Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z FX8320 - brak obrazu

pawel92 fx8320 brak obrazu diagnostyka błędów i awarii benchmark.pl

Najlepsza odpowiedź lonialomax, 04 luty 2018 - 01:58

Poprawiłem styki, ponieważ kilka było lekko przekszywionych
W takim razie ten CPU nie do końca był sprawny i prostowanie nie wiele wniosło, a załatwiło płytę. Myślę, że wysłanie jej na reklamację będzie optymalnym rozwiązaniem. Przejdź do postu


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 pawel92

pawel92
  • LittleModified

  • 271 postów
  • Miejscowość:Ostrowiec Świętokrzyski

Napisano 03 luty 2018 - 20:16

Witam,

   Postaram się opisać krótko cały problem. Otóż do połowy stycznia br. komputer działał sprawnie, nie było z nim żadnych problemów. Później natomiast zaczęły się dziwne problemy:

  • na ekranie monitora (po uruchomieniu komputera) ekran był najpierw różowy, innym razem fioletowy.komputer, innym znów zielony
  • uruchamiał za trzecim razem,
  • pokazywało błędy dysku (widoczne na zdjęciach),
  • po pewnym czasie nie chciał się w ogóle uruchamiać.

   Sprawdziłem, więc najpierw przewód HDMI, ale bez zmian. Następna była karta Gigabyte GTX1050 TI, tymczasowo zamieniona na Gigabyte GTX1060 - także bez zmian. Moja karta została sprawdzona również na innym komputerze i nie było z nią problemu. Sprawdziłem również dysk na innym komputerze, ale był sprawny. Sprawdziłem procesor AMD FX8320 na innej płycie głównej i występowały te same objawy. Postanowiłem więc, że przełożę swój stary procesor AMD Athlon II X2 250 i komputer "ożył". Normalnie zaczął się uruchamiać objawy zanikły - oprócz pojawiającej się od czasu do czasu informacji o błędzie dysku.

   Moje pytanie brzmi, czy istnieje jeszcze jakaś możliwość sprawdzenia procesora? Czy może to być problem z zasilaczem, który został wymieniony na gwarancji lub z płytą główną ASRock 970-G/3.1.

 

Parametry (obecne) PC:

Płyta: ASRock 970-G/3.1

Procesor: Athlon II X2 250 (zamieniony za FX8320)

Karta graficzna: Gigabyte GTX1050ti

Ram: 2x HyperX 4Gb 1600MHz

Chłodzenie: SilentiumPc Fera GE1224

Dysk: 1Tb Seagate Barracuda

Zasilacz: Vero M1 600W

Obudowa: Fractal Design Define R5

 

5UWncIIl.jpg

 


  • 0

My PC:

Spoiler

 

Mój blog LittleModified:

http://forum.benchma...littlemodified/


#2 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3874 postów

Napisano 03 luty 2018 - 21:46

Sprawdziłem procesor AMD FX8320 na innej płycie głównej i występowały te same objawy.
Z tego można wnioskować, że przyczyna jest po stronie CPU, ale z tej informacji

oprócz pojawiającej się od czasu do czasu informacji o błędzie dysku.
można wnosić, że uszkodzeniu uległ chipset na płycie gł. odpowiadający za porty Sata. Powstaje pytanie czy procesor uszkodził chipset czy wadliwy chipset uszkodził CPU. Moim zdaniem pozbądź się tej płyty bo następny procesor wyląduje w koszu.
  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.6GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#3 pawel92

pawel92
  • Autor tematu
  • LittleModified

  • 271 postów
  • Miejscowość:Ostrowiec Świętokrzyski

Napisano 04 luty 2018 - 00:05

Istnieje jeszcza jedna możliwość, ponieważ płyta jest na gwarancji - jeszcze rok nie minął. Zapomniałem napisać, że procesor zakupiłem używany. Poprawiłem styki, ponieważ kilka było lekko przekszywionych i od tamtego momentu wszystko śmigało.
  • 0

My PC:

Spoiler

 

Mój blog LittleModified:

http://forum.benchma...littlemodified/


#4 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3874 postów

Napisano 04 luty 2018 - 01:58   Najlepsza odpowiedź

Poprawiłem styki, ponieważ kilka było lekko przekszywionych
W takim razie ten CPU nie do końca był sprawny i prostowanie nie wiele wniosło, a załatwiło płytę. Myślę, że wysłanie jej na reklamację będzie optymalnym rozwiązaniem.
  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.6GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#5 pawel92

pawel92
  • Autor tematu
  • LittleModified

  • 271 postów
  • Miejscowość:Ostrowiec Świętokrzyski

Napisano 04 luty 2018 - 09:30

Dzięki wielkie za pomoc :)
  • 0

My PC:

Spoiler

 

Mój blog LittleModified:

http://forum.benchma...littlemodified/






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pawel92, fx8320, brak obrazu, diagnostyka błędów i awarii, benchmark.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych