Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Ryzen 5 1600

temperatura

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 pawellaby

pawellaby
  • Bywalec

  • 95 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 11:33

Witam !

Chciałem dziś podkręcić mojego ryzena 5 1600 

 

na filmikach z yt ludzie po prostu wchodzą w bios i ustawiają 3.8 zegar nawet bez podnoszenia napięcia i wszystko im śmiga , jest to możliwe ?(mają niby boxowe chłodzenie)

ja już przy podkręceniu do 3.4  przy 20 minutowym stresstescie programem OCCT łapię temperature ok 74 stopnie która się utrzymuje.

 

przy 3,8 i napięciu 1.4  przy odpaleniu OCCT komp w ogóle się wiesza po 30 sekundach

 

co może być nie tak ?


  • 0

#2 pawellaby

pawellaby
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 95 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 12:02

a dlaczego łapie takie temperatury już przy 3.4 ?


  • 0

#3 rez

rez
  • Zapaleniec

  • 1053 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 12:04

Jaka płyta?


  • 0

#4 pawellaby

pawellaby
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 95 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 12:10

MSI B350M PRO-VDH

 

zaktualizowałem wczoraj bios.


  • 0

#5 rez

rez
  • Zapaleniec

  • 1053 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 12:18

Płyta biedna niestety.

Zainstaluj sobie hwinfo64, zaznacz przy włączaniu sensors only i w zakładce gdzie masz nazwę procka(nie płyty) zobacz(przy ustawieniu domyślnym procka) do jakiego napięcia ci spada podczas np Cinebench. Jak nie będziesz wiedział, które to wklej mi foto z hwinfo to sam sobie zobaczę.


  • 0

#6 pawellaby

pawellaby
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 95 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 12:31

18dc6335fe29c.png


Użytkownik pawellaby edytował ten post 11 marzec 2018 - 12:32

  • 0

#7 rez

rez
  • Zapaleniec

  • 1053 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 12:37

Niedokładnie ci powiedziałem, chodzi mi o zakładkę z prockiem co jest niżej gdzie są pokazane napięcia i pobór prądu.


https://i.redditmedi...9b0762669bff044

Coś takiego.


  • 0

#8 pawellaby

pawellaby
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 95 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 12:38

89fc5c6cc3735.png


  • 0

#9 rez

rez
  • Zapaleniec

  • 1053 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 13:01

Ustaw sobie w biosie taktowanie na 3700MHz, napięcie dla procka 1.3V i zobacz czy ci przejdzie bez zwiechy Cinebencha tak z 10 razy.

Proponuję na ten czas zdjąć bok obudowy i w trakcie testu podczas pierwszego przejścia przed następnym odczekaj aż procek trochę ,,ochłonie,,.

Wklej ponownie tą zakładkę z hwinfo.

Jakie masz taktowanie ramu bo widzę, że płyta spore napięcie dla soc ustawiła?

Musisz też pamiętać o tym, że dołączany cooler jest do proca z tdp 95W i po przekroczeniu pewnej bariery w oc temperatura zaczyna szybko rosnąć. Ja swojego R7 1700 ustawiłem właśnie na 3700MHz na 1.3V(1.23V przy pełnym obciążeniu) i tempy też były wysokie a testowałem jak na zewnątrz były jeszcze minusowe temperatury przy zdjętym boku obudowy i otwartym oknie :) .


  • 0

#10 pawellaby

pawellaby
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 95 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 13:12

ustawilem 3000 dla ramu

 

bo mam taki ram 
https://www.euro.com...3000-cl15.bhtml

 

co do obudowy bok mam zdjęty ale komp ogólnie trochę się dusi bo jest w szafce w biurku , w tylnej czesci biurka są wycięte duże dziury dla wentylacji


Użytkownik pawellaby edytował ten post 11 marzec 2018 - 13:13

  • 0

#11 rez

rez
  • Zapaleniec

  • 1053 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 13:17

Pytam o ram bo mobas ci spore napięcie dla soc ustawił ale to pewnie dlatego, że pod obciążeniem jest pewnie spory vdroop.

Ale tym się można potem pobawić ustawiając np 1.075V w biosie bo może tyle wystarczy.


  • 0

#12 pawellaby

pawellaby
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 95 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 13:26

ogolnie co do ramu to mam zaznaczony xkomp i recznie ustawilem ddr4 3000 , napiecia dla ramu nie zmienialem zostawiłem auto

dla proca zmieniam tylko tą głowna wartość na 1,3V tak jak pisałeś

 

wrzucam Ci zdjęcie z 10 testu cinbench (nie wywaliło mnie ani nic się nie zwiesiło) , pomiedzy testami robilem ok 5-7 sekundowe przerwy.

 

330eddf3b91fe.png


  • 0

#13 rez

rez
  • Zapaleniec

  • 1053 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 13:35

Wstępnie można powiedzieć, że jest stabilny.

Możesz teraz spróbować na 3800MHz przy tym samym napięciu ale jest spore prawdopodobieństwo, że się wywali.

Nie chcę też żebyś za wysoko z napięciem szedł bo płyta jest biedna, ja mam Asusa Prime X370 i tam jest mocna sekcja więc jest inna rozmowa.

Dla mnie ostatecznym sprawdzianem stabilności proca jest zawsze Prime95.

Jak ci się przy 3800MHz na 1.3V wywali to możesz spróbować przy 1.35V ale to max co bym dał.


  • 0

#14 pawellaby

pawellaby
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 95 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 13:38

jezeli mowisz ze to co teraz mam jest stabilne to tak zostawiam : )) wiecej nie potrzebuje 


  • 0

#15 rez

rez
  • Zapaleniec

  • 1053 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 13:40

Prime95 :>

Ja swojego 1700 przeorałem ponad 8 godzin i max temp to 80 stopni ale tak jak mówię w pokoju było wychłodzone jak w lodówce.


  • 0

#16 pawellaby

pawellaby
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 95 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 14:06

Jak wrócę do domu to odpale prime,ile czasu musi leciec test abym byl pewny ze jest ok?jakieś minimum=p
  • 0

#17 rez

rez
  • Zapaleniec

  • 1053 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 14:12

Przy tym mobasie to godzinka styknie, w trakcie testu zobacz czy jesteś w stanie dotknąć radiatora sekcji dłużej niż sekundę :P.


  • 0

#18 pawellaby

pawellaby
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 95 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 16:43

a więc tak - odpalam prime95 , mija 1 minuta komp łapie zwiechę.


  • 0

#19 rez

rez
  • Zapaleniec

  • 1053 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 16:48

A jakie temperatury?

Jeśli w normie to możesz dać 1.325V.


  • 0

#20 pawellaby

pawellaby
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 95 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 17:22

zmieniłem na 1.325 i wytrzymal 10 minut testu 

 

zrobiłem po zacieciu zdjecie telefonem

4da10e89b0be3.jpg


  • 0





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych