Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Thermalright ultra 120 extreme a docisk


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Camaro86

Camaro86
  • Gaduła

  • 278 postów

Napisano 16 maj 2018 - 09:22

Witam.Mam to na i7 2600k.
Jest podstawka pod plyte a to chlodzenie do prostokatnej ramy od gory i na podstawce radiatora jest taka sruba ze dokreca chlodzenie do procka.
Czy troche zbyt mocny docisk moze miec wplyw na stabilnosc?

Opisze problem tak:
Kupilem zasilacz be quiet dark power pro 11 650w oraz paste kryonaut.Rozebralem pc,zdjalem chlodzenie,wyczyscilem cpu i radiator.
Posmarowalem leciutko cpu i postawilem chlodzenie zeby odbil kwadrat na radiatorze,wtedy poprawilem i wyrownalem na cpu i posmarowalem w tym odbitym ksztalcie radiator.

Poskladalem pc i w windows 7 jak jest czarne tlo ladowania to miga to logo slysze dysk i czasem zdarza ze 5minut i stoi na tym.
W windows zdarzylo mi ze weszlem w moj komputer i na partycje ale nie pokazal folderow i zawiesil calkowicie eksplorator jakby utracil dostep do dysku wiec juz nie odwiesil bo brak odczytu systemu.
Wymienilem kabel danych sata i bylo tak samo choc wtyczki wyraznie ciasniejsze.

Podociskalem wtyczki zasilania w hdd i dvd oraz w zasilaczu modularnym.
Wrocilem na stary kabel sata oraz na nowo zamontowalem karte dzwiekowa pci(czasem sprawia problem po jej ponownym montazu ze system jej nie wykrywa i brak glosu i troche dluzej wchodzi do systemu przez to) i milimetr poluzowalem srube dociskowa radiator i poki co dziala
Tylko co moglo byc przyczyna

Użytkownik Camaro86 edytował ten post 16 maj 2018 - 09:39

  • 0

#2 vandam

vandam
  • Gaduła

  • 447 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 16 maj 2018 - 14:04

moim zdaniem na pewno nie była to wina złego zamontowania chłodzenia - tutaj co najwyżej byś miał wysokie temperatury procka, na pewno nie przyczyniłoby się to do takich objawów jak opisałeś


  • 0

2x Xeon E5-2697v4 + SNKP0048PS+ NF A8 // Radeon Pro Duo (Polaris) // SuperMicro X10DRi // Micron 64GB DDR4 ECC // Samsung 850 Evo 256 GB // 3x Seagate IronWolf 2TB w RAID 5 // 3x WD Green w RAID 5 // Samsung 960 Pro 512 NVMe // Nanoxia Deep Silence 5 // Evga SuperNova 850 // 2x Asus PB258Q


#3 slo1q

slo1q
  • Ultimate Grammar Nazi

  • 570 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 16 maj 2018 - 16:17

Moim zdaniem za mocno docisnąłeś radiator, przez co wygięło się PCB, co w efekcie mogło doprowadzić do rozejścia się, czy pęknięcia ścieżek w płycie głównej, ewentualnie pokrzywienia pinów na CPU. Wbrew pozorom dość częste zjawisko, gdy laik składa pierwszy komputer, bo stwierdza, że im mocniej dociśnie, tym lepiej,


  • 0

SPC Alea S35W, Xilence Performance A+ 530W, ASRock B250M Pro4, i5 7400, SPC Spartan 3 Pro push-pull, GTX 1060 Palit JetStream 6 GB, GoodRam 2x8 GB 2400 MHz CL 15, GoodRam C100 120 GB, WD EZEX 1TB


#4 choleryk65

choleryk65
  • Nałogowiec

  • 1885 postów

Napisano 16 maj 2018 - 17:39

Musiałby docisnąć punktowo, żeby wygięło PCB, a tu śruba na środku dociska całą, dosyć grubą, stopkę radiatora.
  • 0

#5 Camaro86

Camaro86
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 278 postów

Napisano 16 maj 2018 - 18:07

Tym bardziej ze dokrecalem majac cala plyte w rekach i dokrecalem do lekkiego oporu na czym poprzestalem gdy czulem opor
Komputer pc mam ponad 15lat.Wykonalem pol obrotu ktora szlo bez zadnego oporu jednym palcem.Pozniej pare cm lekko szlo minimalnym naciskiem i z pol cm tak no ze czulem opor mniej wiecej taki jak zeby klamke nacisnac-jest opor ale lajtowo sie ugina czyli spokojnie by jeszcze poszlo ale poprzestalem.

A to nozki moga wygiac kiedy cpu lezy na takiej plastikowej foremce?
I to by powodowalo losowy blad dostepu do danych na hdd?
Tak obstawiam skoro zawieszal na ladowaniu windows oraz raz zwiesil przy probie wejscia na partycje
  • 0

#6 choleryk65

choleryk65
  • Nałogowiec

  • 1885 postów

Napisano 16 maj 2018 - 19:47

Mało prawdopodobne, procesor musiałby być krzywo położony w gnieździe, co jest niemożliwe przy prawidłowym montażu. Mi swego czasu komputer odmówił współpracy i wywalał mnie to na początku czarnego ekranu, to w końcu na eksploratorze plików gdy udało mi się dojść do Windowsa, a tylko zmieniłem obudowę. Też prawie niemożliwe ;) Też miałem ten montaż Thermalrighta, z tą śrubą, jako zastępczy do Prolimatecha. Dokręciłem mocno tą śrubę dociskową, ale z wyczuciem i nic złego się nie stało.


  • 0

#7 Camaro86

Camaro86
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 278 postów

Napisano 28 maj 2018 - 08:52

moim zdaniem na pewno nie była to wina złego zamontowania chłodzenia - tutaj co najwyżej byś miał wysokie temperatury procka, na pewno nie przyczyniłoby się to do takich objawów jak opisałeś


Gdy jest za mocny docisk to wydajnosc radiatora spada?
  • 0

#8 vandam

vandam
  • Gaduła

  • 447 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 28 maj 2018 - 12:15

Gdy jest za mocny docisk to wydajnosc radiatora spada?

nie, chodziło mi o złe zamontowanie - za słaby docisk


  • 0

2x Xeon E5-2697v4 + SNKP0048PS+ NF A8 // Radeon Pro Duo (Polaris) // SuperMicro X10DRi // Micron 64GB DDR4 ECC // Samsung 850 Evo 256 GB // 3x Seagate IronWolf 2TB w RAID 5 // 3x WD Green w RAID 5 // Samsung 960 Pro 512 NVMe // Nanoxia Deep Silence 5 // Evga SuperNova 850 // 2x Asus PB258Q





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych