Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

ASUS PRIME X370-PRO + nvme 970 Evo

asus x370 nvem 970 evo

Najlepsza odpowiedź dxtr80, 12 listopad 2018 - 11:59

Albo coś źle podłączasz albo uwalone złącze.

 

Raczej to drugie. Natomiast adapter na PCIex przyszedł i o dziwo dysk zaczał działać (po zainstalowaniu sterownika)...

Póki co problem zostaje rozwiązany :)

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 dxtr80

dxtr80
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 08 listopad 2018 - 20:30

Witam,

 

jak w temacie, od roku jestem właścicielem składaka opartego na płycie PRIME X370-PRO Asusa, Ryzenie 1700 oraz 32GB ram. Zachciałem zmienić dysk ssd kingstona 500/500MB/s na szybszego nvme. Wybór padł na Samsuna 970 Evo.

 

Niestety, juz drugi taki dysk podłączam (pierwszy wymieniłem w sklepie jako potencjalnie nie działający) na płycie i niestety ani BIOS - pokazuje NONE (najnowszy 4024) ani Win10 Pro 1809 nie widzi go.

 

Co może być powodem?


Użytkownik dxtr80 edytował ten post 08 listopad 2018 - 20:54

  • 0

#2 dragzor

dragzor
  • Gaduła

  • 256 postów

Napisano 09 listopad 2018 - 01:28

Ile masz kart Pci-e? Ryzen ma 24 linie. Po 4 dla chipsetu i ssd na pci/m.2 a 16 dla grafiki.


Użytkownik dragzor edytował ten post 09 listopad 2018 - 01:28

  • 0

Ryzen 1600X-X370 Gaming Pro-2x8GB 3200 cl15 TridentZ-RX 580-EVGA G2 650W-BQ DR3-Phanteks P300-ASUS MG279Q

 

Ryzen 1700-Prime X370-Pro-2x8GB 3200 cl14 FlareX-Gaming G1 1060 6GB-Focus+ 750W-Fortis 3-TV

Intel 4670k-H97 Fatality-2x8GB 1866 cl9 Sniper-R7 360-Thermaltake SmartSE850W-SCASR1000-SPC Aquarius M60W-LG 27IPS


#3 dxtr80

dxtr80
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 09 listopad 2018 - 07:04

Ile masz kart Pci-e? Ryzen ma 24 linie. Po 4 dla chipsetu i ssd na pci/m.2 a 16 dla grafiki.

 

Z kart na płycie mam tylko MSI GeForce ® GTX 1050 2GB OC. Próbowałem przestawiać ją w inny slot PCI-ex ale nie pomogło.

Odłączałem też wszyskie dyski na sata (jeden ssd i dwa talerzowe) także nic.

Zamówiłem wczoraj adapter PCI-e x4 - m.2 myśląć, że to rozwiąże problem. Ale póki nie przyjdzie to się nie wypowiem w tej kwestii.


  • 0

#4 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 6842 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 09 listopad 2018 - 08:29

Albo coś źle podłączasz albo uwalone złącze. U mnie na X370-F 960-ka śmiga pięknie.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#5 dxtr80

dxtr80
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 11:59   Najlepsza odpowiedź

Albo coś źle podłączasz albo uwalone złącze.

 

Raczej to drugie. Natomiast adapter na PCIex przyszedł i o dziwo dysk zaczał działać (po zainstalowaniu sterownika)...

Póki co problem zostaje rozwiązany :)


  • 0

#6 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 9924 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 12 listopad 2018 - 12:26

Płyta może być uszkodzona, a raczej porty m.2
  • 0

#7 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3380 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 15:15

Nigdzie w specyfikacji płyty nie ma obsługi dysków Nvme na porcie M.2 


Użytkownik gepardmak edytował ten post 12 listopad 2018 - 15:15

  • 0

#8 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 9924 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 12 listopad 2018 - 16:02

@gepardmak, AMD Ryzen™ Procesor :
 1x gniazdo M.2 Socket 3, z klawiszem M, obsługa nośników pamięci typu 2242/2260/2280/22110 ((tryb SATA i tryb PCIE 3.0 x 4)
AMD 7 generacji serii A /Athlon™ Procesor :
1 x gniazdo M.2 Socket 3, with M key, type 2242/2260/2280/22110 storage devices support (SATA mode)

czyli obsługuje.


nazywają to PCIE, no ale o NVMe chodzi, no nie nauczysz... 


  • 0

Spoiler

#9 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3380 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 18:56

Nie chce mi się wierzyć żeby w prawie nowej płycie głównej nie działał port M.2. Prędzej bios nie posiada wsparcia dla najnowszych  dysków albo to jeszcze coś innego. Port raczej nie jest uszkodzony i żaden dysk tam jeszcze nie był zamontowany. Na liście kompatybilnych urządzeń SSD nie ma dysków Samsunga 970 ale lista jest z 2017 roku. 


  • 0

#10 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 9924 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 12 listopad 2018 - 20:59

Widziałem już takie nawet na tym forum... Ewentualnie jakaś opcja w biosie, co może dezaktywować to złącze, ale nie kojarzę takiej, zazwyczaj M.2 ma priorytet ( chyba że ma ręczny wybór trybu SATA / NVMe ).
  • 0

#11 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3380 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 22:55

W bios są tylko dwie funkcję, które mogą mieć coś wspólnego z konfiguracją SSD. Pierwsza jest w SATA Configuration i nazywa się Hyper kit Mode. Funkcją powinna być ustawiona na Disabled. Druga jest w Onboard Devices Configuration opcja PCIE16_3 4x-2X Switch. Pozostawienie jej w konfiguracji Auto może powodować problemy z wykryciem dysku przez blokowanie złącza M.2 i rezerwowanie przepustowości dla ostatniego złącza pcie-x kosztem portu M.2. To tylko domysły choć można to szybko przetestować. 


Użytkownik gepardmak edytował ten post 12 listopad 2018 - 22:59

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych