Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

HP Omen 15 i5-7300HQ - 100% użycia i przycięcia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 intradee

intradee
  • Nowicjusz

  • 15 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 00:02

Witam. Od tygodnia jestem posiadaczem laptopa HP Omen 15 z procesorem i5-7300HQ i 8GB RAMu. Dysk systemowy to SSD Patriot Hellfire 240GB na złączu m.2. Mój problem jest następujący: laptop przy "praktycznie" nic nie robieniu łapie sporo procent użycia procesora, do tego zauważalne są pewne "zamrożenia" podczas ruszania myszką. Przykładowo, odpalając przeglądarkę Operę, kursor zamraża się na około 1 sekundę. Inny przypadek - pisząc teraz post na forum, po kilku sekundach ruszam myszką, natomiast kursor odpowiada po około 1 sekundzie. Proszę o podpowiedź, z czym to może być związane, ponieważ laptop traci sporo na responsywności.

 

https://imgur.com/a/eDgYt

 

Natomiast tak wygląda wykres użycia procesora, Opera jest jedynym włączonym w tym momencie programem.


  • 0

#2 paprykarz

paprykarz

Napisano 09 marzec 2018 - 00:31

Sprawdź sobie jaki to proces obciąża procesor. Możesz to zrobić w menadzerku lub użyć czegoś jak sysinternals suite. Nikt z wykresów nic nie wywróży.


  • 0

#3 intradee

intradee
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 15 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 09:33

Proszę bardzo:

https://imgur.com/WfXJ6UL

Wspomniane zamrożenie występuje w tym przypadku przy włączeniu przeglądarki Opera świeżo po uruchomieniu komputera, także za wiele procesów aktywnych nie ma. 

 

P.S. Dodam, że wspomniany problem występuje nawet, gdy klikam prawym przyciskiem myszy na pulpit...


Użytkownik intradee edytował ten post 09 marzec 2018 - 09:35

  • 0

#4 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 8172 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 09 marzec 2018 - 11:05

Sprawdź czy tak samo się dzieje przy całkowicie odłączonym internecie...Byłeś tutaj  https://www.google.p...=UTF-8,szukałeśustalonych przyczyn przy win 10 ? Wypróbuj FixWin 10 ,gdzie jest duża ilość wymienionych błędów (być może twój też) i ten program spróbuje to naprawić...


Użytkownik jarrino edytował ten post 09 marzec 2018 - 11:10

  • 0

i7 4790K ; Ga Z87X-UD3H ; MSI 1070 Founders Edition ; Kingston 1600 16 GB ; Thermaltake Smart SE 630W


#5 paprykarz

paprykarz

Napisano 09 marzec 2018 - 11:57

Mam rozumieć że opera i tylko ona wprowadza zamęt? Przeglądarka od Microsoft działa dobrze? Może coś nie do końca jest z Operą, jakiś dodatek czy coś.


  • 0

#6 intradee

intradee
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 15 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 14:08

Więc tak, Opera nie ma żadnych doinstalowanych dodatków. W przypadku przeglądarki Edge tego nie uświadczyłem. Natomiast trafiłem na coś innego, mianowicie:

http://www.nhl.pl/in...howtopic=101291

https://communities....m/thread/119093

https://www.reddit.c..._stuttering_on/

 

Problem "freeze" występuje w wielu konfiguracjach z procesorami intel i kartami graficznymi GTX 1050/1050Ti/1060/1070. Winowajcą jest ponoć proces przełączania się pomiędzy zintegrowaną a dedykowaną kartą graficzną. Nie wiem, czy ktoś jeszcze spotkał się z takim problemem, natomiast ja nie chciałbym kompletnie wyłączać zintegrowanej karty graficznej na rzecz GTX'a, przez co ucierpiałaby bateria. Ktoś się orientuje, czy rzekomo problem został już przez Intela rozwiązany?


Użytkownik intradee edytował ten post 09 marzec 2018 - 14:09

  • 0

#7 paprykarz

paprykarz

Napisano 09 marzec 2018 - 14:16

Próba ustawienia Opery na stałe na Intelu skutkuje czym?

 

Tutaj wyjaśnione -> http://nvidia.custhe...s-and-settings?

 

Spróbuj ustawić Operę na Intela. Pozostaje czekać na poprawione stery jak to nic nie da.


  • 0

#8 Puciek15

Puciek15
  • Gaduła

  • 377 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 22:19

Powiem szczerze. Mam Lenovo Legion Y520 z i5 7300HQ i GTX 1050 4Gb. Pierwsze słyszę o takim problemie przy przełączaniu się grafiki. Powiem lepiej. W akademiku kilku kolegów ma ten sam model laptopa z taką samą konfiguracją i żaden z nas nie miał ani nie ma takich problemów. Wszyscy korzystamy z Google Chrome, mamy różne wersje sterowników ( wiadomo nie każdemu chce się za każdym razem ściągać ) oraz wszyscy korzystamy z Windows'a 10. Szukałbym prędzej problemów ze sterownikiem lub od razu w samym systemie. 


  • 0

Lenovo Legion Y520 i5 7300hq / GTX 1050 4GB / 8GB DDR4 / SSD Crucial MX200 250GB


#9 HAKELBERY

HAKELBERY
  • Maniak

  • 2268 postów

Napisano 13 marzec 2018 - 22:27


 

Problem "freeze" występuje w wielu konfiguracjach z procesorami intel i kartami graficznymi GTX 1050/1050Ti/1060/1070. Winowajcą jest ponoć proces przełączania się pomiędzy zintegrowaną a dedykowaną kartą graficzną. Nie wiem, czy ktoś jeszcze spotkał się z takim problemem, natomiast ja nie chciałbym kompletnie wyłączać zintegrowanej karty graficznej na rzecz GTX'a, przez co ucierpiałaby bateria. Ktoś się orientuje, czy rzekomo problem został już przez Intela rozwiązany?

 

Podobno nie , inna sprawa nie wiem czy jest jak piszesz ;)


  • 0

#10 intradee

intradee
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 15 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 12:03

Ok, Panowie. Trochę poczytałem na ten temat i także potestowałem laptopa. Faktycznie, będzie to problem ze zintegrowaną kartą graficzną od Intela. Wczoraj zainstalowałem nVidia Experience w celu aktualizacji sterowników od GTX 1050. Dodatkowo, ustawiłem na pasku zadać, aby widoczna była ikonka użycia GTX'a. W momencie odpalenia programu NVIDIA Experience, karta zostaje aktywowana i wspomniane "freeze'y" nie występują, czy to w przypadku odpalania Opery czy też kliknięcia prawym przyciskiem myszy na pulpit. Tak więc pozostaje trzymać za słowo i czekać na łatkę od Intela, który ostatnimi czasy pokazuje, że nie jest do końca kompetentną firmą ;).

 

Swoją drogą. wie ktoś całkowicie usunąć skróty klawiszowe w NVIDIA Experience? Strasznie wkurza skrót 'Alt+z", który aktywuje ten moduł. W ogóle, czy ten program jest potrzebny? Zainstalowałem go z myślą o aktualizacji sterowników NVIDIA. Rezygnując z niego. jedyną opcją na aktualne sterowniki jest samodzielne sprawdzanie nowych wersji na stronie NVIDII?

 


  • 0

#11 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 8172 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 16 marzec 2018 - 13:05

Moje doświadczenie mówi odinstalować i zapomnieć. ..


  • 0

i7 4790K ; Ga Z87X-UD3H ; MSI 1070 Founders Edition ; Kingston 1600 16 GB ; Thermaltake Smart SE 630W


#12 intradee

intradee
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 15 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 13:40

No ok, a jak dbasz o to, żeby sterowniki od NVIDII zawsze były najnowsze? Sprawdzasz ręcznie? Bo windows 10 chyba sam z siebie nie pobiera najnowszych sterowników.


  • 0

#13 HAKELBERY

HAKELBERY
  • Maniak

  • 2268 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 13:51

intradee

Spokojnie bez najnowszych tez lata .Sprawdzaj sobie raz na pół roku i starczy


Co do alt  +z to  nakładka w grze ,skróty klawiszowe i alt + q ;)


  • 0

#14 intradee

intradee
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 15 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 13:59

No ok, też zdecydowałem się odinstalować NVIDIA Experience, ale nadal nikt mi nie odpowiedział, w jaki sposób sprawdzacie/instalujecie te najnowsze stery :).


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych