Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Komputer się nie włącza, pomaga przełożenie pamięci z gniazda do gniazda

cykanie ram pamięć

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 matej64

matej64
  • Gaduła

  • 296 postów

Napisano 20 marzec 2018 - 19:21

1.Konfiguracja komputera: (Gigabyte H81M-S2H , Thermaltake SE 530W, i7 4790, Corsair 8GB DDR3 1600,gtx 750ti, WD 500 GB )

2.System operacyjny: Windows 10 Edu 64 bit

3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów: Zmiana pamięci na inne

4.Używany program antywirusowy: AVG

5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu: Powrót do kości z którą był wcześniej używany, ale dalej jest to samo, próbowane było na innym zasilaczu, też dalej jest tam sam problem.

6.Informacje dodatkowe: Zostały wymienione pamięci na inne (2x GoodRAM Play (2x4GB) po czym pojawił się następujący problem:

Gdy próbuję włączyć komputer z głośnika systemowego wydobywa się cykanie, nie pikanie. Po wyjęciu pamięci i przełożeniu do drugiego gniazda komputer uruchamia się normalnie, po czym po wyłączeniu i próbie ponownego włączenia występuje ten sam problem i pomaga wtedy przełożenie pamięci do pierwszego gniazda znowu komputer uruchamia się normalnie. I tak w kółko.

Po włączeniu takim komputer działa normalnie, temperatury w normie.

Obstawiam, że to wina płyty głównej, ale dziwi mnie to że po przełożeniu kości działa normalnie. 


  • 0

Intel i7-4790 * SilentiumPC Fera 3 HE1224 * Gigabyte GA-H81M-S1 * 2x4GB GoodRAM Play Red * MSI Gaming Radeon R9 270 * Thermatake Smart SE Modular 530W * Western Digital Blue 1TB HDD  * DVD RW LG * Zalman Z3 Plus * SS Rival * HyperX Cloud I * Canon PIXMA MP2950 * Windows 10 Education 64-bit

 


#2 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3956 postów

Napisano 20 marzec 2018 - 20:33

Sprawdź czy to coś da. Wymontuj baterię biosu, oczywiście odłączone zasilanie, na jakieś 15 minut i dla pewności wciśnij jeszcze włącznik Power.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#3 matej64

matej64
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 296 postów

Napisano 21 marzec 2018 - 20:58

Sprawdzałem to wcześniej w dalszym ciągu to samo :( 


  • 0

Intel i7-4790 * SilentiumPC Fera 3 HE1224 * Gigabyte GA-H81M-S1 * 2x4GB GoodRAM Play Red * MSI Gaming Radeon R9 270 * Thermatake Smart SE Modular 530W * Western Digital Blue 1TB HDD  * DVD RW LG * Zalman Z3 Plus * SS Rival * HyperX Cloud I * Canon PIXMA MP2950 * Windows 10 Education 64-bit

 


#4 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3956 postów

Napisano 21 marzec 2018 - 21:26

pomaga wtedy przełożenie pamięci do pierwszego gniazda znowu komputer uruchamia się normalnie
Czy wtedy speaker wydaje pojedyncze piknięcie o poprawnym wykonaniu procedury POST?
  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#5 matej64

matej64
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 296 postów

Napisano 22 marzec 2018 - 20:50

Tak po przełożeniu normalnie raz piknie i się włącza, 

a przed przełożenie po prostu cyka nie pika


  • 0

Intel i7-4790 * SilentiumPC Fera 3 HE1224 * Gigabyte GA-H81M-S1 * 2x4GB GoodRAM Play Red * MSI Gaming Radeon R9 270 * Thermatake Smart SE Modular 530W * Western Digital Blue 1TB HDD  * DVD RW LG * Zalman Z3 Plus * SS Rival * HyperX Cloud I * Canon PIXMA MP2950 * Windows 10 Education 64-bit

 


#6 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3956 postów

Napisano 22 marzec 2018 - 22:04

Na wpiętych modułach w obydwa sloty są takie same objawy? Możliwe,, że nie przekładanie kości ma wpływ na uruchomienie PC tylko fakt, że odłączasz zasilanie do przełożenia kości. Sprawdź jeszcze tak. Po zamknięciu systemu odłącz zasilanie i wciśnij przycisk Power na obudowie potem włącz zasilanie i sprawdź czy się włączy poprawnie.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#7 matej64

matej64
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 296 postów

Napisano 22 marzec 2018 - 22:15

To też już sprawdzałem na dwóch kościach jest to samo, wtedy wystarczy wyciągnąć jedną kość i wsadzić ją z powrotem i działa. 

A zasilanie jest odłączane codziennie na noc.


  • 0

Intel i7-4790 * SilentiumPC Fera 3 HE1224 * Gigabyte GA-H81M-S1 * 2x4GB GoodRAM Play Red * MSI Gaming Radeon R9 270 * Thermatake Smart SE Modular 530W * Western Digital Blue 1TB HDD  * DVD RW LG * Zalman Z3 Plus * SS Rival * HyperX Cloud I * Canon PIXMA MP2950 * Windows 10 Education 64-bit

 


#8 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3956 postów

Napisano 22 marzec 2018 - 22:54

Wygląda jakby pozostawały jakieś ładunki elektryczne w modułach, slotach czy też na płycie gł. Jeżeli PC podłączony masz na listwie to sprawdź na innej lub bez listwy.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#9 matej64

matej64
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 296 postów

Napisano 11 czerwiec 2018 - 18:42

Po takim czasie znalazłem przyczynę usterki, gniazdo procesora ma wygięte piny, czy istnieje jakiś sposób na naprawę? próbowałem wyrpostowac ale sa tak małe że jest to ledwo wykonalne?


  • 0

Intel i7-4790 * SilentiumPC Fera 3 HE1224 * Gigabyte GA-H81M-S1 * 2x4GB GoodRAM Play Red * MSI Gaming Radeon R9 270 * Thermatake Smart SE Modular 530W * Western Digital Blue 1TB HDD  * DVD RW LG * Zalman Z3 Plus * SS Rival * HyperX Cloud I * Canon PIXMA MP2950 * Windows 10 Education 64-bit

 


#10 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10225 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 11 czerwiec 2018 - 19:05

Możesz spróbować u zegarmistrza,jak się oczywiście podejmie...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: cykanie, ram, pamięć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych