Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

FunBox 2.0 vDSL + TP-Link TL WA500G


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 artek687

artek687
  • Bywalec

  • 104 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 11:15

Siemka, mam mały problem z AP, mianowicie:

Posiadam FunBoxa 2.0 z Orange na którym mam internet vDSL z IP. 192.168.1.1

Do tego FunBoxa za pomocą AP Client podłączam TP-Link TL WA500G

Po podłączeniu do TL WA500G laptopa poprzez RJ-45 internet jest ograniczony.

Czy ktoś jest w stanie pomóc mi skonfigurować aby AP bezprzewodowo łączył się z FunBoxem, oraz przesyłał internet poprzez RJ 45 do urządzenia ?
  • 0

Sygnatura, to nie miejsce na reklamę // jg


#2 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 6736 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 11 marzec 2018 - 11:57

A łączy się poprawnie? Jak go konfigurujesz i jak ustawiasz IP na kompie?


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#3 artek687

artek687
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 104 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 12:15

TP Linka ustawiam statycznie 192.168.1.100

Laptopa ustawiam na IP 192.168.1.101 brama domyslna 192.168.1.100

Po wpisaniu na laptopie który podłączany jestem kablem IP 192.168.1.100 łączy się do konfiguracji to linka
  • 0

Sygnatura, to nie miejsce na reklamę // jg


#4 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 6736 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 11 marzec 2018 - 13:21

A router jaki ma adres? To on jest brama i na kompie jako adres bramy powinien być jego adres. Komputer musi mieć adres z tej samej podsieci. Tplink najlepiej też.
  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#5 artek687

artek687
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 104 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 13:46

FunBox ma 192.168.1.1
TpLink ma 192.168.1.100
Laptop po RJ45 192.168.1.101 brama 192.168.1.100
  • 0

Sygnatura, to nie miejsce na reklamę // jg


#6 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 6736 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 11 marzec 2018 - 16:18

Przestaw bramę na 192.168.1.1 Router możesz spingowac?
  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#7 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 8777 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 11 marzec 2018 - 17:05

Spytaj się techników z orange...


  • 0

i7 4790K ; Ga Z87X-UD3H ; MSI 1070 Founders Edition ; Kingston 1600 16 GB ; Thermaltake Smart SE 630W


#8 artek687

artek687
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 104 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 17:36

Ustawiłem teraz :

 

TP Link 192.168.1.254 ( tak ustawia standardowo )

Brama TP Link 192.168.1.1

 

Laptop : 192.168.1.24

Brama : 192.168.1.1

 

Laptop połączony kablem z TP linkiem - zaś tp link połączony z FunBoxem jako client.

 

Laptop widzi TP-Linka, ale dalej nie ma internetu.

 

ffdb5f7775801.png

 

 

9711e5df24545.png


Użytkownik artek687 edytował ten post 11 marzec 2018 - 17:37

  • 0

Sygnatura, to nie miejsce na reklamę // jg


#9 Longhorn

Longhorn
  • Inteligentna Androida

  • 3271 postów
  • Miejscowość:Sędziszów Młp.
  • 3DMark 06:31787

Napisano 11 marzec 2018 - 18:14

Nie odpowiedziałeś na ostatnie pytanie cooger'a. Brak wpisanego jakiegokolwiek adresu DNS to błąd. Wpisz adres IP Funboksa lub bezpośrednio adresy Orange czy uniwersalne Google lub OpenDNS.


  • 0

PC i5 4690K | 2x4GB 2400MHz | MSI GTX780 | SSD 256GB + 2TB + 250GB | Thermaltake SmartSE 630W | Thermaltake Commander GS-III | LG 22MP65 | CM Storm Devastator | Win 10 Pro | Microlab Solo7c * Dell Vostro 5471 + Dell Latitude E5430 + E7240

Ekspert działu: Routery, sprzęt sieciowy, monitoring i CCTV / Pełne zestawienie Ekspertów


#10 artek687

artek687
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 104 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 18:39

na laptopie ustawiłem DHCP ale dodatkowo dopisałem DNSy z FunBoxa. Wszystko teraz śmiga ;-) 

 

Wielkie dzięki


  • 0

Sygnatura, to nie miejsce na reklamę // jg





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych