GPU: MSI GTX 780Ti Gaming MOBO: MSI Z270 Gamig Pro Carbon RAM: Kingston Predator 32GB 3000Mhz Cooler: EK Supreme LTX SSD: Samsung 960 EVO 500GB + Crucial MX200 250GB + SanDisk Plus 480GB PSU: OCZ SXS 700W CASE: Aerocool XPredator X3 Monitor: Acer G245H  SYS: Win 10 + 7 64-bit

Laptop1 Lenovo Y700-15 CPU: Intel i7 6700HQ GPU: GTX 960M RAM: Samsung 8GB 2133Mhz SSD: Samsung 960 EVO 250GB + SanDisk Plus 480GB SYS: Win 10 64-bit

Laptop2 Lenovo X230 CPU: Intel i5 3320M RAM: Samsung 8GB 1600Mhz SSD: Kingston SUV400 240GB SYS: Win 7 64-bit


#11 bluza26

bluza26
  • Dyskutant

  • 220 postów

Napisano 16 listopad 2018 - 10:00

Masz zdecydowanie za wysokie napięcie, wejdź do uefi i po prostu je zmiejsz.


  • 0

#12 Xeinaemm

Xeinaemm
  • yyyyy ?

  • 521 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 17 listopad 2018 - 18:26

W takie coś to się nie będę bawił. 

 

Przy których parametrach grzebać w UEFI żeby zmienić napięcie ? Mam o tym zerowe pojęcie. 

 

Zakładka OC, lecąc od góry:

OC Explore Mode: Expert

CPU Ratio: 47

CPU Ratio Mode: Dynamic Mode

CPU Core/GT Voltage Mode: Adaptive Mode

CPU Core Voltage: 1.250

CPU SA Voltage: 1.130

CPU IO Voltage: 1.080

CPU PPL OC Voltage: 1.150

 

Wyżej wymienione ustawienia ustawiają bazowy zegar na domyślnym OC procesora tj. 4,7GHz przy napięciu 1,25V. W razie braku stabilności ustaw CPU Core Voltage: 1.270.

 

Wyłączenie komputera ze względu na niestabilność procesora nie uszkodzi go, masz ustawione domyślne napięcie dla procesora, jednak każde CPU inaczej reaguje na napięcie. U jednych to będzie 4,7GHz z 1,24V u innych 1,27V  :)


  • 0

Programista, pasjonat, nawet nie wiem po co tu siedzę..... jak lubisz czytać to prowadzę bloga.
Sprzęt: Asus G551JW - podkręcony i zmodowany własnoręcznie

 

Ekspert działów: Diagnostyka błędów i awarii / Programowanie Pełne zestawienie Ekspertów


#13 fr1man

fr1man
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 23 listopad 2018 - 18:10

Zakładka OC, lecąc od góry:

OC Explore Mode: Expert

CPU Ratio: 47

CPU Ratio Mode: Dynamic Mode

CPU Core/GT Voltage Mode: Adaptive Mode

CPU Core Voltage: 1.250

CPU SA Voltage: 1.130

CPU IO Voltage: 1.080

CPU PPL OC Voltage: 1.150

 

Wyżej wymienione ustawienia ustawiają bazowy zegar na domyślnym OC procesora tj. 4,7GHz przy napięciu 1,25V. W razie braku stabilności ustaw CPU Core Voltage: 1.270.

 

Wyłączenie komputera ze względu na niestabilność procesora nie uszkodzi go, masz ustawione domyślne napięcie dla procesora, jednak każde CPU inaczej reaguje na napięcie. U jednych to będzie 4,7GHz z 1,24V u innych 1,27V  :)

 

Rozumiem. W razie jakichś BSOD kombinować z napięciem góra/dół ?

 

Pytanie : od czego to zależne że się za wysokie napięcie ustawia na Auto ? Od proca czy od płyty głównej ?


Zakładka OC, lecąc od góry:

OC Explore Mode: Expert

CPU Ratio: 47

CPU Ratio Mode: Dynamic Mode

CPU Core/GT Voltage Mode: Adaptive Mode

CPU Core Voltage: 1.250

CPU SA Voltage: 1.130

CPU IO Voltage: 1.080

CPU PPL OC Voltage: 1.150

 

Wyżej wymienione ustawienia ustawiają bazowy zegar na domyślnym OC procesora tj. 4,7GHz przy napięciu 1,25V. W razie braku stabilności ustaw CPU Core Voltage: 1.270.

 

Wyłączenie komputera ze względu na niestabilność procesora nie uszkodzi go, masz ustawione domyślne napięcie dla procesora, jednak każde CPU inaczej reaguje na napięcie. U jednych to będzie 4,7GHz z 1,24V u innych 1,27V  :)

 

A czy mogę zmniejszyć po prostu samo CPU Core Voltage na 1.25 bez zmiany reszty parametrów czy one wszystkie są od siebie zależne ?


  • 0

#14 Xeinaemm

Xeinaemm
  • yyyyy ?

  • 521 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 26 listopad 2018 - 21:59

1. Bardziej góra, jednak nie powinno być problemu.

2. Wydajności sprzętu i jego chłodzenia a potem od sterowników. Większość procesorów jest w stanie działać przy napięciach ~ -150-200mV od standardowego.

3. System również Ci je podbija i w momentach, gdzie potrzebujesz 1.130V podaje 1.3V co zwiększa zapotrzebowanie na energie i przy tym temperaturę.

 

Schodzenie w dół z napięciem nie powoduje uszkodzenia CPU, inaczej jest w w drugą stronę, gdzie system ustawia Ci napięcia wykraczające poza spektrum "stabilnie". Przy 1.3-1.35V podaje się napięcia pod 5GHz  :)


  • 0

Programista, pasjonat, nawet nie wiem po co tu siedzę..... jak lubisz czytać to prowadzę bloga.
Sprzęt: Asus G551JW - podkręcony i zmodowany własnoręcznie

 

Ekspert działów: Diagnostyka błędów i awarii / Programowanie Pełne zestawienie Ekspertów


#15 rekebukus

rekebukus
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 30 listopad 2018 - 21:05

Witam mam ten sam problem na plycie msi z390 gaming plus. Kupilem i7 9700k i wybralem wlasnie ta plyte.Odpalilem farcry5 chwile pogralem wlaczylem realtemp a tam temperatura 101 stopni.. Masakra zaczalem testowac w aidzie i widze ze napiecie podczas stresu jest 1.376 a czasem przekracza 1.4 w biosie wszystko na auto i nic nie podkrecalem. Zaktualizowalem bios i nadal to samo. Skoro jest na auto to powinno byc jak nalezy a nie napiecia z kosmosu. Bylem pewnie jakies 5 stopni od przepalenia procka.. Co polecacie bawic sie w zmniejszanie napiec czy odeslac ta plyte??

Użytkownik rekebukus edytował ten post 30 listopad 2018 - 21:06

  • 0

#16 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11756 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 30 listopad 2018 - 21:32

mi raz płyta ustawiła 1.65V na CPU, jak zostawiłem na auto, jak to zobaczyłem to już nigdy więcej na auto nie było, zawsze ręcznie ustawiam... 

Wam też radzę, płyty niestety ustawiają napięcie z tabelki, aby było stabilnie, potrafią przestrzelić spokojnie o ponad 0.1-0.15V 

@rekebukus, jakie masz chłodzenie ? 


  • 0

Spoiler

#17 broodeeck

broodeeck
  • Zapaleniec

  • 1065 postów

Napisano 30 listopad 2018 - 23:19

Potwierdzam to co kokosnh pisze. Nie ufajcie automatycznym ustawieniom plyt. Ustawiajcie napiecia recznie, najlepiej poprzez offset zwlaszcza jak robicie OC procesora. Profile XMP pamieci RAM tez nie zawsze sa stabilne, czesto mozna osiagac lepsze rezultaty ustawiajac recznie timingi i napiecia dla RAMu. Przyklad z mojej plyty, mam dwa profile XMP i nie dzialaja stabilnie nawet przy stokowych ustawieniach procesora. Te sdame parametry wczytane recznie i wszystko smiga bez problemow. Profil XMP moich pamieci to 1600MHZ przy 1.5V a ja podkrecilem recznie te kosci do 2133 przy 1.6V. Takze, tylko reczne ustawienia, zwlaszcza przy OC czy to procka czy RAM.


  • 0

CPUi7 8086K (@5.2GHz)GPU: Asus RTX 2080Ti Strix OCCooler: NZXT Kraken x62MoBo: Asrock z390 Phantom Gaming ITXPSUSeasonic Focus+ 850PX (Platinum) CaseNZXT H400iRAMTeam Group (8 pack edition) 2x8GB 3600Mhz CL16 (OC @4000MHz CL17), HDD: SSD Samsung 860Evo, Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe M.2MonitorAcer Predator XB271HU,  Keyboard: Corsair K65 RGB Rapid MX Speed, Mouse: Logitech G900 Chaos Spectrum,  MousePad: Logitech G640.

 


#18 rekebukus

rekebukus
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 02 grudzień 2018 - 16:30

Chlodzenie mam (AC FREEZER 13 CO CPU COOLER) w obudowie 2 wiatraki 14cm, jeden z przodu a drugi z tylu. Nie wiem za bardzo jak to zrobic bo nigdy sie tym nie bawilem. Dzis zmienilem w CPU CORE VOLTAGE z auto na 1.295V Zarzucilem aide na 45min i jest stabilnie. Nic nie podkrecalem, jest to standardowe ustawiene  z turbo  taktowanie na 4.9 GHz. Maksymalna temperatura teraz to 80stopni. Postaram sie zejsc jeszcze troche nizej z napieciem tylko nie wiem czy dobrze to robie? bo czy procesor jest obciazony w 100% czy 2% to teraz non stop dostaje to napiecie 1.295V.

Ale jak bylo na auto, to sam decydowal kiedy podniesc a gdy bylo nie potrzebne to dawal o wiele mniejsze.
Po co mu takie wysokie napiecie przez caly czas, nawet kiedy jest obciazony np. w 4%?

Reszta ustawien wyglada tak jak ponizej

 

 

CPU CORE VOLTAGE        - 1.295V

CPU SA VOLTAGE             - AUTO

CPU IO VOLTAGE               -AUTO

CPU PLL OC VOLTAGE      -AUTO

CPU PLL SFR VOLTAGE    -AUTO

RING PLL SFR VOLTAGE   -AUTO

SA PLL SFR VOLTAGE       -AUTO

MC PLL SFR VOLTAGE      -AUTO

CPU ST PLL VOLTAGE       -AUTO

DRAM                                  -AUTO

PCH VOLTAGE                    -AUTO

 

Napisze prosze co z tym napieciem, czy nie da sie zrobic tak aby dzialalo jak na auto, ale zebym mogl wpisac gdzies ta wartosc 1.295V ktorej by nie przekraczal?


  • 0

#19 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11756 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 02 grudzień 2018 - 17:20

Chlodzenie mam (AC FREEZER 13 CO CPU COOLER)
chłodzenie słabe jak na ten procesor.

Ja tam mam zablokowany mnożnik i stałe napięcie ciągle, CPU ma w idle około 50-55C ale jakoś mi to nie przeszkadza, tylko ja mam 1.365V na 32nm (co jest dla niego bezpieczne). 

U ciebie bym radził zejść z napięciem ile możesz 

mógłbyś jeszcze spróbować się load line calibration pobawić, jak chcesz w auto mieć niższe napięcie (tzn ustawić ten najniższy tryb, nie wiem jak to u ciebie na płycie, który w MSI jest najniższy) 

 

Ps. te 1.65V to mi płyta ustawiła przy 5 GHz, zwykle przy 5GHz starcza 1.5-1.52V. 


  • 0

Spoiler

#20 rekebukus

rekebukus
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 02 grudzień 2018 - 18:08

Napisz czemu za slabe?

Jakie  byloby dobre to chlodzenie? to kupie i zaloze.

Czy wedlug Ciebie to napiecie  1.367 co ustawia plyta jest w porzadku, a problemem jest to za slabe chlodzenie?

 

Stabilnie nie jest! za wczesniej sie pochwalilem. W programie jest stabilnie a jak odpalilem farcry5 to wywala co chwile albo gre albo system.

 

 

Mysle ze chlodzenie tu nic nie zmieni skoro bylo 100 stopni. moze w max 10 stopni by zbilo

Wedlug mnie ta plyta jest jakas syfiasta, daje za wysokie napiecie i tyle. Ja nie musze sie na tym znac dlatego jest Auto ktore powinno ustawic jak nalezy!  a nie tak dobralo ze bylem 5stopni od spalenia procka za okolo 2 tys zl..

 

Kolega kupil ta sama plyte 3 dni wczesniej z tym ze z380 i u niego napiecia sa dobre ale ma problem z dzwiekiem. Trzaski jakies raz dziala a raz nie dziala. Sterowniki najnowsze i nic mu nie pomaga.

Oddam chyba to padlo i zamowie gigabyte

Wczesniej mialem gigabyte i nigdy zadnego problemu.


Użytkownik rekebukus edytował ten post 02 grudzień 2018 - 18:46

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych