Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Niedziałające sloty RAM


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ktoś z internetu

Ktoś z internetu
  • Nowicjusz

  • 11 postów

Napisano 15 czerwiec 2018 - 07:42

Witam, zamówiłem płytę głowę MSI Z370M Mortar i po jej otrzymaniu i złożeniu komputera okazało się że nie działają sloty A1 i A2 dla RAM (dwa pierwsze od strony socketu). Sloty B1 i B2 działają. Po włożeniu pamięci do slotu A1 lub A2 (niezależnie czy B1 lub B2 jest obsadzony) na monitorze nie ma obrazu, a na płycie migają diody błędu CPU i DRAM. Płyta jest nowa więc jest to dla mnie spory problem. Nie wiem czy to wina płyty głównej, procesora czy pamięci (RAM jest sprawny bo używałem go od dawna). Piny w socketcie są całe i proste. Co może być przyczyną? Specyfikacja: CPU: i7-8700K RAM: Kingston HyperX Savage 3000MHz 2x8GB DDR4 Płyta: MSI Z370M Mortar
  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 8685 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 15 czerwiec 2018 - 08:42

To zareklamuj płytę jeśli nowa...


  • 0

i7 4790K ; Ga Z87X-UD3H ; MSI 1070 Founders Edition ; Kingston 1600 16 GB ; Thermaltake Smart SE 630W


#3 Yahoo.K

Yahoo.K
  • Gaduła

  • 320 postów

Napisano 15 czerwiec 2018 - 08:56

Witam, zamówiłem płytę głowę MSI Z370M Mortar i po jej otrzymaniu i złożeniu komputera okazało się że nie działają sloty A1 i A2 dla RAM (dwa pierwsze od strony socketu). Sloty B1 i B2 działają. Po włożeniu pamięci do slotu A1 lub A2 (niezależnie czy B1 lub B2 jest obsadzony) na monitorze nie ma obrazu, a na płycie migają diody błędu CPU i DRAM. Płyta jest nowa więc jest to dla mnie spory problem. Nie wiem czy to wina płyty głównej, procesora czy pamięci (RAM jest sprawny bo używałem go od dawna). Piny w socketcie są całe i proste. Co może być przyczyną? Specyfikacja: CPU: i7-8700K RAM: Kingston HyperX Savage 3000MHz 2x8GB DDR4 Płyta: MSI Z370M Mortar

Trzeba czytać instrukcję od płyty głównej tam jest wyraźnie napisane.

 

Edit:

Czemu ma służyć ten komentarz? Bo na pewno nie rozwiąże problemu. Na przyszłość zachowaj takie teksty dla siebie. 

 

raf.


  • 0

#4 Ktoś z internetu

Ktoś z internetu
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 11 postów

Napisano 15 czerwiec 2018 - 09:04

Trzeba czytać instrukcję od płyty głównej tam jest wyraźnie napisane.

Pomocny komentarz. Tak się składa że nie miałem do tej pory problemów, a posiadałem jakieś 5 chipsetów, więc komentarz jest co najmniej bezwartościowy. Jeśli masz jakieś rozwiązanie to napisz, jeśli nie to nie próbuj na siłę się wypowiadać.
  • 0

#5 Yahoo.K

Yahoo.K
  • Gaduła

  • 320 postów

Napisano 15 czerwiec 2018 - 09:08

Pomocny komentarz. Tak się składa że nie miałem do tej pory problemów, a posiadałem jakieś 5 chipsetów, więc komentarz jest co najmniej bezwartościowy. Jeśli masz jakieś rozwiązanie to napisz, jeśli nie to nie próbuj na siłę się wypowiadać.

Jeśli są dwie kości pamięci to obsadzamy drugi i czwarty slot ram od strony procesora licząc czyli A2 i B2


  • 0

#6 Ktoś z internetu

Ktoś z internetu
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 11 postów

Napisano 15 czerwiec 2018 - 09:11

Jeśli są dwie kości pamięci to obsadzamy drugi i czwarty slot ram od strony procesora licząc czyli A2 i B2

Toteż tak robiłem. W żadnej konfiguracji sloty A1 i A2 czyli 1. i 2. od procesora nie działają

Jeśli są dwie kości pamięci to obsadzamy drugi i czwarty slot ram od strony procesora licząc czyli A2 i B2

Także w konfiguracji A2 i B2
  • 0

#7 Yahoo.K

Yahoo.K
  • Gaduła

  • 320 postów

Napisano 15 czerwiec 2018 - 09:16

Toteż tak robiłem. W żadnej konfiguracji sloty A1 i A2 czyli 1. i 2. od procesora nie działają
Także w konfiguracji A2 i B2

W takim razie są uszkodzone ale jeszcze można to sprawdzić w instrukcji chociaż myślę że wszędzie jest tak samo opisane bo mam też płytę od MSI


  • 0

#8 Ktoś z internetu

Ktoś z internetu
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 11 postów

Napisano 15 czerwiec 2018 - 09:17

W takim razie są uszkodzone ale jeszcze można to sprawdzić w instrukcji chociaż myślę że wszędzie jest tak samo opisane bo mam też płytę od MSI

Właśnie w instrukcji pierwszymi slotami do obsadzenia są A2 i B2 więc 2. i 4. W tym układzie nie działa
  • 0

#9 Yahoo.K

Yahoo.K
  • Gaduła

  • 320 postów

Napisano 15 czerwiec 2018 - 09:27

Właśnie w instrukcji pierwszymi slotami do obsadzenia są A2 i B2 więc 2. i 4. W tym układzie nie działa

Pozostaje reklamacja chyba że ktoś inny ma jakiś pomysł.


  • 0

#10 larson

larson
  • Gaduła

  • 323 postów

Napisano 15 czerwiec 2018 - 09:41

Wersja biosu ?

 

https://www.msi.com/...rt/Z370M-MORTAR


Użytkownik larson edytował ten post 15 czerwiec 2018 - 09:42

  • 0

#11 Ktoś z internetu

Ktoś z internetu
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 11 postów

Napisano 15 czerwiec 2018 - 09:49

Wersja biosu ?

https://www.msi.com/...rt/Z370M-MORTAR

Zarówno na wersji którą dostałem z płytą jak i po aktualizacji do 1.3 żadnych zmian
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych