Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Sterownik ekranu AMD przestał działać, lecz odzyskał sprawność

błąd sterownik ekranu AMD przestał działać AMD karta graficzna

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 makoszet

makoszet
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 13:52

Witam wszystkich.

 

Jak w temacie, podczas grania w gry po jakimś czasie robi się freeze, czarny ekran i taki komunikat. 
Zauważyłem, że podczas grania w starszą grę gdy jest możliwość ustawienia directx9 + minimalne wymagania to ten błąd się już nie przewija. 
Cały komputer jest z 2010 roku, a w 2017 dokupiłem do niego kartę graficzną oraz zasilacz. 
Przed wsadzeniem nowej karty graficznej gry działały, w namyśle że nie było error'ów. 

 

Sprzęt to: 

Płyta główna - Gigabyte Tech. Co. Ltd. GA-MA74GMT-S2 
Procesor - AMD Athlon II X4 640 
Grafika - Radeon™ RX 460 
Dysk - Samsung HD103SJ 
Zasilacz - Chieftec iARENA 500W 
System - Win7 x64 

 

Co próbowałem zrobić:

- Przeinstalowanie sterowników przez amdcleanuputility jak i przez menadżer urządzeń, próbowałem na najnowszym i tym z płytki.

W rejestrze próbowałem przedłużyć czas wykrywania limitu czasu i odzyskiwania, czy coś takiego poprzez to TdrDelay, również w ogóle to wywalić poprzez TdrLevel, ale nic z tego.

 

Sprawdzaliśmy też na innym pececie tę kartę graficzną i na innym sprzęcie ona działa sprawnie.

 

Test z hwinfo64:

https://imgur.com/a/QnxzV


Użytkownik makoszet edytował ten post 07 styczeń 2018 - 13:53

  • 0

#2 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1706 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 14:34

Pobierz DDU i odinstaluj z jego pomocą sterowniki w trybie awaryjnym. Następnie zainstaluj Adrenaline raz jeszcze, lecz przedtem zainstaluj sterowniki do chipsetu zakładka Optional Downloads na stronie AMD.


  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte Aorus RX580 8GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Fortis 3 (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Armis AR7X TG RGB,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#3 makoszet

makoszet
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 15:39

Do

 

Pobierz DDU i odinstaluj z jego pomocą sterowniki w trybie awaryjnym. Następnie zainstaluj Adrenaline raz jeszcze, lecz przedtem zainstaluj sterowniki do chipsetu zakładka Optional Downloads na stronie AMD.

Dobrze, tylko kilka takich podstawowych pytań, bo nie jestem zaawansowanym użytkownikiem windows'a czy nie wiem jak to nazwać.

 

Wszedłem na stronę od AMD --> potem w instalację dla Radeon rx 400 series -->  teraz są dwie wersje 17.12.1 i opcjonalna 17.12.2 i chciałbym się upewnić, którą wybrać i czy to właśnie o to Tobie chodzi z tym Adrenaline.

I czy w ogóle właśnie to ma być te Radeon rx 400 series czy może co innego.

 

Reszta dla mnie zrozumiała.

Dziekuję


Użytkownik makoszet edytował ten post 07 styczeń 2018 - 15:41

  • 0

#4 Kodlak

Kodlak
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 16:07

Zasilacz już być może nie ciągnie lecz jeszcze możesz spróbować na W10.


  • 0

#5 makoszet

makoszet
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 16:10

Zasilacz już być może nie ciągnie lecz jeszcze możesz spróbować na W10.

Zasilacz ma raptem kilka dni, na starym zasilaczu mam wrażenie, że i tak było gorzej.

O co chodzi z tym W10?


  • 0

#6 Kodlak

Kodlak
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 16:31

Dobrze by było gdybyś miernikiem zmierzył ustawiwszy na dc 20 linie 12v, bo troche to 12,7v za duże na bieżącym.


  • 0

#7 Rebelmind

Rebelmind
  • Czerwonoarmista

  • 5336 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 07 styczeń 2018 - 16:51

U mnie problem zniknął po instalacji tego lekkiego pakietu sterowników od AMD (~50 MB), oczywiście uprzednio usunąwszy stare drivery programikiem, o którym wspomina @chris
  • 0
| 3700x | Asus Prime X570-P | 2x8 GB 3600 cl16 | Intel 600p 512GB | Rvii LC | Win 10 |

#8 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1706 postów

Napisano 07 styczeń 2018 - 17:51

Najnowsza 17.2.2 alpha jest po to by starsze gry na dx9 chodziły (taki mały bug im wyszedł), zainstaluj  17.2.1

 

Sam dopiero przesiadłem się na W10, na W7 Afterburner gryzł się z Adrenaliną, od tygodnia nie stwierdziłem tych problemów


  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte Aorus RX580 8GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Fortis 3 (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Armis AR7X TG RGB,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#9 makoszet

makoszet
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 16:22

Najnowsza 17.2.2 alpha jest po to by starsze gry na dx9 chodziły (taki mały bug im wyszedł), zainstaluj  17.2.1

 

Sam dopiero przesiadłem się na W10, na W7 Afterburner gryzł się z Adrenaliną, od tygodnia nie stwierdziłem tych problemów

 

Już wydawało się, że to pomogło, ale niestety po jakiejś godzinie znowu się zcrashowała gra.

 

Możliwe, że coś źle zrobiłem więc opiszę jak to zrobiłem: 

1. Odpaliłem tryb awaryjny i usunąłem programem DDU stery.

2. Nie chciał się ten chipset zainstalować, krzyczał o błędzie 99, więc musiałem wyłączyć te podpisy sterowników przy włączaniu komputera no i był on już odpalony nie w trybie awaryjnym.

3. Obie instalacje się udały, wybierałem te ekspresowe.

 

No i pytanie czy zrobiłem to tak jak miało być zrobione?


  • 0

#10 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4862 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 16:35

nikt ci nie napisał, a moze po prostu rdzeń gpu nie wyrabia (po przetaktowaniu często w radeonach takie objawy - "sterownik przestał blablabla...") zejdź z 50 Mhz na rdzeniu i sprawdź czy ci będzie wyłaczał sie sterownik, i podaj jakiej firmy ten rx460, czy to wersja OC


  • 0

MB: MSI B450M Bazooka V2 ! CPU: Ryzen 5 3600 @ 4175 MHz, 1,31v , SPC Fera 3 v.2 ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 16 GB RAM Crucial Ballistix Sport @3733 MHz cl16 ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! Adata S11 XPG Gammix S11 Pro M.2 Nvme 512 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold


#11 makoszet

makoszet
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 16:59

nikt ci nie napisał, a moze po prostu rdzeń gpu nie wyrabia (po przetaktowaniu często w radeonach takie objawy - "sterownik przestał blablabla...") zejdź z 50 Mhz na rdzeniu i sprawdź czy ci będzie wyłaczał sie sterownik, i podaj jakiej firmy ten rx460, czy to wersja OC

 

Nie mam pojęcia jak sprawdzić czy to wersja OC czy nie, nie mam pudełka ani niczego od tej karty.

Producentem jest MSI na pewno.

 

MSI afterburner'em próbować zmniejszyć?


  • 0

#12 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4862 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 17:04

może być msi ab


  • 0

MB: MSI B450M Bazooka V2 ! CPU: Ryzen 5 3600 @ 4175 MHz, 1,31v , SPC Fera 3 v.2 ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 16 GB RAM Crucial Ballistix Sport @3733 MHz cl16 ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! Adata S11 XPG Gammix S11 Pro M.2 Nvme 512 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold


#13 makoszet

makoszet
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 18:44

nadal to samo w innych grach, co więcej jak włączam Counter Strike'a to widzę tylko czarny ekran.

 

Edit: Choć teraz nie dostałem informacji o tym błędzie ze strony windows'a , tylko jakiś komunikat o Wattmanie od ustawień radeona. Efekt ten sam.

 

Edit 2: Counter Strike nagle zaczął działać.


Użytkownik makoszet edytował ten post 08 styczeń 2018 - 18:47

  • 0

#14 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4862 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 18:52

możesz troche wiecej odjąć mhz, jak jest poprawa to już blisko rozwiązania problemu, prawdopodobnie karta siada


  • 0

MB: MSI B450M Bazooka V2 ! CPU: Ryzen 5 3600 @ 4175 MHz, 1,31v , SPC Fera 3 v.2 ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 16 GB RAM Crucial Ballistix Sport @3733 MHz cl16 ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! Adata S11 XPG Gammix S11 Pro M.2 Nvme 512 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold


#15 makoszet

makoszet
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 19:27

zmniejszyłem o 110 mhz i 2 mapy z rzędu mi się nie scrashowały w tym jedna, która zawsze się crashuje.

Także wow faktycznie chyba to pomaga.

 

Ale nie chce mi się wierzyć, że to tak ma wyglądać, ponieważ moja wcześniejsza karta graficzna, która była w kompie z 2010 roku, była niewiele gorsza jak na ten moment.

 

Wiem też, że nie powinienem się nie wiadomo czego spodziewać po niej, ale widziałem jak hula przed zakupem na youtubie i Counter Strike powinien chodzić na pewno o wiele płynniej niż jak mam teraz.


  • 0

#16 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4862 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 19:29

coś jest z nią nie tak, reklamuj jak możesz


  • 0

MB: MSI B450M Bazooka V2 ! CPU: Ryzen 5 3600 @ 4175 MHz, 1,31v , SPC Fera 3 v.2 ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 16 GB RAM Crucial Ballistix Sport @3733 MHz cl16 ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! Adata S11 XPG Gammix S11 Pro M.2 Nvme 512 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold


#17 makoszet

makoszet
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 19:34

coś jest z nią nie tak, reklamuj jak możesz

No właśnie z reklamacją może być ciężko, bo zakup tej karty odbył się z pół roku temu, nie mam papierów ani nic.

Jeśli jednak potwierdzenie przelewu bankowego im wystarczy to może uda się coś podziałać.

 

Natomiast jeśli nie, jest jakaś szansa coś zdziałać z nią?

Dodatkowe wiatraki w komputerze? 

Bo mam wrażenie, że powietrze z zasilacza do niej nie dochodzi, bo jest za daleko i się po prostu ona nagrzewa.


  • 0

#18 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4862 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 19:36

w tym msi ab mozesz sprawdzić jaką ma temperaturę

i ona ma własne chłodzenie, powietrze z zasilacza to ciepłe powietrze, które zasilacz oddaje, a nie jakies zimne chłodzące :D


Użytkownik k0chan edytował ten post 08 styczeń 2018 - 19:41

  • 0

MB: MSI B450M Bazooka V2 ! CPU: Ryzen 5 3600 @ 4175 MHz, 1,31v , SPC Fera 3 v.2 ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 16 GB RAM Crucial Ballistix Sport @3733 MHz cl16 ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! Adata S11 XPG Gammix S11 Pro M.2 Nvme 512 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold


#19 makoszet

makoszet
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 19:45

Wiem już też że ta karta to ta wersja OC.

Temperatury w normie 40/50 stopni.

 

A co do powietrza, to musiało mi się coś pomylić :D


Użytkownik makoszet edytował ten post 08 styczeń 2018 - 20:01

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: błąd, sterownik ekranu AMD, przestał działać, AMD, karta graficzna

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych