Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Alienware nie ma ssd na liście urządzeń do boota

Alienware Boot Ssd Urządzenie Bios

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 arekmenmax

arekmenmax
  • Bywalec

  • 77 postów
  • Miejscowość:Koszalin

Napisano 21 lipiec 2018 - 09:55

Witam,
Ostatnio kupiłem ssd adata xpg sx8200 480gb do alienware 17 r3 2016. Dysk ma wielkości sektorów 4096 więc nie było mowy o klonowaniu hdd, więc zająłem się czystą instalacją. Z przenośnego dysku media win 10 prosta instalacja. Bios widzi dysk jednak nie widzi go jako urządzenie do boota. Laptopa rebootowałem już ze sto razy próbując róże ustawienia w biosie, na forach jest wiele wątków o ssd w alienware ale na żadnym nie znalazłem podobnego tematu który by rozwiązał mój problem. Proszę o pomoc jeśli ktoś się natknął na coś podobnego lub oriętuje się w tym temacie. Pozdrawiam

Link do kilku zdjęć z biosu po podłączeniu hdd. Po zmianie bootu na uefi windows bootuje się z hdd.

http://imgur.com/a/BoXrLaK

Użytkownik arekmenmax edytował ten post 21 lipiec 2018 - 09:56

  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10999 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 21 lipiec 2018 - 14:16

A próbowałeś tylko z podpiętym ssd w miejsce HDD (odłączonym) ?


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#3 Xeinaemm

Xeinaemm
  • yyyyy ?

  • 521 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 21 lipiec 2018 - 14:39

Posiadasz UEFI i zostaw tak, tzw. Boot List Option. SSD musi być sformatowany w trybie MBR, przekonwertuj go do GPT. Następnie zainstaluj system jeszcze raz.


Użytkownik Xeinaemm edytował ten post 21 lipiec 2018 - 14:48

  • 0

Programista, pasjonat, nawet nie wiem po co tu siedzę..... jak lubisz czytać to prowadzę bloga.
Sprzęt: Asus G551JW - podkręcony i zmodowany własnoręcznie

 

Ekspert działów: Diagnostyka błędów i awarii / Programowanie Pełne zestawienie Ekspertów


#4 arekmenmax

arekmenmax
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 77 postów
  • Miejscowość:Koszalin

Napisano 21 lipiec 2018 - 15:08

Posiadasz UEFI i zostaw tak, tzw. Boot List Option. SSD musi być sformatowany w trybie MBR, przekonwertuj go do GPT. Następnie zainstaluj system jeszcze raz.


Próbowałem bez hdd, lecz to m.2 więc inny slot niż twardziel. Nie jestem pewnien ale bez gpt nie był bym w stanie zainstalować Windowsa na dysku.
W zarządzaniu dyskami pokazuje ssd jako gpt link

http://imgur.com/d7cpje0
  • 0

#5 Xeinaemm

Xeinaemm
  • yyyyy ?

  • 521 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 23 lipiec 2018 - 09:21

Fakt, Win10 ma takie zabezpieczenia. W takim razie pochrzanione jest w UEFI, skoro Win10 widzi dysk a UEFI nie. Posiadasz SSD z NVMe, więc będzie potrzeba kilka zmian, a dokładniej takie jak Paul opisał.

 

Tylko zaznaczę, jeśli dalej nie będzie działać to masz dwa podejścia, poszukać sterowników do SSD i do BIOS(Dell'owskie oznaczenie) lub odezwać się do Dell'a z zapytaniem czy dany dysk jest kompatybilny, ponieważ jest możliwość, że nie wspierają dysków bootowalnych dla NVMe w tej rewizji laptopa.


Użytkownik Xeinaemm edytował ten post 23 lipiec 2018 - 09:30

  • 0

Programista, pasjonat, nawet nie wiem po co tu siedzę..... jak lubisz czytać to prowadzę bloga.
Sprzęt: Asus G551JW - podkręcony i zmodowany własnoręcznie

 

Ekspert działów: Diagnostyka błędów i awarii / Programowanie Pełne zestawienie Ekspertów


#6 arekmenmax

arekmenmax
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 77 postów
  • Miejscowość:Koszalin

Napisano 23 lipiec 2018 - 10:43

Na stronie Della są tylko jakieś sterowbiki do RAPID czy coś takiego, ale nawet one nie działają. Spróbuję dzisiaj się dodzwonić do obsługi technicznej Della.
  • 0

#7 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 12198 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 23 lipiec 2018 - 14:05

SSD nie musi być koniecznie na liście boota aby działać... Tylko wtedy raczej instalacja jak masz tylko jeden ssd/hdd w lapku, tak samo później aby na boot z HDD się nie ustawił ( widziałem takie przypadki, nie pamiętam czemu tak było, zwykle wina UEFI). Możesz mieć boota na bootloadera windowsa ( na ssd nvme ), bez widocznego SSD na liście. Ogólnie reinstalacja tylko z ssd nvme zalecana.
Po oczyszczeniu cmos dla spokoju jak już tego próbowałeś ( zmiana nośnika instalatora też zalecana ).
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Alienware, Boot, Ssd, Urządzenie, Bios

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych