Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Mikrofon z headsetu przechwytuje dźwięki ze słuchawek

headset mikrofon system

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 gefaz

gefaz
  • Nowicjusz

  • 1 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 20:11

Witam,

przejrzałem pół polskiego internetu w poszukiwaniu odpowiedzi na dręczący mnie problem. Znalazłem wiele tematów na ten temat, większość jednak kończyła się tym, że nic się nie zmieniało i autorzy zostawali z niczym.
Mianowicie, mój mikrofon przechwytuje dźwięki ze słuchawek, oraz wszelakie systemowe. To znaczy, że na przykład grając w jakąś grę online - dajmy na to CS'a, nie ma co się oszukiwać - używając mikrofonu, tworzą się przestery, oraz słychać dokładnie to, co słyszę w słuchawkach. Z tego też powodu gracze myślą, że gram na głośnikach, i do tego ten problem można porównać.
Najciekawszym w tym błędzie jest to, że mikrofon działa nawet, gdy jest fizycznie odłączony od jacka. Najłatwiej będzie mi to wytłumaczyć na faktycznym przykładzie jaki ma miejsce - siedzę sobie w poczekalni w CS:GO (gdzie czeka się na swój mecz, oraz działa mikrofon - można pogadać), a inni gracze, mimo tego, że mam fizycznie odłączony mikrofon, słyszą przesterowaną muzykę z gry (wyświetla się ikonka mikrofonu, i każą mi go wyłączyć, a przecież ja mam go fizycznie odłączonego)
Co ważniejsze informacje: miks stereo wyłączyłem, parę rzeczy próbowałem wyciszyć ale wiele to nie dało.
Myślę, że wina leży gdzieś po stronie systemu, bo podłączyłem oddzielny, stojący mikrofon, i jest zupełnie to samo - testowa nagrana ścieżka dźwiękowa z Audacity zawiera PRZESTEROWANY dźwięk piosenki w tle (puszczonej na słuchawkach) a mój głos ledwo słychać - słuchawki są na 20% głośności.
Jakoby miało to w jakikolwiek sposób pomóc - WINDOWS XP // KARTA DŹWIĘKOWA REALTEK


  • 0

#2 doman18

doman18
  • Entuzjasta

  • 542 postów

Napisano 09 styczeń 2018 - 08:47

Nie podałeś modelu dźwiękówki ani nawet płyty głównej a sam topik się kwalifikuje do działu ...

http://forum.benchma...ządzenia-audio/

 

Zakładam że oba urządzenia podłączone są od tyłu komputera a nie przez przedni panel w obudowie.

Podobne rzeczy się zdarzają gdy masz złą 4pinową przejściówkę i piny mic z masą są zamienione miejscami. Gdzieś tam może być zwarcie masy i mikrofonu. Może być w gniazdach, w samej dźwiękówce albo nawet przy złym podłączeniu do przedniego panelu obudowy. Spróbowałbym odłączyć takie podłączenie jeżeli masz i jeszcze raz zrobiłbym testy. Jeżeli nic nie da to kaplica.

 

W tej sytuacji najlepsze co mógłbyś zrobić to po prostu kupić jakąś tanią kartę usb na allegro np.

http://allegro.pl/ka...7075096899.html

http://allegro.pl/ka...6909135944.html

http://allegro.pl/ka...7004832692.html

 

Szału nie będzie ale raczej porównywalne do twojej integry.

 

Albo jak masz więcej kasy

http://allegro.pl/da...5350085994.html

lub

http://allegro.pl/ze...7118628523.html


  • 0

i7 2600(bez K)@3.8GHz+Fortis|12GB Ram| Asrock z68 Pro3|Asus Radeon HD7850 | SSD Plextor M5P 128gb | Seagate Constelation ES3 1TB | Super Flower GG 550W 80+GOLD | Fractal Design ARC R2 | dźwiek: FiiO E10 + Superlux 668b (reklablowane i skóropodobne pady)
Mysz: Logitech g700 |A4Tech X738k | Klawira bluetooth: Logitech k810 |gry: Saitek PZ31A + Xpad360 przewodowy
Router:Gargoyle @ TP-Link TL-WDR3600, Netis WF2780 | mediacenter:LibreELEC@Raspberry PI2| NAS:Debian@Dell FX160 | Tel:Honor 8


#3 tidies

tidies
  • Bywalec

  • 85 postów

Napisano 09 styczeń 2018 - 10:18

Na razie nie ma co podawać dźwiękówek czy czegokolwiek, bo nie znamy nawet modelu i ciężko powiedzieć o co może chodzić :P

 

Ten Dac burr-brown rzeczywiście dobry 12mW dla 30ohm XD

Nie napędzi tym niczego ani nie załatwi sprawy z mikrofonem

 

Prawdopodobnie wina jest słuchawek, a nie samej karty dźwiękowej


  • 0

#4 doman18

doman18
  • Entuzjasta

  • 542 postów

Napisano 09 styczeń 2018 - 10:56

 

Prawdopodobnie wina jest słuchawek, a nie samej karty dźwiękowej

Przecież pisał że podłączył osobny mikrofon i ma to samo. Więc z jakiej paki wina słuchawek?

 

A z tym bur-brownem to rzeczywiście nie zwróciłem uwagi.


  • 0

i7 2600(bez K)@3.8GHz+Fortis|12GB Ram| Asrock z68 Pro3|Asus Radeon HD7850 | SSD Plextor M5P 128gb | Seagate Constelation ES3 1TB | Super Flower GG 550W 80+GOLD | Fractal Design ARC R2 | dźwiek: FiiO E10 + Superlux 668b (reklablowane i skóropodobne pady)
Mysz: Logitech g700 |A4Tech X738k | Klawira bluetooth: Logitech k810 |gry: Saitek PZ31A + Xpad360 przewodowy
Router:Gargoyle @ TP-Link TL-WDR3600, Netis WF2780 | mediacenter:LibreELEC@Raspberry PI2| NAS:Debian@Dell FX160 | Tel:Honor 8


#5 Amadeusz z CentrumXP

Amadeusz z CentrumXP
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 15 styczeń 2018 - 11:04

Najprawdopodobniej chodzi o nasłuchiwanie z urządzenia (mikrofon)- sprawdź w urządzeniach do nagrywania/odtwarzania dźwięków. Nie jestem pewien jak to wyglądało w przypadku Windows XP, od wieków nie działałem na tym systemie - w Windows 10 wystarczy przejść do urządzeń do nagrywania, wybrać aktywny mikrofon i w zakładce Nasłuchiwanie odznaczyć odpowiednie okienko. Sprawdź i daj znać czy coś z tego wyszło.

 


  • 0

#6 smakowy

smakowy
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 08 styczeń 2020 - 17:19

Odkopię trochę temat. Mam dokładnie problem jak kolega z pierwszego postu. Słuchawki HyperX Cloud II, karta ASUS Xonar DX, win 7 64bit, płyta główna ASRock H110M. Stereo Mix wyłączony. Sytuacja jest tylko gdy mam podłączone słuchawki. Gdy podłącze głośniki, a mikrofon z headseta jest dalej podłączony nie ma tego "przebicia". Wszystko podłączam bezpośrednio do karty dźwiękowej. Pomóżcie proszę, bo skończyły mi się pomysły :(


  • 0

#7 slo1q

slo1q
  • Ultimate Grammar Nazi

  • 857 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 09 styczeń 2020 - 12:36

Miałem ten sam problem z tym pieprzonym szajsem, jakim są Cloud II.

Chodzi o to, jak skonstruowane są bebechy słuchawek - w środku przewód masowy jest wspólny dla mikrofonu i słuchawek, dlatego po użyciu splittera pojawiają się "przebicia".

 

Można to rozwiązać na kilka sposobów:

1. rozłączenie i wyprowadzenie przewodów masowych na osobne,

2. odizolowanie masy przewodu mikrofonu na jacku za splitterem,

3. wypieprzenie tych słuchawek w cholerę, co i ja zrobiłem. 


  • 0

SPC Alea S35W, Xilence Performance A+ 530W, ASRock B450M Pro4, Ryzen 1600x @4GHz, SPC Spartan 3 Pro push-pull, GTX 1070 MSI Gaming Z, G.Skill Aegis DDR4 2x8 GB 3000MHz CL 16, GoodRam C40 120 GB, PNY CS 3030 500 GB, WD EZEX 1TB, Xonar DX, Microlab Solo 7c, Corsair HS70, Logitech G602, monitor LG 32QK500-W


#8 smakowy

smakowy
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 09 styczeń 2020 - 17:37

Oddałem je na gwarancji. Zobaczymy co wymyślą. Tak myślałem, że ten wspólny kabel na mikrofon i słuchawki może być zgubny, a szkoda bo są dla mnie te słuchawki mega wygodne i dźwięk też zacny w nich jest.


  • 0

#9 slo1q

slo1q
  • Ultimate Grammar Nazi

  • 857 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 09 styczeń 2020 - 20:46

To chyba nie miałeś na głowie nawet Cloud 1. Albo Cloud alpha.
W zasadzie czegokolwiek.

Cloud II to zdecydowanie najgorsze słuchawki, jakie miałem.


  • 0

SPC Alea S35W, Xilence Performance A+ 530W, ASRock B450M Pro4, Ryzen 1600x @4GHz, SPC Spartan 3 Pro push-pull, GTX 1070 MSI Gaming Z, G.Skill Aegis DDR4 2x8 GB 3000MHz CL 16, GoodRam C40 120 GB, PNY CS 3030 500 GB, WD EZEX 1TB, Xonar DX, Microlab Solo 7c, Corsair HS70, Logitech G602, monitor LG 32QK500-W


#10 smakowy

smakowy
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 09 styczeń 2020 - 21:41

Mam dokładnie takie i teraz nie wiem czy to 1, 2 czy alpha...

 

https://www.mediaexp...ebrny,id-906210


  • 0

#11 slo1q

slo1q
  • Ultimate Grammar Nazi

  • 857 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 09 styczeń 2020 - 22:48

A to jest akurat prawdziwy, legendarny Cloud I. Fantastyczne słuchawki :)

Cloud II wyglądają identycznie, ale brzmieniowo są fatalne.

 

Edit:

No i to też zmienia postać rzeczy.

Najprawdopodobniej zatem problemem jest "pilot" dołączony do zestawu. Nie używaj go, podepnij słuchawki BEZ pilota, bezpośrednio pod PC, nawet przy użyciu przedłużki. 


Użytkownik slo1q edytował ten post 09 styczeń 2020 - 23:06

  • 0

SPC Alea S35W, Xilence Performance A+ 530W, ASRock B450M Pro4, Ryzen 1600x @4GHz, SPC Spartan 3 Pro push-pull, GTX 1070 MSI Gaming Z, G.Skill Aegis DDR4 2x8 GB 3000MHz CL 16, GoodRam C40 120 GB, PNY CS 3030 500 GB, WD EZEX 1TB, Xonar DX, Microlab Solo 7c, Corsair HS70, Logitech G602, monitor LG 32QK500-W






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych