Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Q6600 - Wysokie Temperatury w Spoczynku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 alizator

alizator
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 03 październik 2018 - 18:12

Witam, a wiec jakiś czas temu z tydzień albo lekko ponad kupiłem na allegro

 

X38-DS5 z Q6600 + radiator boxowy ten miedziany większy bodajże on jest do 4 rdzeniowych procków.

 

Także zrobiłem sobie system na spokojnie zainstalowałem everest ultimate i patrze na temperatury a one są bardzo wysokie bo w okolicach 60 stopnii w spoczynku gdy odpalam firefoxa i ogladam film na yt to dochodzą do 80... także myślę sobie pewnie pasta do wymiany bo ta co była wyglądała na wyschnięta a wiec wymieniłem pastę ale to nic nie dało.... Chłodzenie jest na pewno dobrze dociśnięte i zamocowane na te 4 zatrzaski które "pykły" co mnie dziwi tylko to ze przy takich temepraturach radiator powinien być mega gorący a jest zimny.... Boje sie za bardzo siedzieć na tym kompie bo jak coś pierdyknie jeszcze to wszystko z dymem pójdzie.

Dodam ze zasilacz to delta 400w.

 

Opcje 3

 

zasilacz pada i nie trzyma napiec?

padnięty czujnik temperatur?

procesor katowany był przez kogoś i teraz takie coś się dzieje?

 

q66002.jpg

 

q6600-problemy.jpg


Użytkownik alizator edytował ten post 03 październik 2018 - 19:19

  • 0

#2 Rebelmind

Rebelmind
  • Czerwonoarmista

  • 5114 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 04 październik 2018 - 17:10

Mój Q6600 po 10 latach OC na 3.0 GHz działa praktycznie tak samo jak za nowości. Win XP stoi, stabilny jak skała, a najwyższa temp jaka widziałem to 59°C (pod Scythe Ninja, pasta raz w roku zmieniana).

Jeżeli masz ~80°C w stresie na boxie to jeszcze bym to rozumiał, ale 60 w spoczynku to za dużo.

Sprawdź czy aby na pewno te zatrzaski się nie wyrobiły, bo to że słyszysz "klik" wcale nie musi oznaczać, że radiator siedzi poprawnie. Pasty nie dałeś aby za mało?
  • 1
| 3700x | Asus Prime X570-P | 2x8 GB 3600 cl16 | Intel 600p 512GB | Rvii LC | Win 10 |

#3 alizator

alizator
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 05 październik 2018 - 14:23

Mój Q6600 po 10 latach OC na 3.0 GHz działa praktycznie tak samo jak za nowości. Win XP stoi, stabilny jak skała, a najwyższa temp jaka widziałem to 59°C (pod Scythe Ninja, pasta raz w roku zmieniana).

Jeżeli masz ~80°C w stresie na boxie to jeszcze bym to rozumiał, ale 60 w spoczynku to za dużo.

Sprawdź czy aby na pewno te zatrzaski się nie wyrobiły, bo to że słyszysz "klik" wcale nie musi oznaczać, że radiator siedzi poprawnie. Pasty nie dałeś aby za mało?

 

Teraz jest juz chyba dobrze tak mi sie zdaje..

 

spoczynek.jpg


  • 0

#4 Rebelmind

Rebelmind
  • Czerwonoarmista

  • 5114 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 05 październik 2018 - 15:25

Co zrobiłeś?
  • 1
| 3700x | Asus Prime X570-P | 2x8 GB 3600 cl16 | Intel 600p 512GB | Rvii LC | Win 10 |

#5 alizator

alizator
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 05 październik 2018 - 15:30

Co zrobiłeś?

źle jednak zamontowałem..... wstyd aż mi bo nie wiedziałem ze trzeba aż tak bardzo "dociskać" na chama ze prawie płytę połamałem... wtedy dopiero wszystkie zatrzaski weszły tak ze nie ma nigdzie luzu i nic się nie rusza...


  • 0

#6 Rebelmind

Rebelmind
  • Czerwonoarmista

  • 5114 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 05 październik 2018 - 15:34

A to normalne, moja 750i też wymagała docisku na chama - tyle że tamten laminat był jednak trochę bardziej solidny.
  • 1
| 3700x | Asus Prime X570-P | 2x8 GB 3600 cl16 | Intel 600p 512GB | Rvii LC | Win 10 |




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych