Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Win wykrywa 8GB zamiast 16GB


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 EnPater

EnPater
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 08 marzec 2018 - 18:34

Witam. Windows wykrywa 8GB, a zamontowane mam 16GB. Jedna kość była od początku (kupowałem gotowca), a drugą dokupiłem dzisiaj. W CPU-z wyświetla się 16GB i widzi obie kości.

4ba65cf8faea.png

5f93a3d9a28d.png

2f3b403b95f4.png

54aab75f7faa.png


  • 0

#2 HAKELBERY

HAKELBERY
  • Maniak

  • 2268 postów

Napisano 08 marzec 2018 - 18:58

Po 1 masz 2 kosci  i  single.Dlaczego?

Jest dobrze osadzone ?


  • 0

#3 robertol2

robertol2
  • Nowicjusz

  • 16 postów

Napisano 08 marzec 2018 - 19:14

Witam , przepnij kość ze slotu 2 do slotu 3 , będą pracowały w dualu . Jaka płyta gł ?

 


Użytkownik robertol2 edytował ten post 08 marzec 2018 - 19:17

  • 0

CPU: i7-6700K @ OC 4.6 , COOLER:  Corsair h110 , MB: ASRock Z170 Extreme 6+ , GPU: Gigabyte GTX 1080 extreme gaming , RAM: G.Skill Trident Z DDR4 2x8GB 3600MHz CL16 , SSD: Crucial MX200 250GB , HDD: WD Black 1TB , PSU: Seasonic SS-650W , CASE: SilentiumPC Aquarius X95W , MONITOR: Asus Rog Swift PG279Q

 


#4 EnPater

EnPater
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 08 marzec 2018 - 19:14

Sprawdzałem i są dobrze wsadzone, trzymają się tak jak należy. A co do tego single, to właśnie mnie martwiło, ale nie za bardzo wiem o co z tym chodzi.
 
edit:
Mam tylko dwa sloty na płycie.

1babbe5af001.png

Użytkownik EnPater edytował ten post 08 marzec 2018 - 19:16

  • 0

#5 HAKELBERY

HAKELBERY
  • Maniak

  • 2268 postów

Napisano 08 marzec 2018 - 19:18

Wez popróbuj  1,3 lub 2,4

Jak  nie dział duall to wez sprawdz czy obie kosci maja xmp bo  jak np  procesor ma kontroler z 1333 mhz to kości  mogą gubić dualla

Ostatnie jak nic to  sprawdz piny w sokecie cpu .

1zgiety i  dualla nie musi być


  • 0

#6 EnPater

EnPater
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 08 marzec 2018 - 19:27

Piny wyglądają normalnie, a z przekładaniem ramu to za dużo możliwości nie mam, bo tylko 1,2 lub 2,1 i na obu kombinacjach jest tak samo.
Zaraz po podłączeniu drugiej kości wyskoczyła mi aktualizacja biosu, zanim ją zrobiłem, to sprawdziłem i system wykrywał tylko 8GB, więc myślałem, że po tej aktualizacji już powinno być okej.
A co do procka, to działa na wystarczającej częstotliwości

5c565cef0289.png
  • 0

#7 HAKELBERY

HAKELBERY
  • Maniak

  • 2268 postów

Napisano 08 marzec 2018 - 19:31

A  co  to za płyta ze tylko 2  banki  i ddr3 ?

Nie ma zadnego innego powodu aby duall nie działał chyba ze 1 z kości jest zepsuta


A  już  widze jakiś wynalazek della .Nie wiem co ja tam boli ;)


  • 0

#8 EnPater

EnPater
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 08 marzec 2018 - 19:33

Płyta jak cały pc jest malutka i zmieścili tam tylko 2 sloty niestety. A co do kości, to będę musiał właśnie podłączyć tylko tą nową kość i sprawdzić jak się wtedy komp zachowa, bo raczej wątpię, aby ta wcześniejsza nagle padła


  • 0

#9 lasq09

lasq09
  • Amator

  • 59 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 08 marzec 2018 - 21:35

W CPU Z pokazuje Ci 16Gb sprawdź ile masz w biosie i menedżerze zadań może to błąd w panelu sterowania


  • 0

#10 EnPater

EnPater
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 08 marzec 2018 - 22:30

W menedżerze zadań też 8GB widzi. Jutro rano sprawdzę jeszcze bios.

aa29db3685ba.png

Użytkownik EnPater edytował ten post 08 marzec 2018 - 22:32

  • 0

#11 sebki1

sebki1
  • Zapaleniec

  • 1483 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 09 marzec 2018 - 07:36

Wpisz w menu "start" polecenie msconfig>zakladka rozruch>opcje zaawansowane i odznacz pole "maksymalna pamiec".


  • 0

CPU: INTEL CORE 2 DUO E7400 2.8 GHZ/3MB BOX MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT

PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: AG NEOVO 19 "


#12 EnPater

EnPater
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 10 marzec 2018 - 02:15

Wpisz w menu "start" polecenie msconfig>zakladka rozruch>opcje zaawansowane i odznacz pole "maksymalna pamiec".


Mam odznaczone
  • 0

#13 user91

user91
  • Nowicjusz

  • 2 postów

Napisano 10 marzec 2018 - 07:50

Problem widzę, że tkwi w złym doborze typu pamięci.

 

Wyczytałem na necie, że Inspiron 3650 (dobrze znalazłem?) poprawnie obsługuje tylko pamięci DDR3L (niskonapięciowe) i ze standardowego typu DDR3 mogą nie ruszyć. Potwierdzić to możesz poprzez próbę uruchamianie tylko z tej nowej pamięci. Jeśli się potwierdzi to zwróć i zamów odpowiednie.


Użytkownik user91 edytował ten post 10 marzec 2018 - 08:05

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych