Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Spadek fps po zmianie chłodzenia boxowego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 verkius

verkius
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 11 październik 2018 - 23:34

Witam,

 

Mam dosyć nietypowy problem, a mianowicie kilka dni temu postanowiłem wymienić boxowy cooler procesora na coś lepszego, w miedzy czasie pogrywałem sobie w Assassin's Creed Origins. Na początku postanowiłem zamontować cooler Raijintek Tisis (z pastą Artic MX-2) i w wyżej wymienionej grze zanotowałem spadek 10-15 fpsów, trochę mnie to zdziwiło ale doszedłem do wniosku że może coś źle zrobiłem i znowu założyłem chłodzenie boxowe (klatki w grze cudownie wróciły do wcześniejszego stanu). Dzisiaj w moje ręce trafił SilentiumPC Fera 3 i po zamontowaniu (pasta Pactum PT-2) sytuacja się powtórzyła i klatki w grze znowu drastycznie spadły. Przy wszystkich wymianach sprawdzałem temperatury programem HWMonitor który wskazywał duże spadki temperatur podczas używania Raijinteka oraz Fera3. Aktualnie nie mam żadnego pomysłu czemu na o wiele lepszych chłodzeniach gra chodzi gorzej niż na boxowym. Czy ktoś może mieć jakiś pomysł o co tutaj chodzi?

 

Procesor - i3 8100

Karta graficzna - Geforce gtx 980

Płyta główna -  Gigabyte B360M D3H

Ram - 16 GB DDR4

Zasilacz - SilentiumPC Vero L2 600W

Chłodzenie - Raijintek Tisis / SilentiumPC Fera 3 v2

Obudowa - Cooler Master rc 692 kwn3

 

 

PS. dodaje zdjęcie z HWMonitor po założeniu Raijintek Tisis (pod obciążeniem)

VFduisl.png


Użytkownik verkius edytował ten post 11 październik 2018 - 23:44

  • 0

#2 chrisplbw

chrisplbw
  • Zapaleniec

  • 1222 postów

Napisano 12 październik 2018 - 07:26

Zły montaż chłodzenia, za grubo nałożona pasta (zresztą musi się wygrzać by osiągnąć pełne przewodnictwo).


  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte G1 RX470 4GB 1230/6600@1300/7000, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Scythe Mugen 2 rev. B (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Zalman Z11 Plus,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#3 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Pasjonat

  • 845 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 12 październik 2018 - 08:07

Folia ze stopki zdjęta? To dosyć częsty błąd. 


  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#4 Zawisz

Zawisz
  • Dyskutant

  • 154 postów

Napisano 12 październik 2018 - 08:18

Macie powyżej screen, na którym wyraźnie widać, że temperatury CPU są dobre, więc chłodzenie jest poprawnie zamontowane.

 

GPU ma jednak wysokie temperatury, bliskie progu zbijania zegara.


  • 1

PROJEKTY: Lambda Core; FrostyBoy; All or Nothing; Kabelkologia stosowanaExpendableCustoms

 

Specjalista od okablowania komputerowego i chłodzenia cieczą  - masz pytania w tych tematach, pisz PW


#5 mords

mords
  • Dyskutant

  • 185 postów

Napisano 12 październik 2018 - 13:07

Jedynym logicznym wyjasnieniem jakie mi przychodzi do głowy, to obieg powietrza w obudowie. Większe chłodzenie = gorszy przepływ powietrza wewnątrz obudowy co powoduje wysokie temp na grafice. Ile masz wentyli zamonotowanych w obudowie??


  • 1
MOBO: Asrock h170 pro4/hyper CPU: Intel i5-6500 3.20GHz (OC na 4.1 przy 1.3v) 6MB BOX COOLER: Spartan 3 PRO HE1024 RAM: Kingston 8GB  2133MHz Fury Black CL14 GPU: MSI GeForce GTX970 4096MB 256bit GAMING  SSD: GoodRam 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO PSU: Antec VP-PC 500W  CASE: SilentiumPC Aquarius X70W

 


#6 verkius

verkius
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 12 październik 2018 - 16:08

Folia ze stopki zdjęta? To dosyć częsty błąd. 

 

Folia oczywiście zdjęta.

 

 

Jedynym logicznym wyjasnieniem jakie mi przychodzi do głowy, to obieg powietrza w obudowie. Większe chłodzenie = gorszy przepływ powietrza wewnątrz obudowy co powoduje wysokie temp na grafice. Ile masz wentyli zamonotowanych w obudowie??

 

Standardowo w obudowie miałem jeden na przodzie i jeden z tyłu ale też o tym pomyślałem i zamontowałem dodatkowy wentylator wtłaczający i jeden dodatkowy wydmuchujący (czyli teraz są 2+2), mimo urwanych kilku stopni sytuacja w grze się nie zmieniła.

 

Dodaje zdjęcie HWMonitor z Fera 3 oraz dwoma dodatkowymi wentylatorami w obudowie

 

Q6RcqnS.png

 

A tutaj zdjęcie z boxowym oraz bez dodatkowych wentylatorów, gdy gra działała najlepiej.

 

KvjdH2g.png


  • 0

#7 choleryk65

choleryk65
  • Nałogowiec

  • 1885 postów

Napisano 12 październik 2018 - 21:51

Pytanie co to za wentylatory? Przyjrzał bym się wydajności wentylatorów wylotowych, zresztą wlotowych też. Puste kieszenie na dyski, jeżeli masz, wymontuj.
  • 0

#8 verkius

verkius
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 12 październik 2018 - 23:02

Pytanie co to za wentylatory? Przyjrzał bym się wydajności wentylatorów wylotowych, zresztą wlotowych też. Puste kieszenie na dyski, jeżeli masz, wymontuj.

 

Jeden wntylator 120mm który był fabrycznie zamontowany w obudownie to A12025-12CB-3BN-F1 1200 rpm, reszta wentylatorów 140mm pochodzą z obudowy Mastercase 5, również 1200 rpm każdy (nigdzie nie mogę znaleźć dokładnego modelu). Kieszenie razem ze stelażem zostały wymontowane, oprócz dwóch górnych w których siedzi dysk ssd i hdd.

 

Przekrój mojej obudowy:

Ak38RA6.jpg

Przód (1) 1x 140mm

Dół (6) 1x 140mm

Tył (2) 1x 120mm

Góra (3) 1x 140mm


  • 0

#9 choleryk65

choleryk65
  • Nałogowiec

  • 1885 postów

Napisano 13 październik 2018 - 09:49

A to masz modele CoolerMastera A14025, miałem przez jakiś czas, czasami łożysko hałasuje ale są wystarczające do przewietrzenia.

Spróbowałbym ustawić, pod obciążeniem,  wyższe obroty wentylatorów z tyłu obudowy, czyli wylot i top. Musisz się jakoś pozbyć nagrzanego powietrza z tego obszaru obudowy. A tak mi jeszcze do głowy przyszedł pomysł, spróbuj zamontować, o ile to możliwe, radiator CPU o 90 st. żeby wywiewało ciepłe powietrze w górę obudowy. Delikatnie podwyższyć obroty wentylatora z topu.


Użytkownik choleryk65 edytował ten post 13 październik 2018 - 10:13

  • 0

#10 verkius

verkius
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 14 październik 2018 - 03:11

A to masz modele CoolerMastera A14025, miałem przez jakiś czas, czasami łożysko hałasuje ale są wystarczające do przewietrzenia.

Spróbowałbym ustawić, pod obciążeniem,  wyższe obroty wentylatorów z tyłu obudowy, czyli wylot i top. Musisz się jakoś pozbyć nagrzanego powietrza z tego obszaru obudowy. A tak mi jeszcze do głowy przyszedł pomysł, spróbuj zamontować, o ile to możliwe, radiator CPU o 90 st. żeby wywiewało ciepłe powietrze w górę obudowy. Delikatnie podwyższyć obroty wentylatora z topu.

 

Niestety nie pomogło, a nawet wydaje mi się jeszcze gorzej.


  • 0

#11 choleryk65

choleryk65
  • Nałogowiec

  • 1885 postów

Napisano 14 październik 2018 - 08:12

To nie wina temperatur, na 99% coś źle jest z montażem na płycie głównej. Taktowania procesora i karty grafiki nie spadają, przynajmniej tak to widać przy maksymalnym obciążeniu, przy chwilowym jest spadek pomiędzy założonymi radiatorami. Dlaczego wraz z ciężarem radiatora CPU nastąpiło pogorszenie? Prawdę mówiąc nie wiem, być może na płycie po założeniu backplate, pod wpływem ciężaru radiatora, wygina się płyta i jakieś luty się stykają lub odwrotnie tworzą się zimne luty.Spróbowałbym jeszcze położyć całą obudowę poziomo, żeby radiator nie ciągnął w dół, może w ten sposób do czegoś konkretnego się dojdzie?

Użytkownik choleryk65 edytował ten post 14 październik 2018 - 09:15

  • 0

#12 Biafra

Biafra
  • Nothing shocks me.

  • 6472 postów
  • Miejscowość:Antwerpia

Napisano 15 październik 2018 - 13:42

Obawiam się że brakuje nam jakiejś informacji albo w którymś momencie pojawił się jakiś update który spowolnił grę na Twoim configu. Jedyne co może nam ewentualnie pomóc to jakis wykres z OCCT albo afterburnera który pokazuje chwilowe taktowania CPU i GPU podczas gry w obu konfiguracjach. Z tego co pokazujesz wynika że wszystko jest ok- wentyl na grafice mniej się rozkręca przy dodatkowych wentylatorach w budzie i jest pewnie ciszej i chłodniej. Temperatury proca spadają bardzo wyraźnie. Maksymalne taktowania też się trzymają. Z jakiegoś powodu przy nowym chłodzeniu taktowanie procka nie spada bez obciążenia ale to może kwestia szybkiego pomiaru. 


  • 0
Phanteks Enthoo Primo/Koolance LC
Widzisz coś łamiącego regulamin? Kliknij przycisk "Zgłoś".

#13 verkius

verkius
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 16 październik 2018 - 19:56

Wymieniłem obudowę i sytuacja się polepszyła. Szczerze mówiąc nie wiem czy faktycznie problem został rozwiązany czy po prostu na nowej obudowie mam lepszą wydajność. Jako że jestem niedzielnym graczem postanowiłem dać sobie spokój i już nic nie ruszać. Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim którzy próbowali mi pomóc. 


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych