Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z wydajnością Xeona na 775

xeon

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kalasanty_79

Kalasanty_79
  • Nowicjusz

  • 7 postów
  • Miejscowość:Śląsk

Napisano 18 luty 2018 - 01:08

Mam płytę MSI MS-7502 z Xeonem E5420 i 4GB DDR2 800MHz. Coś jest niestety nie tak, ponieważ w passmarku wynik jest sporo poniżej średniej. Przyznam, że pierwszy raz mam do czynienia z Xeonem i nie bardzo wiem co i jak. Proszę o pomoc. Wynik to 2400, a średnia dla tego procesora to 6000...

 

b.jpg

 

m.jpg


Użytkownik Kalasanty_79 edytował ten post 18 luty 2018 - 01:09

  • 0

#2 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11960 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 18 luty 2018 - 01:26

a średnia dla tego procesora to 6000
a to nie jest przypadkiem ogólna średnia wszystkich CPU?  
  • 0

Spoiler

#3 Kalasanty_79

Kalasanty_79
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów
  • Miejscowość:Śląsk

Napisano 18 luty 2018 - 01:33

Racja. Chyba lekko mnie "zamroczyło" ponieważ sprawdzałem wcześniej "wyniki" tego procka i i na pewno 6000 to nie było :)

W każdym razie i tak średnia to 3500. Zastanawiam się dlaczego mam taktowanie 1995MHz, skoro procek jest 2.5GHz?

 

s.jpg


Użytkownik Kalasanty_79 edytował ten post 18 luty 2018 - 01:34

  • 0

#4 RalfNwn

RalfNwn
  • Gaduła

  • 432 postów
  • Miejscowość:podobno dobre miasto
  • 3DMark 06:tyle i tak dawno, że nie pamiętam

Napisano 18 luty 2018 - 09:43

Aktualizowałeś/modowałeś BIOS MSI (dogrywałeś mikrokody) przy podmianie CPU na Xeona? Zapodaj screena z HWInfo64 to zobaczymy co siedzi w "Features"


  • 0

#5 kombajn

kombajn
  • Maniak

  • 2034 postów
  • Miejscowość:Nowy Sącz

Napisano 18 luty 2018 - 11:36

Masz procesor pod LGA771 na płycie pod LGA775 i dziwisz się ze bios sam z siebie nie ustawił procesora poprawnie. Jak masz możliwość to ręcznie w biosie ustaw mnożnik i szynę według specyfikacji procesora.


  • 0

#6 Kalasanty_79

Kalasanty_79
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów
  • Miejscowość:Śląsk

Napisano 18 luty 2018 - 17:52

Spoko tylko ja w biosie nie widzę żadnej możliwości ustawienia czegokolwiek ręcznie. To jest mega prosta płyta. Z tego co wiem, to mikrokody były wgrywane (sprzęt odkupiłem). Mnożnik jest ustawiony na 6, ale raczej nie pójdzie tego zmienić. Sprawdzę jeszcze raz wieczorem.

 

pro.jpg

 

Płyta:

 

mo.jpg

 

hw.jpg


Użytkownik Kalasanty_79 edytował ten post 18 luty 2018 - 18:20

  • 0

#7 patio14_pl

patio14_pl
  • Amator

  • 37 postów
  • Miejscowość:Łódź
  • 3DMark 06:CB R15 - 400 pkt

Napisano 18 luty 2018 - 18:43

w biosie ustaw mnożnik na stałe na 7.5, teraz masz na 6 i dlatego masz 2 ghz


  • 0

CPU: Intel Xeon e5450 3 GHz @3.8 GHz | COOLER: SPC Fera 3 | GPU: Zotac GTX 1050 OC | MOBO: Gigabyte GA-G33M-S2 | RAM: (8 GB) 4x2GB HYNIX 846 MHz | PSU: CHIEFTEC 450 W


#8 RalfNwn

RalfNwn
  • Gaduła

  • 432 postów
  • Miejscowość:podobno dobre miasto
  • 3DMark 06:tyle i tak dawno, że nie pamiętam

Napisano 18 luty 2018 - 20:08

BIOS wygląda na zmodowany. Sprawdź ustawienia mnożnika w BIOS i ustaw na 7,5 bo ta płyta z tym Xeonem normalnie wkręca się na 2,5GHz - http://valid.x86.fr/kn692f


  • 0

#9 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 4305 postów

Napisano 18 luty 2018 - 20:17

Mikrokody ułatwiają rozpoznanie CPU na płycie głównej i prawidłową identyfikację procesora przez system operacyjny. Po zmianie CPU z LGA 775 na 771 trzeba zmienić ustawienia mnożnika lub szyny FSB dla konkretnego modelu Xeona to normalna sprawa. 


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: xeon

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych