Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Kernel-Power 41 (63) diagnoza

kernel bsod

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 littlus

littlus
  • Nowicjusz

  • 4 postów

Napisano 10 sierpień 2018 - 10:55

Witam serdecznie. Pokrótce moja specyfikacja i opis problemu.

Po wymienię elementów sprzętu,zainstalowaniu nowego systemu,komputer zaczął się resetować. 

Dziennik zdarzeń pokazuje błąd krytyczny Kernel-Power 41(63) "system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania".

 

 

MOBO: MSI SLI PLUS (nowa)

CPU: I3 8350K 4ghz(nowy)
RAM: PATRIOT VIPER 4  2x4gb, 3000mhz, CL16(nowy)

GPU: PALIT GTX660 OC (2048 GDDR5)

ZASILACZ: OCZ SXS2 600W 80+

SSD: GOODRAM IRDM 240gb (nowy)

HDD: SEAGATE BARACUDA 500gb

 

WINDOWS 10 Pro 64bit

AVAST FREE ANTYVIRUS

 

Wykonane czynności w celu naprawy:

-update biosu

-aktualizacja sterowników

-zmiana opcji zasilania:

 -hibernacja off

 -uśpienie off

 -szybkie uruchamianie off

 -wyłączanie dysku off

-wyłączenie podwójnego sterownika high definition audio

-przywracanie systemu

 

 

Dodatkowe info:

-memtest86 OK

-temperatury OK

-napiecie zasilacza OK (mierzone miernikiem)

-GOODRAM SSD Toolbox OK

 

 

Najdziwniejsze jest w tym wszystkim to,ze resety występują nieregularnie. Raz podczas przeglądania internetu, raz po kilku godzinnej rozgrywce, raz przy próbach uruchomienia gry.

Nie ma tez znaczenia czy komputer jest po OC czy na stockowych ustawieniach. 

3x testowany był occt, raz 6h(wyszedłem z domu i zapomniałem, temp max 90stopni), dwa razy około godzinny i również wszystko ok.

 

Mam nadzieje ze o niczym nie zapomniałem bo walczę z tym już od kilku dni wiec testów trochę było. 

Czy ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić? Z góry dziękuje za wszelka pomoc.


Użytkownik littlus edytował ten post 10 sierpień 2018 - 15:06

  • 0

#2 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3215 postów

Napisano 10 sierpień 2018 - 11:17

Odinstaluj Avasta i zostaw tylko Defendera z nową kompilacją Windows to oprogramowanie w jakiś sposób koliduje. Przeprowadź skan Malwarebytes Anti-Malware. 


  • 0

#3 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 8468 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 10 sierpień 2018 - 13:50

Tego avasta to nie tylko odinstaluj ale i przeszukaj rejestr,wywalając wszystko z nazwą "avast". Dyski też...


  • 0

i7 4790K ; Ga Z87X-UD3H ; MSI 1070 Founders Edition ; Kingston 1600 16 GB ; Thermaltake Smart SE 630W


#4 littlus

littlus
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 4 postów

Napisano 10 sierpień 2018 - 14:20

Witam, dziękuję za szybka odpowiedz. Odinstalowałem avasta i po dwóch godzinach znów reset. 


  • 0

#5 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 8468 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 10 sierpień 2018 - 16:11

Czy przeszukałeś jak napisałem rejestr i wszystkie dyski,tak jak pisałem ? Samo odinstalowanie to nie wszystko. Ten program bardzo ingeruje w system...

Jeszcze jedno możesz zrobić. Rozebrać go "do naga" i jeszcze raz złożyć. Jest dużo przypadków,że ta czynność pomaga.


Użytkownik jarrino edytował ten post 10 sierpień 2018 - 16:14

  • 0

i7 4790K ; Ga Z87X-UD3H ; MSI 1070 Founders Edition ; Kingston 1600 16 GB ; Thermaltake Smart SE 630W


#6 matekow

matekow
  • Entuzjasta

  • 563 postów

Napisano 10 sierpień 2018 - 16:31

Ja bym jeszcze sprawdził na innym zasilaczu o ile jest możliwość. OCZ już swoje lata pewnie też ma.
  • 0

#7 littlus

littlus
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 4 postów

Napisano 11 sierpień 2018 - 00:40

Witam, idąc za radami przywróciłem system do ustawień fabrycznych( żeby nie bawić się w ręczne oczyszczanie rejestru). "Rozebrałem i ubrałem" od nowa. Nie instalowałem antywirusa wcale, podkręciłem komputer do 4,6ghz. Włączyłem occt na godzinę czasu, bez błędów. Po czym włączyłem grę, pograłem 15 minut i reset.

 

Może ktoś z was zna jakiś konkretny sposób sprawdzenia tego, nie metodę "może akurat" ? 


  • 0

#8 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3215 postów

Napisano 11 sierpień 2018 - 09:33

Wyciągnij grafikę wyczyść z kurzu. Przemyj styki złącza PCI-X karty preparatem do styków(Kontakt 60 albo podobny). Gniazdo na płycie głównej też warto potraktować takim preparatem. Zrób to kilka razy odczekaj godzinę niech preparat zadziała a potem zmontuj wszystko i znowu przystąp do testów. Ram też możesz przemyć. Jeśli to nie pomoże to musisz podmienić zasilacz. 


  • 0

#9 littlus

littlus
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 4 postów

Napisano 14 sierpień 2018 - 22:18

Witam, po wymianie zasilacza wszystko wróciło do normy. Dziękuję wszystkim za pomoc.

 

Temat do zamknięcia  


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kernel, bsod

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych