Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Bardzo wysokie temperatury procesora i5 4690k

i5 4690k OC Dark Rock pro 3 be quiet! wysoka temperatura wysokie temperatury temperatura procesora

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Inective90

Inective90
  • Nowicjusz

  • 4 postów

Napisano 28 październik 2018 - 22:08

Witam wszystkim forumowiczów,

 

mam dość (chyba) nietypowy problem z temperaturami rdzeni procesora.

 

Mój sprzęt:

 

procesor: i5 4690k 3,5 GHz

płyta głowna: Gigabyte Z97X Gaming 5

chłodzenie CPU: be quiet! Dark Rock pro 3

 

Otóż problem pojawił się ostatnio, kiedy próbowałem podkręcić taktowanie z fabrycznego 3,5 ghz na 4ghz.

HWMonitor podczas "stresu" pokazywał, nagle, skaczące temperatury procesora do 100C. Temperatury podskakiwały w okolice 90-100C i spadały do 50. Tak w kółko.

 

Postanowiłem wrócić do poprzedniego taktowania i w UEFI zapisałem z powrotem taktowanie 3,5 ghz.

Co ciekawe, HWMonitor ciągle pokazywał takowanie 4.0 ghz. mimo, że w UEFI ustawiłem 3,5 ghz (!).

W końcu, po zmienieniu profilu XMP udało mi się zapisać wersję 3,5 ghz jednak temperatury dalej skaczą do granicy 95C. Wcześniej to nie miało miejsca (przed podkręceniem).

 

Dwa tygodnie wcześniej wymieniłem pastę (Grizzly), nałożyłem ją szpatułką po powierzchni procesora.

 

Pomyślałem, że może coś sknociłem przy zmianie pasty. Dzisiaj rozkręciłem komputer, nałożyłem pastę (MX-2 tym razem) metodą na "X" ale efekt jest taki sam. Temperatury skaczą do 95C w stresie. Podczas gry w BF1 lub Kingdom Come dochodzą do 90 stopni.

Chciałem zobaczyć jak wyglądać będzie sytuacja po ponownym podkręceniu procesora.

Tym razem ustawiłem taktowanie na 3,7 ghz. HWMonitor cały czas uparcie pokazuje 3,5 ghz...

 

Trochę zgłupiałem. Czy to wygląda jakby czujniki na płycie głównej padły? 

 

Możliwe, że całość opisałem dość chaotycznie. Chętnie odpowiem na pytania w celu rozjaśnienia problemu. 

 

Tutaj linki do zrzutów z HWMonitor, przy ustawionym w UEFI taktowaniu na 3,7 ghz, podczas gry:

 

 

Tutaj linki do zrzutów zdjęć z UEFI:

 

 
 

Udało mi się znaleźć podobny wątek na tym forum:

 

http://forum.benchma...ce +temperatury

 

Czy w przypadku i5 4690k może być tak samo? Tj. skopana sprawa przez Intela?

Dodam, że testy stabilności są ok (w programie Linx oraz IntelBurnTest).

 

Pozdrawiam,

Kuba


Użytkownik Inective90 edytował ten post 28 październik 2018 - 22:11

  • 0

#2 Zawisz

Zawisz
  • Gaduła

  • 257 postów

Napisano 28 październik 2018 - 22:21

Bardzo wysokie napięcie idzie na procek (1.326V), więc nie ma co się dziwić, że masz takie temperatury. W przypadku Haswell/Devil's Canyon nie jest zalecane przekraczanie 1.3V VCore. Nigdy nie podkręca się procka zostawiając napięcie na auto, bo płyta potrafi przywalić jakimś kosmosem. Wiem, że część płyt Gigaszrota na Z97 miała problem z przewoltowaniem procka, więc u Ciebie pewnie jest to samo. Zrób update BIOSu do najnowszej wersji.


Użytkownik Zawisz edytował ten post 28 październik 2018 - 22:21

  • 0

#3 Inective90

Inective90
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 4 postów

Napisano 29 październik 2018 - 08:46

Miałem ustawione napięcie na 1.290 ale BIOS i tak pokazywał wyższe. Pomogła aktualizacja BIOSA. Dzięki!

Teraz profile zapisują się bez problemu, więc udało mi się zmniejszyć napięcia.

Natomiast przy taktowaniu zbliżonym od 1.2 system w stresie wskazuje max temperatury około 95 stopni. Czy to normalne? Aż tak się grzeją te procesory? Czy możliwe, że np. mój jest po prostu takim indywidualistą? ;-)

 

Ustawiłem napięcie na 1.1V i taktowanie na 4.1 ghz. LinX i Intel Burn Test nie wskazały żadnych nieprawidłowości, póki co... ale wydaje mi się to troche małe napięcie jak na takie taktowanie. Czy to też indywidualna kwestia dla procka?


  • 0

#4 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10486 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 29 październik 2018 - 10:29

Jeśli pracuje bez problemów,to nie jest za małe.


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#5 mufasa

mufasa
  • Pasjonat

  • 880 postów

Napisano 29 październik 2018 - 12:45

oskalpuj drania,temp.powinny znacząco spaść


  • 0

#6 Inective90

Inective90
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 4 postów

Napisano 29 październik 2018 - 13:25

oskalpuj drania,temp.powinny znacząco spaść

Chyba go oskalpowałem przez przypadek  :cry:

Podczas oglądania YT naglę system się wykrzaczył, komputer zrestartował i wyskoczył mi komunikat "please reboot or insert proper boot device". Wszedłem w BIOS, wybrałem dysk twardy (widzi dysk, o dziwo tylko ten jeden gdzie jest system, ssd już nie widzi a widział przed całym zajście, skubaniec) i komunikat się powtarza. Tak jakby nie mógł znaleźć systemu na dysku  :o

Dodam, że wczoraj rozkładałem i składałem cały komputer więc czy istnieje możliwość, że któryś wtyk jest źle wpięty? :->

Nie wiem do końca co zazwyczaj powoduje taki komunikat.

 

Znalazłem taki artykuł, więc w wolnej chwili zastosuję się do instrukcji, może pomogą.

https://www.pcformat...iwania-,38.html

 

Tak czy siak będę wdzięczny za dodatkowe sugestie.

Dzięki za wyrozumiałość!


Użytkownik Inective90 edytował ten post 29 październik 2018 - 13:26

  • 0

#7 CrisPell

CrisPell
  • Nałogowy gracz, fanatyk gadżetów

  • 1993 postów
  • 3DMark 06:33476

Napisano 29 październik 2018 - 16:15

Musiałeś coś pochrzanić, bo ewidentnie wykrzaczył ci się dysk nie sam system. A na dodatek chłodzenie albo nie przylega, albo źle nałożona pasta.


Użytkownik CrisPell edytował ten post 29 październik 2018 - 16:17

  • 0

PC: AMD Ryzen R5 2600 4.1GHz 1.3V /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 16GB G.SKILL Aegis 3000MHz CL16 /\ Palit RTX 2060 GamingProOC 6GB  /\ IRDM Pro GEN2 240GB+ 2x 1TB /\ Seasonic Focus 550W /\ SPC Gladius GD8 TG ARGB /\ IIyama x2483hsu-b1 "24" /\ Win10 Pro
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM /\ GTX660M 1Ghz 2GB /\ 8GB 1600Mhz /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB + 500GB HDD /\ Win10 Pro
Mobilne: Xiaomi Mi 9T 6/128 Black Snapdragon 730, Konsola: PS3 Super Slim CECH4004A 320GB
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + Superlux HD330, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth


#8 PatrykT

PatrykT
  • misterT.design

  • 3327 postów
  • Miejscowość:Karczew

Napisano 29 październik 2018 - 16:40

Chyba go oskalpowałem przez przypadek  :cry:

 

 

 

No chyba nie, także możesz być spokojny. Ale jeśli chcesz ogarnąć te temperatury to zabieg delidu jest obowiązkowy 


  • 0

 i7 5960X/Asus RVE/Evga ddr4 ram/SLI GTX 980Ti/LiteOn NVME SSD RAID0/Bq DP PRO 850w/TJ-07/AIM SC808/DT 770 Pro 80Ohm/AOC Q32279VWF/SteelSeries Apex/Steel Series Rival/ LC by Bitspower

  MrT Design                                         Profesjonalny delid Intel cpu

 

#9 Inective90

Inective90
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 4 postów

Napisano 29 październik 2018 - 16:48

No chyba nie, także możesz być spokojny. Ale jeśli chcesz ogarnąć te temperatury to zabieg delidu jest obowiązkowy 

Okej teraz ogarnąłem, że to nie był żart tylko sposób na schłodzenie procka. Poczytam o tym i poszukam kogoś kto w mojej okolicy się tym zajmuje. 

 

PatrykT. - Możliwe, że dysk jest podpięty do złego slotu? Dziwi mnie tylko jak to możliwe, że bios widzi dysk twardy na którym jest system.

 

Wrócę do domu to będę kombinował.


Użytkownik Inective90 edytował ten post 29 październik 2018 - 16:56

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: i5 4690k, OC, Dark Rock pro 3, be quiet!, wysoka temperatura, wysokie temperatury, temperatura procesora

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych