Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

DVI Dual Link vs HDMI vs DP vs zabytkowa karta vs monitor 1440p/60Hz


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 iamnotreal

iamnotreal
  • Entuzjasta

  • 648 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 13 marzec 2018 - 21:28

Po krótce: podpieprzyłam z biurowego monitora kabel DP, bo mi w domu kot połamał końcówkę i potrzebuję na przeczekanie dopóki nie przyjdzie zamiennik z alle, myśląc, że sobie ogarnę na innych kablach coś przecież.

 

Więc no.

 

Monitor to GW2765 od Benq, czyli najbardziej bazowy panel 1440p/60Hz jaki istnieje, ale ma całkiem sporo wyjść: DP, HDMI, DVI Dual Link i VGA.

 

Karta to zabytkowy Radek HD5770: 2 wyjścia DVI-I, 1x HDMI, 1xDP. Wszystkie działają, drugi monitor (1080p) działa idealnie na dowolnym złączu.

 

Kable jakie posiadam w tym momencie:

 

VGA + przejściówka na DVI-I

VGA + konwerter HDMI

DVI Single Link

DVI Dual Link > HDMI

 

I nie mogę tego ogarnąć tak, żeby działało.

 

Próbowałam tak:

  • VGA + przejściówka na DVI (VGA do monitora, przejściówka do karty) - monitor jest wykrywany ale Windows wykrywa go jako 1920x1080/75Hz. Wymuszenie własnej rozdzielczości przez Catalyst Control Center i ustawienie jej w Windowsie kończy się komunikatem "out of range" i czarnym ekranem. Co ma sens, bo przepustowość VGA itd.
  • VGA + konwerter HDMI (VGA do monitora, HDMI do karty) - jak wyżej.
  • VGA + konwerter HDMI + przejściówka (HDMI do monitora, VGA przez przejściówkę do karty) - czarny ekran, "no signal". Pewnie przekombinowane.
  • DVI single link - monitor jest poprawnie wykrywany, ale przy ustawieniu podziałki 1440p pojawiają się artefakty/pikseloza. Co ma sens bo przepustowość Single Link (chociaż to ciekawe, że przy VGA było "out of range", a tu są artefakty.
  • DVI Dual Link > HDMI (DVI do monitora, HDMI do karty) - monitor jest wykrywany jako 1080p/75Hz i w Windowsie nie mogę ustawić wyżej, z CCC znikła opcja wymuszenia rozdzielczości i nawet edycja rejestru i wprowadzenie wyższej rozdzielczości ręcznie do sterownika tego nie zmieniła (?).
  • DVI Dual Link > HDMI (HDMI do monitora, DVI do karty) - czarny ekran, "no signal".

Wnioskuję, że gniazdo HDMI w monitorze nie działa, skoro każda kombinacja z HDMI wpiętym do monitora skutkuje całkowitym brakiem sygnału.

 

W sumie mogłabym to olać, zamówiłam już kabel DP (i kilka na zapas, również HDMI) i za  dwa dni przyjdą, do tego czasu przeżyję z jednym monitorem. Ale ciekawi mnie, co powoduje, że żadna kombinacja nie chce działać poprawnie, zwłaszcza DVI Dual Link > HDMI, bo taki kabel ma odpowiednią przepustowość "na obu końcach", i HDMI i Dual Link normalnie ogarnia bez problemu 1440p.


Użytkownik iamnotreal edytował ten post 13 marzec 2018 - 21:29

  • 0

Workstation: i7-8700K + Macho rev. B | TUF Z370-PRO | 2x 16GB@3200MHz DDR4 | GTX1080ti EVGA FTW3 Hybrid | Plextor SSD 1TB NVMe + 850 Pro 512GB + Iridium Pro 240GB | WD Black 4TB + WD Gold 4TB | XFX XTR 550W | Define R4 | Corsair K70 LUX Cherry MX Blue | SS Rival 700 | Acer XB270HU + B276HU | Intuos Pro M

HTPC: i5-4590 + Kraken x42 | B85I | 2x 8GB@1600MHz DDR3 | GTX970 ITX Gigabyte | Plextor M6 Pro 512GB | WD Blue 2TB | G450M | Elite 110 | Samsung HDTV | Aula TKL | SS Rival 100 | 2x Steam controller

 

 

 


#2 Rebelmind

Rebelmind
  • Czerwonoarmista

  • 1652 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 13 marzec 2018 - 23:26

Jesteś pewna, że ten twój "DVI Dual Link > HDMI" kabel to na pewno jest dual-link DVI-D > HDMI 2.0?

https://www.google.s...-explained/amp/

EDIT: Wychodzi na to, że Twoj Radek potrafi puścić po hdmi max 1920x1200 czyli jest to wersja 1.2a najwyżej, w przeciwnym razie poszło by 1440p.

https://www.amd.com/...sktop/5000/5770

Użytkownik Rebelmind edytował ten post 13 marzec 2018 - 23:35

  • 0
Cpu: Ryzen 5 2600 | Gpu: Sapphire RX Vega 56 OC | Ram: G.Skill Flare X 3200 MHz cl14 16 GB | Ssd: Samsung 970 Evo 250 GB | Mobo: Asus ROG X470-F Strix | Psu: EVGA Supernova 750W G2 | Scr: AOC AGON 322QCX 32" 1440p 144Hz 4ms FreeSync | Os: Win 10 Pro x64 | Fon: OnePlus 3

#3 iamnotreal

iamnotreal
  • Autor tematu
  • Entuzjasta

  • 648 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 14 marzec 2018 - 00:46

O, faktycznie, nie zwróciłam uwagi. Patrzyłam na maksymalną obsługiwaną rozdzielczość i nie wpadłam na to, żeby sprawdzić osobno dla HDMI. Zagadka rozwiązana.

 

Co do kabla to tak, był to z jednej strony Dual Link, z drugiej strony HDMI. Czy kable HDMI mają w ogóle wersje? Bo zawsze mi się wydawało, że wersje dotyczą gniazd, a kable są zawsze takie same, nie?

 

Spróbuję jeszcze jutro z rana kombinatorykę stosowaną w postaci kabla DVI > HDMI + przejściówka HDMI > DVI, bo tego nie próbowałam, powinno zadziałać jak zwyczajny kabel DVI, nie?


  • 0

Workstation: i7-8700K + Macho rev. B | TUF Z370-PRO | 2x 16GB@3200MHz DDR4 | GTX1080ti EVGA FTW3 Hybrid | Plextor SSD 1TB NVMe + 850 Pro 512GB + Iridium Pro 240GB | WD Black 4TB + WD Gold 4TB | XFX XTR 550W | Define R4 | Corsair K70 LUX Cherry MX Blue | SS Rival 700 | Acer XB270HU + B276HU | Intuos Pro M

HTPC: i5-4590 + Kraken x42 | B85I | 2x 8GB@1600MHz DDR3 | GTX970 ITX Gigabyte | Plextor M6 Pro 512GB | WD Blue 2TB | G450M | Elite 110 | Samsung HDTV | Aula TKL | SS Rival 100 | 2x Steam controller

 

 

 


#4 Rebelmind

Rebelmind
  • Czerwonoarmista

  • 1652 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 14 marzec 2018 - 06:18

W teorii przewód, jako element pasywny, nie powinien za bardzo wpływać na jakość obrazu - a już szczególnie przy transmisji cyfrowej. W prawdziwym życiu występują jednak błędy Matrixa, jak u mnie gdy przy kablu displayport > dvi-d DL wyświetlany obraz jest różowy (główka od dp lekko odstaje od kabla, po "dociśnięciu" kolor się poprawia, co nie ma totalnie sensu lol).

Mnie bardziej chodziło o to czy na pewno masz dual-link po stronie końcówki DVI ;)
  • 0
Cpu: Ryzen 5 2600 | Gpu: Sapphire RX Vega 56 OC | Ram: G.Skill Flare X 3200 MHz cl14 16 GB | Ssd: Samsung 970 Evo 250 GB | Mobo: Asus ROG X470-F Strix | Psu: EVGA Supernova 750W G2 | Scr: AOC AGON 322QCX 32" 1440p 144Hz 4ms FreeSync | Os: Win 10 Pro x64 | Fon: OnePlus 3

#5 iamnotreal

iamnotreal
  • Autor tematu
  • Entuzjasta

  • 648 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 14 marzec 2018 - 19:42

Opcja DVI DL > HDMI > przejściówka HDMI na DVI DL działa, o dziwo.

 

W ramach eksperymentów pożyczyłam od innego monitora kabel HDMI i podłączyłam monitor do kompa z gtx 1050 (gdzie maksymalna rozdzielczość po HDMI to 7680x4320), nadal brak sygnału. I tak się teraz zastanawiam, czy odsyłać monitor na gwarancję czy olać. Bo z jednej strony nie jest w stu procentach sprawny (ma tylko 3 miesiące), ale z drugiej brak HDMI mnie nie boli, odesłanie to kilka tygodni bez monitora, a HDMI pewnie nie działało od samego początku, tylko się nigdy nie zorientowałam, bo nie potrzebuję na razie. Ale może kiedyś się okazać, że będzie potrzebne.


  • 0

Workstation: i7-8700K + Macho rev. B | TUF Z370-PRO | 2x 16GB@3200MHz DDR4 | GTX1080ti EVGA FTW3 Hybrid | Plextor SSD 1TB NVMe + 850 Pro 512GB + Iridium Pro 240GB | WD Black 4TB + WD Gold 4TB | XFX XTR 550W | Define R4 | Corsair K70 LUX Cherry MX Blue | SS Rival 700 | Acer XB270HU + B276HU | Intuos Pro M

HTPC: i5-4590 + Kraken x42 | B85I | 2x 8GB@1600MHz DDR3 | GTX970 ITX Gigabyte | Plextor M6 Pro 512GB | WD Blue 2TB | G450M | Elite 110 | Samsung HDTV | Aula TKL | SS Rival 100 | 2x Steam controller

 

 

 


#6 Rebelmind

Rebelmind
  • Czerwonoarmista

  • 1652 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 15 marzec 2018 - 20:01

Musisz sama zdecydować, żeby w razie w mieć pretensje tylko do siebie. Prawa Murphy'ego znasz, prawda? :D
  • 0
Cpu: Ryzen 5 2600 | Gpu: Sapphire RX Vega 56 OC | Ram: G.Skill Flare X 3200 MHz cl14 16 GB | Ssd: Samsung 970 Evo 250 GB | Mobo: Asus ROG X470-F Strix | Psu: EVGA Supernova 750W G2 | Scr: AOC AGON 322QCX 32" 1440p 144Hz 4ms FreeSync | Os: Win 10 Pro x64 | Fon: OnePlus 3




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych