Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Nie mogę zainstalować Windows 7


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 spikerm

spikerm
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 12 styczeń 2018 - 19:17

Witam
Mam kompa z :
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-MA69G-S3H
Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 3000 MHz (15 x 200) 6000+
Informacja z BIOS'u Award AMD RS690 BIOS for GA-MA69G-S3H F1

Problem polega na tym że po zmianie płyty i procesora nie mogę zainstalować Windowsa 7 na dyskach ani IDE ani SATA .
Po włożeniu płyty z systemem oryginalnej następuje jej czytanie i próba wstępnego instalowania ,jednak już na początku jest ona przerwana i okazują się na niebieskim tle napisy po angielsku które nie potrafię rozszyfrować .Przedstawiam na zamieszczonym zdjęciu.
https://forum.pcform...t.php?aid=53407
Natomiast instalowanie z płytki Windowsa XP przebiega bez problemu .

 

Mam 10 GB pamięci ,próbowałem różnej kombinacji z kościami .Tryb w BIOSIE ustawiony jest oczywiście SATA-AHCI .

Więc w czym problem


  • 0

#2 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3343 postów

Napisano 12 styczeń 2018 - 19:58

Przede wszystkim z aktualizuj bios. W jakiej konfiguracji masz RAM i jakie kombinacje stosowałeś. Problem dotyczy właśnie pamięci RAM. Próbowałeś na pojedynczej kości RAM?


  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#3 spikerm

spikerm
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 13 styczeń 2018 - 00:19

No to teraz się porobiło zaktualizowałem BIOS jak radziłeś ze strony producenta przez dyskietkę i oczom mym ukazał się po restarcie czarny ekran i nic.Oczywiście próba resetu BIOSU nic nie dała ,jak również start z grafiki integrowanej czy przekładanie kości .

 

Przełożyłem : pamięć ,procesor ,kartę graficzną do mojej poprzedniej płyty gł.  Gigabyte GA-MA785GM-US2H i system XP normalnie się uruchomił ,czyżby padła "nowa" używana płyta zakupiona na allegro

 

mój RAM

DIMM1: GeIL CL4-4-4DDR2-800    1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM  (5-5-5-18 @ 400 MHz)  (4-4-4-12 @ 266 MHz)  (3-3-3-9 @ 200 MHz)

DIMM2: GeIL CL4-4-4DDR2-800    1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM  (5-5-5-18 @ 400 MHz)  (4-4-4-12 @ 266 MHz)  (3-3-3-9 @ 200 MHz)

DIMM3: Hynix 99P5471-013.A00LF    4 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM  (6-6-6-18 @ 400 MHz)  (5-5-5-15 @ 333 MHz)  (4-4-4-12 @ 266 MHz)

DIMM4: Hynix 99P5471-013.A00LF    4 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM  (6-6-6-18 @ 400 MHz)  (5-5-5-15 @ 333 MHz)  (4-4-4-12 @ 266 MHz)

Próbowałem wcześniej na pojedynczej kości z różnego gniazda i też nic .

 

Macie pomysł co z "nową" płytą bo na starej też nie mogłem nagrać Win 7.

Wydaje mi się że może nie wgrałem właściwego BIOSU aaaaa....własnie mnie oświeciło i sprawdziłem specyfikację płyty i czytam że jest na XP a nie ma notki że pójdzie na Win 7 .Czyżby problem moich bezsennych nocy został rozwiązany i czy nie mogę uaktualnić Biosu by poszedł na nim Win 7.


  • 0

#4 prohans

prohans
  • Entuzjasta

  • 672 postów

Napisano 13 styczeń 2018 - 01:00

Najpierw wywal te kości 1GB one nic ci nie dadzą a jeszcze mogą ograniczyć CL z 1 do 2 przy 4 kościach.

 

Zdecydowanie wersja biosu nie może ci ograniczyć funkcjonowania płyty na W7 a na XP nie.

 

W jakiej rewizji masz ta płytę 1.x 2.x czy 3.x ? Poza tym ta płyta ma dual bios więc nawet jak wgrałeś zły bios to jest możliwość jej uratowania.


  • 0

HP OMEN 15 (2017) i7 7700HQ, 16GB DDR4, GTX 1060 MaxQ 6GB, PX-256M6G+, Micron-1100 512GB;

 


#5 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3343 postów

Napisano 13 styczeń 2018 - 09:29

To w końcu, na którą płytę aktualizowałeś bios. GA-MA69G-S3H była na jednej rewizji, a GA-MA785GM-US2H na czterech. W tej problematycznej płycie wymontuj baterie biosu na kilka min.

że jest na XP a nie ma notki że pójdzie na Win 7
Na stronie Gigabyte do obydwu płyt są sterowniki pod Windows 7. Jak pisałem instaluj Windows 7 na pojedynczej kości RAM, po instalacji dołożysz tą drugą 4GB.
  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#6 spikerm

spikerm
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 14 styczeń 2018 - 21:26

Wim ponownie ,nie pisałem bo dostałem opieprz od małżonki że dniami i nocami nic tylko naprawiam ten komputer ,ale sami wiecie że teraz bez min.Windowsa 7 nie wiele mażemy podziałać na kompie więc walczę by go odzyskać .I do rzeczy .Miałem płytę Gigabyte GA-MA785GM-US2H na której śmigał Windows 7 67 z 10 GB pamięci ,wszystko było dobrze dopóki nie zaczęły się problemy z kartą graficzną byłem przekonany że to płyta winna i kombinowałem najpierw reset i raczej nieudana próba wgrania nowego biosu po którym nie mogłem zalogować się na dysk z Win 7 liczne próby odzyskiwania czy ponownego instalowania też nie pomogły .Jedynie co udałe się zainstalować to Win XP na dysk IDE .Kupiłem więc podobną kartę na allegro GIGABYTE GA-MA69G-S3H stwierdzając że początkiem zamieszania był zasilacz który padał ,więc kupiłem nowy XFX i próbowałem zainstalować Win 7 na „nowej płycie i również bez skutku Wywaliłem jak radziłeś kości 1GB dodatkowo po resecie BIOSU czarny ekran .

Ale do żeczy chodzi mi teraz zainstalowaniu ponownym na pierwszej płycie Gigabyte GA-MA785GM-US2H .Rev 1.0 dysku SATA nieszczęsnego Windowsa 7 już wiem że wersja BIOSU ni jest przyczyną źle przetłumaczyłem sobie.

Oto Dyski Sata na których chcę zainstalować W7

 

Seagate ST3500418AS (500 GB)

Seagate ST2000DM001-1ER1 (2000 GB)

Może wina leży w braku wgranych sterowników SATA ale na stronie producenta ich nie ma .Może aktualizacji Biosu .

Błagam napiszcie jaki dalszy krok bym mógł wkońcu z płyty nagrać ten Win7 może konkretny namiar na Bios Lub sterownik Dysku .

Trochę to pogmatwane ale myślę że opisane obrazowo . :facepalm:

 

Wooow ! ! !

 

Po napisaniu powyższego postu zrobiłem jeszcze jak radziłeś lonialomax instalowanie Win7 na pojedynczej kości i jestem w szoku i tańczę i popijam browka bo instalowanie doszło do skutku i mam mój system ,co prawda w nowym katalogu więc zniknęły mi wszystkie zainstalowane programy noo i sporo super gier nad którymi wiele pracowałem by zaliczać kolejne etapy ,co prawda widzę je częściowo w katalogu Windows.old

Będę kombinował na razie staram się to wszystko ogarnąć .Jaszcze raz dzięki lonialomax . 


Użytkownik spikerm edytował ten post 14 styczeń 2018 - 22:55

  • 0

#7 prohans

prohans
  • Entuzjasta

  • 672 postów

Napisano 14 styczeń 2018 - 23:07

Wszystko powoli:

 

Najpierw miałeś GA-MA785GM-US2H z 10GB ram i Win 7. Tutaj się zatrzymam i powiem że wzrost wydajności z dodatkowych 2 kości (2x1GB) był żaden a nawet było na minus bo przy 4 kościach mogło być CR 2 zamiast 1.

 

Zaczynają się problemy z grafiką, rozumiem że zdychała i pojawiły się artefakty.

 

Upgrade BIOSU udane czy tam nie i masz problem z działaniem W7. Najprawdopodobniej po próbie zaktualizowania biosu zmienił ci się tryb pracy sata z IDE na AHCI lub odwrotnie. Po takiej zmianie żaden system nie wstaje, niestety co by to nie było od Visty po 10.

 

I tutaj na razie się zatrzymujemy. Sprawdź w jakim trybie pracy masz porty sata. Jeśli masz IDE (legacy) to XP będzie się normalnie instalował, natomiast jeśli masz AHCI to XP nie zainstalujesz bez odpowiednio zmodyfikowanej płyty instalacyjnej poprzez dogranie sterowników. Natomiast na instalacje 7 to nie powinno mieć wpływu, oczywiście warunek jest taki że nie możesz tego zmienić po zainstalowaniu systemu. (zrób tak aby było AHCI).

 

Napisz jeszcze czy instalator 7 widzi te 2 dyski które podałeś. Jeśli je widzi to czy instalator instaluje system. Jeśli instaluje się 7 a wywala jakiś błąd w trakcie albo wykrzacza się instalator to na 99% jest jakieś uszkodzenie sprzętowe.

 

I najważniejsze co to jest za 7? Czy to jest oficjalna dystrybucja z płyty czy jakiś zmodyfikowany obraz z netu?


  • 0

HP OMEN 15 (2017) i7 7700HQ, 16GB DDR4, GTX 1060 MaxQ 6GB, PX-256M6G+, Micron-1100 512GB;

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych