Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Kontroler SATA nie działa w biosie

Sata bioa plyta glowna

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zawek11

Zawek11
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 12 marzec 2018 - 22:40

#bios #problem #pc
Witam. Mam taki problem z komputerem , ze BIOS nie wykrywa żadnych SATA a są one podłączone poprawnie , ponieważ do soboty komputer ładnie działał aż tu nagle podczas oglądania yt wyskoczył blue screen. Nie pamiętam co było napisane w tym blue screenie bo to za szybko idzie.
Podobno kontroler SATA jakimś cudem się zespół, dyski odziwo działają. słychać ich prace, jednak w biosie pisze ,,no boot device detected'' . co mak zrobić? Kupić nowa płytę główną czy da sue ja jeszcze uratować?
Płyta główną ; b85killer od ashrocka
SSD;Samsung 840 Evo

Dysk twardy jakiś 1gb Toshiba
RAM 8gb 1600mhz
I5 4570
Geforxe GTX 770 2gb
BIOS uefi
Zasilacz thermaltake 630w

Użytkownik Zawek11 edytował ten post 13 marzec 2018 - 01:03

  • 0

#2 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3343 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 14:20

Sprawdziłeś chociaż czy jakimś cudem nie przestawiło się ustawienie SATA Mode Selection na IDE?


  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#3 Zawek11

Zawek11
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 16:36

Nie. Tak jak pisalem. Komputer się zawiesił i tak z du*y przestało czytać SATA. A kable dziaja bo słyszałem prace dyskow. Jednak brać Nowa płytę główną ?
  • 0

#4 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3343 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 16:47

Czy jest problem z wejściem do biosu i sprawdzenia tego co napisałem powyżej? Jeżeli tak to wykonaj reset biosu zworką CLRCMOS lub przez wymontowanie baterii bios. To że dyski słychać nie oznacza, że dysk systemowy jest sprawny.


Użytkownik lonialomax edytował ten post 13 marzec 2018 - 16:49

  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#5 Zawek11

Zawek11
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 17:49

Robilem to wiele razy. Sprawdzałem w biosie mam ustawione SATA mode selection achi pod SATA 3 . wyjmowalem bateryjke i nic. Nic. Jedyne chyba wyjście to nowa płyta glowna? Bo chyba kontroler SATA mi się uszkodził.?
  • 0

#6 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3343 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 17:59

Bo chyba kontroler SATA mi się uszkodził.?
Możesz to sprawdzić przez uruchomienie instalatora systemu Windows. Jeżeli instalator włączy się poprawnie i będziesz miał dostępne opcje wyboru wszystkich dysków jakie są w PC, to na pewno nie jest to wina kontrolera SATA. Czy w biosie płyta widzi wszystkie dyski? Jeżeli tak to myślę, że jest jakiś problem z dyskiem systemowym.
  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#7 Zawek11

Zawek11
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 20:10

Nic się nie dzieje po włożeniu płytki. Nagrywarka pracuje ale nie widać żadnego dostępnego dysku gdy klikam f11
Poslaxzylem dysk SSD gdzie na nim mam zainstalowany Windows na lapyopie i działa bez zarzutu.
  • 0

#8 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3343 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 22:22

Czyli nie jest to wina płyty. W biosie stacja CD/DVD  jest widoczna? Spróbuj w biosie ustawić jako pierwsze bootowanie z CD/DVD. 


  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#9 Zawek11

Zawek11
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 22:55

W biosie nie ma widocznej cd /DVD.
Ustawialem fast boot i cos mi wtedy wyskakiwalo na a.. W dyskach (f11) i pisało exit CD room .
  • 0

#10 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3343 postów

Napisano 14 marzec 2018 - 16:38

Odłącz stacje CD/DVD od płyty gł. i sprawdź czy PC się uruchomi, być może to ona jest problematyczna.


  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#11 Zawek11

Zawek11
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 14 marzec 2018 - 17:48

Odłączyłem CD/DVD. Dalej pokazuje tylko bios
  • 0

#12 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3343 postów

Napisano 14 marzec 2018 - 19:52

Poslaxzylem dysk SSD gdzie na nim mam zainstalowany Windows na lapyopie i działa bez zarzutu.
Z tego wynika, że jest problem z dyskiem na którym masz zainstalowany system i płyta nie wykrywa sektora rozruchu systemu

jednak w biosie pisze ,,no boot device detected''

  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#13 Zawek11

Zawek11
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 14 marzec 2018 - 21:02

Czyli co mak zrobić ? Dyskiem SSD?
  • 0

#14 MacPiston

MacPiston
  • Bywalec

  • 103 postów

Napisano 14 marzec 2018 - 21:38

Próbowałeś wszystkie porty po kolei? Baaardzo dziwne jest to że dysk z laptopa działa, a ten co był jak i DVD nie... 

EDIT: I pod które porty miałeś podłączone DVD i dysk systemowy? Pod czarne czy czerwone złącza?


Użytkownik MacPiston edytował ten post 14 marzec 2018 - 21:41

  • 0

Spec:

i5-7600K @4.87GHz, Maximus VIII Formula, 16GB @2900MHz RAM, GTX 1080 @2156MHz, XFX XTR 550W, Custom LC + Define R5 White


#15 Zawek11

Zawek11
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 14 marzec 2018 - 22:33

Próbowałem podlaxzac pod każda satę nic. Odlaczalem pojedynczo dyski. Nic. Ten komputer kilka lat pracuje, nic nie było robione przy nim ostatnim czasie.
Tak. Tylko czarnymi. Tak jak pisalem /up nic od lat nie było nic naruszone. Pdlaczylek dysk systemowy do laptopa z PC. Zero problemów.
  • 0

#16 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3343 postów

Napisano 14 marzec 2018 - 22:58

Przepraszam, ale źle zrozumiałem Twój wpis co do podłączenia dysku SSD. Myślałem, że podłączyłeś dysk z laptopa do PC i system się uruchomił. Jeżeli w biosie nie widzisz w opisach portów SATA nazw dysków to możliwe, że uszkodzony jest chipset,a tym samym płyta gł.


  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#17 Zawek11

Zawek11
  • Autor tematu
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 14 marzec 2018 - 23:17

Wiem. Pisalwem to bez zastanowienia myslac ze ktoś się do myśli co jest grane. Za mówiłem nowa płytę główną.
  • 0

#18 MacPiston

MacPiston
  • Bywalec

  • 103 postów

Napisano 15 marzec 2018 - 08:26

Ja też zrozumiałem że włożyłeś do PC dysk z laptopa i działa. Jeśli jednak jest na odwrót, to płyta trup.
  • 0

Spec:

i5-7600K @4.87GHz, Maximus VIII Formula, 16GB @2900MHz RAM, GTX 1080 @2156MHz, XFX XTR 550W, Custom LC + Define R5 White





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych