Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Nowa płyta Z370 i procesor i7 8700k


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 XissD

XissD
  • Amator

  • 74 postów

Napisano 27 luty 2018 - 19:57

Witam,

 

 

Dzis złożyłem kompa z nastepujacych czesci:

 

Procesor Intel Core i7-8700K, 3.70GHz

ASRock Z370 GAMING K6

Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16

 

Uruchomiłem program occt by sprawdzic czy temperatury sa w porzadku,i co mnie zdziwilo CPU VCORE jak i MHZ po lewej w current skacze jak oszalałe, Mhz pokazuje raz 4400, 2300, 800 i tym podobne ale przez dluzsze chwile utrzymuje sie na 4400.  a VCORE skacze od 0,64V do 1,3V.

 

Tak to wyglada;

https://s9.postimg.o...f/Occt_norm.png

 

A po wlaczeniu testu tak:

https://s9.postimg.o...cjhu33/OCCT.png

 

 

Ps. nic nie krecilem czysty bios zaktualizowany do 1.30

 

Pytam bo nigdy tak nie miałem na starych procesorach.

 

 


Użytkownik XissD edytował ten post 27 luty 2018 - 20:55

  • 0

GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB CPU: Intel® Core™ i7-8700K  @ 3.70GHz Chłodzenie: CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436  Płyta główna: Assrock Fatal1ty Z370 Gaming K6 RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16  Słuchawki: HyperX Cloud Obudowa: SilentiumPC Aquarius X70W


#2 lisurwis

lisurwis
  • Bywalec

  • 113 postów

Napisano 28 luty 2018 - 11:48

norma przy tych prockach tak zwany intel turbo boost


  • 0

Asrock Z370 extreme 4|i7 8700k |Palit GTX 1070 Jetstream 8GB|2 x 8 Gb Patriot Viper 3200Mhz Cl 16| Crucial MX100 256 GB|WD Black 1T| Antec EDGE 550W Gold|


#3 mutissj

mutissj
  • MuTi

  • 2811 postów
  • Miejscowość:Zgorzelec
  • 3DMark 06:39,500

Napisano 28 luty 2018 - 12:00

panel sterowania > opcje zasilania > wysoka wydajność 

 

będzie mniej skakać


Użytkownik mutissj edytował ten post 28 luty 2018 - 12:00

  • 0

Spoiler

#4 XissD

XissD
  • Autor tematu
  • Amator

  • 74 postów

Napisano 28 luty 2018 - 12:07

Po prostu sie zdziwilem ze az tak skacze, to moze ustabilizuje wynik i podkręcę na te stałe 4,5 Ghz.


  • 0

GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB CPU: Intel® Core™ i7-8700K  @ 3.70GHz Chłodzenie: CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436  Płyta główna: Assrock Fatal1ty Z370 Gaming K6 RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16  Słuchawki: HyperX Cloud Obudowa: SilentiumPC Aquarius X70W


#5 MacPiston

MacPiston
  • Bywalec

  • 128 postów

Napisano 28 luty 2018 - 13:50

Nie ma potrzeby jego stabilizowania, dobrze jak sobie tak skacze - komputer wie co robi :) Podkręcić zawsze można zwłaszcza, że płyta jest spoko. Wtedy zwiększasz górną granicę tego boosta i taktowania będą skakały wyżej


  • 0

Spec:

i5-7600K @4.87GHz, Maximus VIII Formula, 16GB @2900MHz RAM, GTX 1080 @2156MHz, XFX XTR 550W, Custom LC + Define R5 White


#6 XissD

XissD
  • Autor tematu
  • Amator

  • 74 postów

Napisano 28 luty 2018 - 14:21

Przy uruchomieniu Occt wszystko sie zacina ledwo kursorem moge przesuwać:

 

https://s9.postimg.o.../oocct.png?dl=1


  • 0

GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB CPU: Intel® Core™ i7-8700K  @ 3.70GHz Chłodzenie: CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436  Płyta główna: Assrock Fatal1ty Z370 Gaming K6 RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16  Słuchawki: HyperX Cloud Obudowa: SilentiumPC Aquarius X70W


#7 MacPiston

MacPiston
  • Bywalec

  • 128 postów

Napisano 28 luty 2018 - 19:55

Też tak mam na 7600K, nie wiem od czego to zależy.


  • 0

Spec:

i5-7600K @4.87GHz, Maximus VIII Formula, 16GB @2900MHz RAM, GTX 1080 @2156MHz, XFX XTR 550W, Custom LC + Define R5 White


#8 HAKELBERY

HAKELBERY
  • Maniak

  • 2268 postów

Napisano 28 luty 2018 - 20:36

Pierwsze co rzuca sie w oczy to wysokie napiecie 1.3 v do 4.3 nie jest konieczne coś  biosik słaby ;)


  • 0

#9 XissD

XissD
  • Autor tematu
  • Amator

  • 74 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 00:31

Odświeżę swój temat, po około 10 minutach testu programem OCCT, dosłownie wszystko sie zawiesza po chwili sie odwiesza i tak co chwile, to chyba zły znak?

 

Jeszcze nie nic podkręciłem a temperatura w sekunde skacze na 71 st i po sekundzie na 62st. 

https://s9.postimg.o...fp2wv/occt1.jpg

 

Bez testu przy normalnym uzytkowaniu temperatura  utrzymuje sie w okolicach 26-29st.

Nie mam za duzego Voltage?


  • 0

GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB CPU: Intel® Core™ i7-8700K  @ 3.70GHz Chłodzenie: CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436  Płyta główna: Assrock Fatal1ty Z370 Gaming K6 RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16  Słuchawki: HyperX Cloud Obudowa: SilentiumPC Aquarius X70W


#10 HAKELBERY

HAKELBERY
  • Maniak

  • 2268 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 00:57

Chyba najnowsze intele tak mają

Co  do  napięcia to zrób offset -  0.1 v jeśli masz 4.3 ghz


  • 0

#11 lwses

lwses
  • Maniak

  • 2182 postów
  • 3DMark 06:00000000000001

Napisano 09 marzec 2018 - 02:44

Odświeżę swój temat, po około 10 minutach testu programem OCCT, dosłownie wszystko sie zawiesza po chwili sie odwiesza i tak co chwile, to chyba zły znak?

 

Jeszcze nie nic podkręciłem a temperatura w sekunde skacze na 71 st i po sekundzie na 62st. 

https://s9.postimg.o...fp2wv/occt1.jpg

 

Bez testu przy normalnym uzytkowaniu temperatura  utrzymuje sie w okolicach 26-29st.

Nie mam za duzego Voltage?

 

W pierwszej kolejności obniż napięcie dla tego procesora tak niskie jak tylko się da i sprawdz stabilność nie w tych śmiesznych programach occt itp tylko w grach.Następnie,możesz ale nie musisz,podkręcaj procesor bez podnoszenia napięć do stabilnych zegarów.Rób tę czynność przy stałym napięciu (fixed) bo plyta przy offset w idle będzie rzucała większym napięciem a skakanie zegarów ustaw jeden zegar na sztywno dla wszystkich rdzeni.


  • 0

Spoiler

#12 XissD

XissD
  • Autor tematu
  • Amator

  • 74 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 11:55

Po testowałem trochę w grach i na programach oczywiście dalej będę robić testy przez kilka godzin. Gdy miałem ustawione OFFSET VOLTAGE na -70mv lub -50mv to wysypywał się. Ustawiłem na -20mv to przy testach juz po 3 minutach wszystko się zacinało i nawet kursorem nie mogłem ruszyć ale to na jakąś minute i znów się zwieszał.
Ustawiłem (+)10mv i nic się nie zawiesza, wszystko płynnie przy testach chodzi, CPU VCORE utrzymuje sie w granicach 1,31V - 1,34V. Temperatura nie jest jakaś mega dużą cały czas w granicach 69st. Czemu przy wyłączonym teście pokazuje tak spory Voltage(CPU VCORE)?
 
Czy wszystko dobrze ustawiłem?
Zdjęcia z biosu:

 


  • 0

GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB CPU: Intel® Core™ i7-8700K  @ 3.70GHz Chłodzenie: CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436  Płyta główna: Assrock Fatal1ty Z370 Gaming K6 RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16  Słuchawki: HyperX Cloud Obudowa: SilentiumPC Aquarius X70W


#13 lwses

lwses
  • Maniak

  • 2182 postów
  • 3DMark 06:00000000000001

Napisano 09 marzec 2018 - 12:17

Płyta zawsze będzie zawyżać.

 

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem i ustaw:

-między all core a cache ratio ustaw 500MHz różnicy

-po co limity ustawiłeś ? i tak nic nie da,ustaw auto

-level 1 

-dram voltage 1.330 płyta i tak podniesie na 1.520v

-vccio i vccsa na 1.100

 

i fixed czytaj #11


  • 1

Spoiler

#14 XissD

XissD
  • Autor tematu
  • Amator

  • 74 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 13:11

ustawiłem jak napisałeś, https://s9.postimg.o.../occt1_test.jpg

jak dalem voltage 1.28 to wysypał sie occt, dałem 1.31 to idzie ladnie a temperatury około 65 st.


  • 0

GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB CPU: Intel® Core™ i7-8700K  @ 3.70GHz Chłodzenie: CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436  Płyta główna: Assrock Fatal1ty Z370 Gaming K6 RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16  Słuchawki: HyperX Cloud Obudowa: SilentiumPC Aquarius X70W


#15 HAKELBERY

HAKELBERY
  • Maniak

  • 2268 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 14:09

U  mnie przy 4.3 ghz jest 1.22 v ale ja mam na uncore 40 x bo   tyle msi obniza

U asroka moze uncore jest wyzej tj prawie na  pewno


  • 0

#16 XissD

XissD
  • Autor tematu
  • Amator

  • 74 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 14:12

zobaczę na 1.30V wieczorem
  • 0

GPU: Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB CPU: Intel® Core™ i7-8700K  @ 3.70GHz Chłodzenie: CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436  Płyta główna: Assrock Fatal1ty Z370 Gaming K6 RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16  Słuchawki: HyperX Cloud Obudowa: SilentiumPC Aquarius X70W


#17 HAKELBERY

HAKELBERY
  • Maniak

  • 2268 postów

Napisano 10 marzec 2018 - 12:33

de904e3a2ead101f.jpg

 

Ja  mam  uV  na 1.15  v  fixed core 4.3 -4,6  uncore 4.0-4.3 ghz


  • 0

#18 lwses

lwses
  • Maniak

  • 2182 postów
  • 3DMark 06:00000000000001

Napisano 10 marzec 2018 - 14:22

zobaczę na 1.30V wieczorem

Zacznij od najniższego stabilnego napięcia i pózniej się baw z resztą.Każdy z nas ma inny procesor 8600k/8700/you8700k a nawet przy tych samych mogą być różne wyniki.


  • 0

Spoiler

#19 danieloslaw1

danieloslaw1
  • Mistrz

  • 1836 postów

Napisano 10 marzec 2018 - 15:08

1.3v i 86stopni? ja na 1.392 mam 95 XD chlodzneie i pasta do wymiany


  • 0
Przyjdzie czas, że zapłaczesz nad sobą!

#20 HAKELBERY

HAKELBERY
  • Maniak

  • 2268 postów

Napisano 10 marzec 2018 - 15:27

XissD

Wydaje sie ze trafiłeś po prostu padaczke asic a co  do testu cpu   jak chcesz dobrze przetestować to daj test small a nie large ;)

Przy 4.7 ghz wypluwa ci 170 wat .Sporo to  i temp wysokie ;)


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych