Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Radeon R9 380 + znikający obraz na chwilę podczas grania.

Granie karta graficzna obraz

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 gilban

gilban
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 22 lipiec 2018 - 09:01

Witam. Mam kartę graficzną Gigabyte Radeon R9 380 G1 Gaming 4GB RAM, model z biosem F51.

 

https://www.gigabyte...1-GAMING-4GD#ov

 

Kartę mam 2 lata, czyli jeszcze się został 1 rok gwarancji. Do tego mam procesor AMD FX-8320, 16 GB RAM, Windows 10 i zasilacz Chieftek A-90 750W (GDP-750C). Zasilacz zmieniłem niedawno, ale problem o którym będzie niżej nie znikł po jego wymianie.

 

Gdy kartę kupiłem 2 lata temu miałem monitor Samsunga 10-letni o rozdzielczości 1680x1050 i niby było wszystko dobrze jednakże w grze Forza Horizon 3 pojawiały się artefakty.

 

Postanowiłem zmienić monitor i zmieniłem na LG 24MP59G-P i podłączyłem go przez złącze DisplayPort. I artefakty w Forza Horizon 3 zniknęły, działa tutaj FreeSync.

 

Jednak pojawił się w niektórych innych grach problem taki że podczas grania na ułamek sekundy znika obraz z monitora i pojawia się z powrotem. Również w głośnikach podłączonych do monitora znika głos na ten czas. W spoczynku (przeglądanie Internetu, lub gry w przeglądarce) tych problemów nie ma.

 

Ostatnio najbardziej uwidoczniło się to w grze Frostpunk. Dopiero jak zmniejszyłem rozdzielczość i wyświetlanie detali w grze, problem znikł.

 

Co to może być? Czy rzeczywiście karta nie wyrabia i wtedy daje o sobie znać w ten sposób? Czy coś innego?

 

Kiedyś pamiętam jak uruchamiałem grę pierwszy raz po zainstalowaniu to gra przy pierwszym uruchomieniu uruchamiała własnego benchmarka i testowała kartę graficzną. Po czym parametry gry ustawiała pod jego wyniki. A teraz nowe gry tego nie robią i tak jak Frostpunk ustawiają wszystko na maksa. 

 

Dopowiem, ze sam karty graficznej i procesora nie podkręcam. Używam ustawień domyślnych. 

 

Kabel DisplayPort mam już trzeci, ale też widzę że to nie jego jest problem. 


  • 0

#2 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1542 postów

Napisano 22 lipiec 2018 - 09:29

zaktualizuj sterowniki chipsetu: https://www2.ati.com...8.10.c.0601.exe

potem karty graficznej, jeśli tego nie zrobiłeś: https://www2.ati.com....7.1-july19.exe

 

jeśli problem nadal będzie się pojawiał możesz pobrać jakiś test np. Heaven i sprawdzić jak karta będzie się zachowywać.


  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte G1 RX470 4GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Scythe Mugen 2 rev. B (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Zalman Z11 Plus,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#3 gilban

gilban
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 22 lipiec 2018 - 10:20

zaktualizuj sterowniki chipsetu: https://www2.ati.com...8.10.c.0601.exe

potem karty graficznej, jeśli tego nie zrobiłeś: https://www2.ati.com....7.1-july19.exe

 

jeśli problem nadal będzie się pojawiał możesz pobrać jakiś test np. Heaven i sprawdzić jak karta będzie się zachowywać.

Witam.

 

Jako że jest to płyta główna na chipsecie AMD 990X to do Windows 10 nie ma już żadnych sterowników ze strony AMD. Są tylko te wbudowane w system. Przy próbie instalacji tych najnowszych, nic się nie instaluje. Do karty graficznej właśnie się nowe sterowniki pojawiły, więc je zainstaluję.

 

A ten Heaven, skąd wziąć. Internet mi mówi, że ostatnia wersja jest z 2013 roku. Czy jest coś nowszego?

 

Dobrze. Pobrałem i zainstalowałem Unigine_Valley-1.0. gdyż Heaven jest z 2009 roku i pod Windows 10 działać nie chce.

 

Wynik mam taki:

 

Unigine Valley Benchmark 1.0

FPS:

36.5

Score:

1528

Min FPS:

14.6

Max FPS:

67.0

System

Platform:

Windows 8 (build 9200) 64bit (powinno być 10)

CPU model:

AMD FX™-8320 Eight-Core Processor (3516MHz) x4

GPU model:

AMD Radeon ™ R9 380 Series 24.20.12019.1010 (4095MB) x1

Settings

Render:

Direct3D11

Mode:

1920x1080 8xAA fullscreen

Preset

Custom

Quality

Ultra

Powered by UNIGINE Engine

Unigine Corp. © 2005-2013

 

Tu obraz był bardzo ładny i nic nie znikało. Jednak w menadżerze zadań gdy tylko zminimalizowałem benchmarka podczas działania, w zakładce procesy zajętość procesora graficznego była około 30%. Natomiast w grze Frostpunk aż 100%. przy maksymalnych ustawieniach.


Użytkownik gilban edytował ten post 22 lipiec 2018 - 11:27

  • 0

#4 MESSER

MESSER
  • Nałogowiec

  • 1979 postów

Napisano 22 lipiec 2018 - 11:21

Bez obaw benchmark Heaven bez trudu powinien uruchomić się na Twojej karcie ( mam kartę Vega i działa pod Win.10).

Jakieś inne programy do O.C. /narzędziowe były instalowane od producenta karty?


  • 0

#5 gilban

gilban
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 22 lipiec 2018 - 12:01

Z początku nie. Potem, aby wymusić szybsze kręcenie się wiatraków podczas gry zainstalowałem GIGABYTE OC_GURU II.


  • 0

#6 MESSER

MESSER
  • Nałogowiec

  • 1979 postów

Napisano 22 lipiec 2018 - 12:28

Proponował bym użycie bardziej uniwersalnego MSI Afterburner/Shapphire Trixx (ten ostatni mniej popularny ale powinien działać z R9 380).


  • 0

#7 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3849 postów

Napisano 22 lipiec 2018 - 13:40

Standard, wyczyść ustawiania bios zworką ClearCMOS. Ustaw prawidłowo bios ponownie. Zrób aktualizację jeśli jest dostępna. Wyczyść styki karty graficzne preparatem Kontakt 60 lub podobnym. Na koniec jak radzi kolega wyżej zainstaluj soft MSI Afterburner. Odblokuj w ustawianiach programu monitorowanie i modyfikację napięcia karty i podnieść lekko napięcie rdzenia karty. Artefakty powinny zniknąć. 


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Granie, karta graficzna, obraz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych