Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Zwieszajacy się komputer, czasem nie ładujący się bios

Bios Freez Windows Czarny ekran

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 gromax

gromax
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 20 lipiec 2018 - 12:59

Witam. Ostatnio złożyłem sobie komputer i przez jakiś tydzień było wszystko ok. Od wczoraj mam dziwny problem mianowicie czasami w losowych momentach komputer się zacina i trzeba odłączyć go od zasilacza bo na przycisk reset nic się nie dzieje, a podczas włącZania komputera często nie wczytuje biosu i jest czarny ekran.
Mój pc:
I7 2600k
Msi z77a g45
Hyperx fury 8gb
Be quiet 450w
Msi gtx 1050ti
Samsung 500gb
  • 0

#2 roman106

roman106
  • Pasjonat

  • 855 postów

Napisano 20 lipiec 2018 - 13:19

Warto obejrzeć kondensatory na płycie głównej.


  • 0

#3 gromax

gromax
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 20 lipiec 2018 - 13:23

Wszystkie kondensatory na płycie wyglądają okej, nie widzę żeby chociaż jeden był wypukły
  • 0

#4 roman106

roman106
  • Pasjonat

  • 855 postów

Napisano 20 lipiec 2018 - 13:34

Zasilacz nowy czy używany? Jeśli używany, to dobrze by było załatwić jakiś do podmiany.


  • 0

#5 gromax

gromax
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 20 lipiec 2018 - 13:38

Zasilacz używany, sprawdzałem też na silentiumpc vero l2 nowym i problem dalej występuje
  • 0

#6 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10110 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 20 lipiec 2018 - 13:57

Jaki system i czy całkowicie zaktualizowany ? Bios /uefi/ oraz inne sterowniki płyty głównej zaktualizowane podsystem ? Czy bios jest na ustawieniach domyślnych czy coś zmieniałeś ?


Użytkownik jarrino edytował ten post 20 lipiec 2018 - 13:58

  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#7 gromax

gromax
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 20 lipiec 2018 - 14:08

Win 10 pro, całkowicie na nowo postawiony po zmianie sprzętu, wszystkie najnowsze aktualizacje i sterownik, bios był restartowany przed uruchomieniem komputera po raz pierwszy
  • 0

#8 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10110 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 20 lipiec 2018 - 17:03

"wszystkie najnowsze" - miałem na myśli WSZYSTKIE czyli od najstarszych do najnowszych...Jakie błędy krytyczne w podglądzie zdarzeń. Czy sprawdzałeś jaki jest numer biosu i czy są aktualizacje na stronie producenta płyty ?


Użytkownik jarrino edytował ten post 20 lipiec 2018 - 17:06

  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#9 gromax

gromax
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 20 lipiec 2018 - 20:54

Płytę zamówiłem już z wgranym najnowszym biosem
  • 0

#10 Tirell v2

Tirell v2
  • Nowicjusz

  • 4 postów

Napisano 20 lipiec 2018 - 23:01

Najszybciej co możesz zrobić to spróbować wgrac jakis starszy bios do tej płyty.

 

Możesz sprawdzić piny w sockecie czy całe, pokombinuj z pamięciami ram, jeśli masz dwie kości to sprawdź jak będzie z jedną.

Możesz zrobić jakiś test obciążeniowy np occt i zobaczyć czy się nie wywali i jeśli tak to kiedy itp


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Bios, Freez, Windows, Czarny ekran

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych