Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

RX 580 w starym komputerze wyłącza się podczas grania

rx580 problem crash wattman

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Frantic

Frantic
  • Amator

  • 57 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 16:04

Witam,

Jakiś czas temu mój wysłużony Radeon R9 270 od MSI postanowił niestety dokonać żywota. Niefortunnie stało się to zanim uzbierałem całą kwotę na planowany, wymarzony nowy komputer. Postanowiłem, że zastępcza karta, którą nabędę, przyszłościowo zagości w nowym zestawie, a tymczasem będzie sobie siedzieć w rzęchu z podpisu. Wybór padł na referenta od Gigabyte'a (nie Aorus) z 8GB pamięci VRAM. I tu zaczynają się problemy:

Podczas grania, nawet w pięcio-dziesięcioletnie tytuły, które nijak nie mają prawa bardziej obciążyć tej karty (Clive Barkers: Jericho, CS:GO) w zupełnie losowych momentach karta potrafi "zaniemóc" - następuje freez obrazu, słyszalnie stają wentylatory grafiki, następnie monitor gaśnie, ale komputer nadal działa. Zaś po resecie wszystko wstaje jak gdyby nigdy nic. Po ponownym uruchomieniu systemu niemal zawsze wita mnie komunikat od sterowników Radeona: Default Radeon WattMan settings have been restored due to unexpected system failure.

 

Co ciekawe, z drugiej strony mogę grać po godzinie i dłużej w zdecydowanie bardziej wymagające tytuły, jak na przykład Wiedźmin 3 czy PUBG i nie dzieje się zupełnie nic. Jeszcze osobnym przypadkiem jest gra Shadow Warrior 2 - tu, po jakimś czasie, przy większej jatce na ekranie, następuje freez, pojawia się czarny ekran (lecz tym razem monitor nie gaśnie), z windowsowego centrum powiadomień wyskakuje ten sam komunikat o wysypaniu się Wattmana, po czym system przez chwilę "myśli", po czym gra wraca, znów przez jakiś działa i sekwencja się powtarza, aż za którymś razem ostatecznie wysypuje się do pulpitu.

 

Sterowniki są obecnie w najnowszej dostępnej wersji - Radeon Adrenalin 17.12.2. Czytając fora AMD mogłem się dowiedzieć, że u niektórych remedium na podobne problemy jest zainstalowanie znacznie starszych sterów, nawet z końca 2016 roku, które jednak nie zawierają w sobie feralnego komponentu WattMan. Zaraz chyba zresztą spróbuję to uczynić. Nadmienię jeszcze, że przed każdą reinstalką sterowników poprzednie usuwam narzędziem AMD Cleanup Utillity, więc raczej nie ma szans, by winien był tu jakiś bałagan po poprzednich driverach.

Co zaś tyczy się samego WattMana próbowałem już różnych sztuczek:

- ręczne zmiany ustawień wentylatorów (z początku myślałem, że karta się przegrzewa, jednak podobno temperatury rzędu 70 st. i wyżej, to pod obciążeniem, na tej konstrukcji nic niezwykłego. Często nawet, w tych leciwych grach, nie zbliżają się one choćby do okolic tego pułapu. 

- Obniżanie taktowań zegarów

- Undervolting

 

I nie widzę różnicy, czy to po moich kombinacjach, czy na domyślnych ustawieniach sypie się tak samo.

Zasilacz teoretycznie ma spory zapas mocy, acz odpaliwszy w programie OCCT godzinny stress-test w zakładce Power Suppy widziałem, ze napięcie na linii 12V potrafiło delikatnie skakać - 11.85-12.15V - czy tu może leżeć przyczyna? Wiem, że program ten jest średnio wiarygodny jeśli idzie o pomiar napięć, ale nie mam obecnie dostępu do porządnego miernika. Sam test zaś przebiegł bez zakłóceń.

Procesor był delikatnie kręcony - na 3,7GHz. Jednak po zejściu na bazowe 3,4GHz nie widać różnicy w opisanej przypadłości.


Użytkownik Frantic edytował ten post 07 styczeń 2018 - 16:07

  • 0

AMD Ryzen 7 2700X | MSI X470 Gaming Plus | G.Skill Ripjaws V 2x8GB 3200MHz CL14 |WD Caviar Blue 1TB + WD Caviar Green 500GB | Plextor M5S 128GB | Gigabyte Radeon RX 580 8GB | SilentiumPC Vero L1 600W | SilentiumPC Armis AR7 TG-RGB Windows 10 Home


#2 ADR15

ADR15
  • ADR

  • 1299 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 16:09

Jak masz możliwość przetestuj kartę na innym komputerze. Może być, że karta uszkodzona.

I daj znać jak z tymi starszymi sterownikami. 


  • 0

#3 krzyhox

krzyhox
  • I'm a mysterious person

  • 1677 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 17:19

Ewidentnie coś z kartą. Ja bym oddał na gwarancję:P


  • 0

CPU: Intel i7 4770k@(4.4GHz)1280v GPU: ASUS GeForce GTX 1070 Ti Cerberus 8GB

płyta główna: MSI B85-G43 Gaming Ram :HyperX Beast XMP 16GB 1600 MHz, PSU:Corsai cs550M gold  dysk:plextor SSD 128GB M6S

SONY PlayStation 4 Pro 1TB 

 Lenovo B50-80


#4 Vittorio

Vittorio
  • Dyskutant

  • 227 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 17:21

Ponoc nowe stery czyli 17.12.1 maja mlad i wywalaja w grach z dx9 zainstaluj starsze, ale jezeli beda to 16.xxxx to zobacz czy nie masz jakis programow do podkrecania karty graficznej wlaczonych w tle. Ja wlasnie w tym przypadku mialem problem, gdyz WattMan i mns afterburner sie gryzly.


  • 1

I5 6600K 4,5GHz, MSI Z170l Pro Gaming, 8GB G.Skill 3000MHz , Radeon RX 580 8GB( 1405/2000) , GoodRam Iridium Pro 480, seasonic 500W, Zalman CNPS14X


#5 krzyhox

krzyhox
  • I'm a mysterious person

  • 1677 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 17:22

WattMan i mns afterburner sie gryzly.

Jeszcze msi gaming app też powoduje problemy z kartą :) Może z oprogramowaniem gigabya jest tak samo.


Użytkownik krzyhox edytował ten post 07 styczeń 2018 - 17:22

  • 0

CPU: Intel i7 4770k@(4.4GHz)1280v GPU: ASUS GeForce GTX 1070 Ti Cerberus 8GB

płyta główna: MSI B85-G43 Gaming Ram :HyperX Beast XMP 16GB 1600 MHz, PSU:Corsai cs550M gold  dysk:plextor SSD 128GB M6S

SONY PlayStation 4 Pro 1TB 

 Lenovo B50-80


#6 chrisplbw

chrisplbw
  • Zapaleniec

  • 1200 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 17:57

Piszę to po raz kolejny bo widać nie chce się szukać na forum, ato już trzeci taki temat :)

 

Pobierz DDU i odinstaluj z jego pomocą sterowniki w trybie awaryjnym. Następnie zainstaluj Adrenaline raz jeszcze, lecz przedtem zainstaluj sterowniki do chipsetu zakładka Optional Downloads na stronie AMD.

 

Dopiero sam przesiadłem się na W10 i to "nakładką", a nie czystą instalką. Nie stwierdzam ŻADNYCH problemów w działaniu WattMan i Aftreburner jednocześnie.

 

Osobiście ubolewam, że Wiedźmin 1 nie działa na Adrenalinie, ale nawet wersji poprawiającej bug pod DX9 nie instaluje, gdyż to wczesna alpha i może sprawiać inne problemy - poczekam na oficjalne.


Użytkownik chrisplbw edytował ten post 07 styczeń 2018 - 17:58

  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte G1 RX470 4GB 1230/6600@1300/7000, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Scythe Mugen 2 rev. B (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Zalman Z11 Plus,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#7 Frantic

Frantic
  • Autor tematu
  • Amator

  • 57 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 19:06

lecz przedtem zainstaluj sterowniki do chipsetu zakładka Optional Downloads na stronie AMD.

 

 

Czegoś tu nie rozumiem... Czemu mam instalować sterowniki do chipsetu AMD, skoro na mojej stareńkiej płycie mam chipset nvidia nForce? Tam zresztą przy nich piszą o obsłudze Ryzenów, no a u mnie siedzi pradawny Phenom.

I tak, jak teraz myślę to sypią się głównie gry na DX9. Nie licząc Shadow Warriora 2, który widać ma jakieś swoje, specyficzne fochy.

Plan zainstalowania sterów 16.xxxx spalił na panewce - karta nie jest przez nie rozpoznawana, tj. niby się instalują, ale potem sterownik ekranu nadal jest systemowy - wniosek taki, że starszych driverów niż pierwszych obsługujących serię RX 5xx nie ma sensu nawet zasysać.

Afterburnera zainstalowałem, gdy po raz pierwszy wysypał się... właśnie Shadow Warrior, by sprawdzić temperatury. :D Zaraz sprawdzę jak jest bez niego. Żadnego softu od Gigabyte'a natomiast nie instalowałem


Użytkownik Frantic edytował ten post 07 styczeń 2018 - 19:13

  • 0

AMD Ryzen 7 2700X | MSI X470 Gaming Plus | G.Skill Ripjaws V 2x8GB 3200MHz CL14 |WD Caviar Blue 1TB + WD Caviar Green 500GB | Plextor M5S 128GB | Gigabyte Radeon RX 580 8GB | SilentiumPC Vero L1 600W | SilentiumPC Armis AR7 TG-RGB Windows 10 Home


#8 czesiekzdom

czesiekzdom
  • Dyskutant

  • 172 postów
  • Miejscowość:Warszawa, PL

Napisano 08 styczeń 2018 - 06:23

Czy kolega próbował już nowych sterowników 18.1.1 naprawiających stare biblioteki dx9?
  • 0

#9 chrisplbw

chrisplbw
  • Zapaleniec

  • 1200 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 12:18

Sorki napisałem z automatu :)

 

Wersja 16... nie obsługuje serii 5x....
https://support.amd....Windows 10 - 64

Zacznij od 17.4.3


  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte G1 RX470 4GB 1230/6600@1300/7000, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Scythe Mugen 2 rev. B (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Zalman Z11 Plus,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#10 Frantic

Frantic
  • Autor tematu
  • Amator

  • 57 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 12:49

Czy kolega próbował już nowych sterowników 18.1.1 naprawiających stare biblioteki dx9?

O, nie wiedziałem, że takowe są. Wywaliłem Afterburnera i spróbowałem tych sterowników. Problem nie zniknął, ale nieco... ewoluował. Teraz zamiast wyłączenia się monitora następuje freez po zupełnie losowym czasie spędzonym grze (raz jest to pół godziny, raz kilkanaście sekund), z centrum powiadomień wyskakuje komunikat Dostęp aplikacji XYZ.exe do sprzętu graficznego został zablokowany (gdzie XYZ tam nazwa exeka gry), po czym wysypuje mnie na pulpit ze standardowym komunikatem Program (...) przestał działać.

I chyba należy też obalić teorię o wyłączności problemu na gry z DX9. Przed momentem crash nastąpił po multiplayerowym meczu w Call of Duty: WWII.

Update: raz jeszcze wyczyściłem sterowniki za pomocą AMD Cleanup Utillity, tym razem w trybie awaryjnym, a następnie zainstalowałem drivery z Windows Update. Póki co, odpukać, jest najbardziej stabilnie ze wszystkich testowanych wersji.


Użytkownik Frantic edytował ten post 08 styczeń 2018 - 17:09

  • 0

AMD Ryzen 7 2700X | MSI X470 Gaming Plus | G.Skill Ripjaws V 2x8GB 3200MHz CL14 |WD Caviar Blue 1TB + WD Caviar Green 500GB | Plextor M5S 128GB | Gigabyte Radeon RX 580 8GB | SilentiumPC Vero L1 600W | SilentiumPC Armis AR7 TG-RGB Windows 10 Home


#11 czesiekzdom

czesiekzdom
  • Dyskutant

  • 172 postów
  • Miejscowość:Warszawa, PL

Napisano 08 styczeń 2018 - 20:42

Te 18.1.1 to na razie alpha, można się spodziewać lepszych rezultatów w kolejnych wersjach.
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: rx580, problem, crash, wattman

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych