Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Proszę o interpretację testów I7 8700k


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 domena

domena
  • Dyskutant

  • 224 postów
  • 3DMark 06:22836

Napisano 16 wrzesień 2018 - 19:32

Proszę o interpretację testów I7 8700k . 

 

http://wrzuc.se/i/5b9ea02844aec

 

http://wrzuc.se/i/5b9e9d76a1274

 

http://wrzuc.se/i/5b9ea03e0a784


Użytkownik domena edytował ten post 16 wrzesień 2018 - 19:44

  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 8663 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 16 wrzesień 2018 - 19:39

Może podaj jakie masz chłodzenie na procesorze ?


  • 0

i7 4790K ; Ga Z87X-UD3H ; MSI 1070 Founders Edition ; Kingston 1600 16 GB ; Thermaltake Smart SE 630W


#3 domena

domena
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 224 postów
  • 3DMark 06:22836

Napisano 16 wrzesień 2018 - 19:45

Test zaktualizowałem . Chłodzenie mam 

SilentiumPC FortisHE1225 
  • 0

#4 wojciechu15

wojciechu15
  • Zapaleniec

  • 1308 postów

Napisano 16 wrzesień 2018 - 19:57

Coś jest ewidentnie nie tak. Procesor się przegrzewa Jaka pasta? Jak wentylowana obudowa? Chłodzenie na pewno dobrze zamontowane?
  • 0

#5 janko1

janko1
  • Gaduła

  • 346 postów

Napisano 16 wrzesień 2018 - 20:23

 

Masz 1,4V na procesorze co jest stanowczo za wysoką wartością dla Twojego konfigu. Procesor się przegrzewa i zbija taktowania aby zachować sprawność.

 

Nie napisałeś czy coś podkręcałeś ale musisz zmniejszyć to napięcie w biosie. Zacznij od 1,2V i szukaj stabilności bez OC póki co


  • 0
CPU: i7 7700k @4,7 + Fortis3    MOBO: Msi Z170A Gaming M7    RAM: G.Skill TridentZ 2x8GB @3600 cl16
GPU: Msi GTX 1070 GamingX    SSD: Iridium PRO 480GB    HDD: WD Green 1TB    PSU: EVGA G2 80+ Gold 550W    
BOX: SPC PAX M70 v2 + 2x140 PureWings2 PWM + 140 SigmaPro PWM   Monitor: Asus VG248QE @144Hz
KEY: Razer DeathStalker    MOUSE: Razer Taipan   AUDIO: HyperX Cloud

#6 wojciechu15

wojciechu15
  • Zapaleniec

  • 1308 postów

Napisano 16 wrzesień 2018 - 20:26

Tak btw dlaczego w monitorze tylko 4 rdzenie skoro to 8700k?
  • 0

#7 domena

domena
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 224 postów
  • 3DMark 06:22836

Napisano 16 wrzesień 2018 - 20:56

System pokazuje 6  rdzeni  http://wrzuc.se/i/5b9eb0004dfc0 Pasta Artic Cooling mx-2. Nic nie podkręcałem.

Dodam tylko ,że prędzej miałem zainstalowany na dyski win 10 pod i5 2400 . Z ciekawości odpaliłem, system chodził bez problemu ale mimo wszystko zainstalowałem na nowo jeszcze raz win 10.


Użytkownik domena edytował ten post 16 wrzesień 2018 - 21:40

  • 0

#8 mordzik

mordzik
  • Dragu

  • 126 postów
  • Miejscowość:Kielce

Napisano 17 wrzesień 2018 - 08:30

Jeżeli chodzi o temp to u mnie na 5.1ghz OC bez delida z pasta kryanout max temp 75 stopni na 1,375v. Posprawdzaj w biosie ustawienia. Bo cos jest bardzo nie tak.


Użytkownik mordzik edytował ten post 17 wrzesień 2018 - 08:32

  • 0

| Intel I7-8700k@ 5.1GHZ 1.375v | Noctua NH-D15s max temps 75c | Asus Maxiumus Hero X | G.Skill Rapjaw 3000mhz 2x 8gb | EVGA Geforce 1080ti FTW3 | Corsair CX 750W


#9 domena

domena
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 224 postów
  • 3DMark 06:22836

Napisano 17 wrzesień 2018 - 09:39

Zmiana w tryb oszczędzania energii w panelu sterowania też nic nie dała bo taktowanie dochodzi do 4,3 i się grzeje .Po wejściu w ustawienia  ręczne zarządzanie energią procesora ustawiłem tak,że ma max obciążać 99 %mocy procesora i taktuje max 3,6 . Przy takim taktowaniu temperatury w testach są przyzwoite tj. ok 60 stopni . Po przełączeniu w tryb zrównoważony włączając powyższe testy temperatury gwałtownie rosną do ok 100 stopni. Wykonałem reset biosu  który , praktycznie nic nie dał . Chłodzenie kupiłem używane ale sprzedawca dał gwarancję rozruchową , ale może to być wina chłodzenia?? Drugą opcją jest płyta główna ,bios, albo sam procesor uszkodzony . 


  • 0

#10 janko1

janko1
  • Gaduła

  • 346 postów

Napisano 17 wrzesień 2018 - 10:13

Dostałeś już odpowiedź. Płyta zawyża napięcie. Czasem pomaga tylko zaktualizowanie biosu a czasem samemu trzeba ustawić.
  • 0
CPU: i7 7700k @4,7 + Fortis3    MOBO: Msi Z170A Gaming M7    RAM: G.Skill TridentZ 2x8GB @3600 cl16
GPU: Msi GTX 1070 GamingX    SSD: Iridium PRO 480GB    HDD: WD Green 1TB    PSU: EVGA G2 80+ Gold 550W    
BOX: SPC PAX M70 v2 + 2x140 PureWings2 PWM + 140 SigmaPro PWM   Monitor: Asus VG248QE @144Hz
KEY: Razer DeathStalker    MOUSE: Razer Taipan   AUDIO: HyperX Cloud

#11 domena

domena
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 224 postów
  • 3DMark 06:22836

Napisano 17 wrzesień 2018 - 19:40

Moi drodzy zmiana biosu zdecydowanie pomogła ,temperatury mam o 10 stopni niższe. Miałem bios 1.0 ,wgrałem najnowszy 1.5 i zdecydowanie jest duzo lepiej napiecia sa już ok temperatury spadły. 

 

http://wrzuc.se/i/5b9ff08ae8545

 

http://wrzuc.se/i/5b9ff0d310a78

 

Zastanawiam się nad zmianą chłodzenia i pasty termoprzewodzącej. Mam obecnie Artic coolilng mx2 i SilentiumPC FortisHE1225 


Użytkownik domena edytował ten post 17 wrzesień 2018 - 19:45

  • 0

#12 wojciechu15

wojciechu15
  • Zapaleniec

  • 1308 postów

Napisano 17 wrzesień 2018 - 19:48

Jak już masz inwestować, to lepiej zrobić za parę dyszek delid i temperatury najprawdopodobniej spadną do poziomu nieosiągalnego dla żadnego konwencjonalnego chłodzenia przy glucie pod czapką. 


  • 0
CPU: i7 8700K COOLER: SPC Grandis 2 XE1436 GPU:Gigabyte G1 gaming GTX 970 MOBO: AsRock Fatal1ty z370 Gaming k6
RAM: G.Skill Ripjaws V 2x8GB 3200MHz CL16 SYSTEM SSD: Plextor PX-256M8PeG DATA SSD: Samsung EVO 250GB
PSU: Seasonic Focus Plus Gold 750W CASE: SPC Armis AR7TG MONITOR: TV Sony KLD50W-808C AUDIO AIM SC808 & AKG K240 Studio

#13 ..Marcin..

..Marcin..
  • Nowicjusz

  • 1 postów

Napisano 17 wrzesień 2018 - 22:07

Moi drodzy zmiana biosu zdecydowanie pomogła ,temperatury mam o 10 stopni niższe. Miałem bios 1.0 ,wgrałem najnowszy 1.5 i zdecydowanie jest duzo lepiej napiecia sa już ok temperatury spadły. 

 

http://wrzuc.se/i/5b9ff08ae8545

 

http://wrzuc.se/i/5b9ff0d310a78

 

Zastanawiam się nad zmianą chłodzenia i pasty termoprzewodzącej. Mam obecnie Artic coolilng mx2 i SilentiumPC FortisHE1225 

 

Według mnie dalej jest jeszcze coś nie halo... Temperatury ponad 90°C przy nie podkręconym procku są jeszcze zbyt wysokie. Miałem podobny problem z i5 8600k w sumie to chyba z płytą główną bo zawyżała napięcia. Musiałem sporo zjechać w BIOS-ie do 1.040V. Teraz mam max 58°C przy pół godzinnym stresie AIDA64 Extreme.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych