leto87 2149 Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Napoleon 1993, vodka 1994, likier nie wiadomo, miod 1978r. butelki nieotwierane, w dobrym stanie.Pytanie retoryczne zostawić, czy wypić? oriętacyjnie ile to może kosztować. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3908 Napisano 28 Maja 2018 Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Nic rewelacyjnego,więc i ze sprzedażą możesz mieć kłopot... Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1871 Napisano 28 Maja 2018 Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Alkohol "dojrzewa" tylko zanim trafi do butelek - w beczkach. Przelany do butelek prędzej się zepsuje niż polepszy. Wartości dopatrywałbym się co najwyżej kolekcjonerskiej niż smakowej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2149 Napisano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Whisky i brandy muszą dojrzewać w beczkach, reszta chyba nie.. Cytuj Link to post Share on other sites
tazik21 22 Napisano 28 Maja 2018 Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) Wszystko zależy, jak był przechowywany alkohol. https://www.malinowynos.pl/article/detail/76/alkohol-nabity-w-butelke-czyli-jak-przechowywac-domowe Jak przechowywać mocne alkohole? Mocne alkohole, typu wódka, whisky czy koniak, nie podlegają działaniu mikrobów. Jest to o tyle dobra wiadomość, że po otwarciu mogą być przechowywane właściwie przez nieograniczony czas, bez szkody dla trunku. Alkohol o mocy 40% i większej nie spleśnieje i nie podda się niekorzystnym bakteriom. Oczywiście butelkę należy szczelnie zamknąć, a gdy jest już w połowie pusta, alkohol trzeba przelać do mniejszego naczynia. Zapobiegnie to wietrzeniu i negatywnemu wpływowi powietrza na właściwości organoleptyczne trunku. Przelewając whisky czy koniak do karafki, zwróć uwagę na zamknięcie naczynia. Zwykła, nakładana zatyczka przepuszcza powietrze, dlatego lepiej wyposażyć się w specjalną karafkę do whisky lub użyć odpowiedniej wielkości korka. Wartym zauważyć, że światowe alkohole z górnej półki są sprzedawane w zakorkowanych butelkach. Choć w warunkach domowych wygodniej jest korzystać z nakrętek, to właśnie korek jest synonimem dobrej jakości. No i dzięki niemu pierwsza degustacja, okraszona charakterystycznym dźwiękiem otwieranej butelki, jest jeszcze bardziej uroczysta. A jeśli zdecydujesz się na korkowanie własnoręcznie produkowanej whisky pamiętaj, żeby postawić butelkę pionowo. W odróżnieniu od wina, korek nie powinien mieć kontaktu z mocnym alkoholem. Jeśli martwisz się, że zatyczka rozeschnie się i do butelki dostanie się powietrze, możesz dodatkowo zabezpieczyć pojemnik lakiem, po czasie wymienić korek na większy albo… wybrać jednak nakrętkę. Jak wiadomo, każdy alkohol boi się światła, dlatego inwestuj w ciemne butelki. Ale jeśli przelewasz wódkę, whisky lub koniak do przezroczystej, zadbaj o to, by nie padały na nią promienie słoneczne. Najciemniejsze miejsce w piwnicy, pokój zasłonięty roletami czy barek w zacienionym kącie to odpowiednie warunki dla whisky, która pod wpływem słońca może zmienić smak i kolor. Lepiej też nie przechowywać mocnych alkoholi w pobliżu źródeł ciepła. Wystrzegaj się zatem kaloryferów, kominka czy szafek nad kuchenką. http://www.amarone.pl/index.php/alkohole/cognac/brandy Brandy w języku polskim potocznie wypalanka lub przepalanka. Jest to angielskie określenie napojów alkoholowych destylowanych z win, głównie gronowych. Pod nazwą brandy na światowym rynku występuje zdecydowana większość winiaków. Nazwa brandy pochodzi od holenderskiego słowa "brandewijn" czyli palone wino, które było bardzo popularne w średniowieczu. Brandy może być destylowana również z wina owocowego, wówczas jednak powinna być odpowiednio oznaczona, np. Cherry Brandy – brandy wiśniowa. Do najbardziej cenionych napojów tego typu należą brandy czyli winiaki hiszpańskie, włoskie, francuskie i greckie. Dużą popularnością cieszą się też trunki pochodzące z Europy Środkowo-Wschodniej czyli Bułgarii, Mołdawii czy Gruzji. Brandy dzieli się na trzy podstawowe rodzaje: - brandy gronową (eau-de-vie de vin), - brandy z wytłoków gronowych (eau-de-vie de marc) - brandy owocową (eau-de-vie de fruits) Tak jak w przypadku koniaków, tak też w klasyfikacji brandy stosuje się oznaczenia wieku: - AC - leżakująca 2 lata w drewnianych beczkach - VS - "Very Special" lub "***" - leżakująca przynajmniej 3 lata w drewnianych beczkach - VSOP- "Very Special Old Pale" lub "*****" - leżakująca przynajmniej 5 lat w drewnianych beczkach - XO - "Extra Old" , "Napoleon" lub "Vieille Reserve" - leżakująca przynajmniej 6 lat, a Napoleon przynajmniej 4 lata - Vintage - Przechowywana w beczce do momentu zabutelkowania z etykietą wskazująca na rocznik - Hors D'age - Wiek trudny do określenia, jednak normą są 10-letnie i starsze, zwykle doskonałej jakości Edytowane 28 Maja 2018 przez tazik21 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kathevir 7 Napisano 28 Maja 2018 Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 No niestety kolega powyżej ma rację. Niestety też parę razy się naciąłem i alkohol po prostu wywietrzał bo źle był trzymany. Została tylko paskudna woda... Ja bym raczej wypił bo też nie wydaje mi się, żeby udało Ci się jakąś super cenę osiągnąć. Szukałeś w necie po ile chodzą? Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2149 Napisano 29 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 (edytowane) Najciekawszy jest miód bo ma już 40 lat. Podobny miód z 1988 jest wystawiona na allegro za 400pln. Reszty za bardzo nie mogę znaleźć.Zapakowałem wszystko i schowałem do piwnicy. Może dam córce w spadku.. Edytowane 29 Maja 2018 przez leto87 Cytuj Link to post Share on other sites
Spec 0 Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 W dniu 28.05.2018 o 11:04, NewSky napisał: Alkohol "dojrzewa" tylko zanim trafi do butelek - w beczkach. Przelany do butelek prędzej się zepsuje niż polepszy. Wartości dopatrywałbym się co najwyżej kolekcjonerskiej niż smakowej. Witam czy mógł by mi ktoś i coś powiedzieć o butelce Rumu z 1976r Witam czy jest ktoś kto zna może taka butelke Rumu z 1976r Cytuj Link to post Share on other sites
mayday32 0 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Witam. Mam pytanko odnośnie tegoż trunku. Jest to likier wiśniowy który przestali produkować w 84r. Niestety nie ma na butelce dokładnej daty produkcji. Butelka nigdy nie otwierana. Ile może być warta? Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2149 Napisano 7 Lutego Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego Ja bym wolał oddać do jakiegoś muzeum prlu albo zatrzymać. Ile warte, trudno określić. W każdym razie moje alkohole po 7 latach i przeprowadzce leżą na ostatniej półce w witrynie. Po środku cytrynówka z wesela mojej siostry, którą jej oddam na jej 20 rocznicę. a może 30stą, ten czas leci.. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.