Witam serdecznie, w najbliższych tygodniach przymierzam się do upgradu mojego mocno nadszarpniętego zębem czasu zestawu:
Intel core 2 quad Q9450 2,66GHz
Asus Radeon HD7770 1GB DDR5
RAM 4GB 800MHz
I płyta główna Gigabyte ga-g33m-s2.
Z uwagi na to, że na całość będe miał do wydania jedynie 1500-2000zł, zostawiam radeona, tym bardziej, że nie jest jeszcze najgorszy w obecnych czasach. Co innego CPU i Ramy. Jeśli chodzi o RAM to myślę, że 8GB w zupełności wystarczy na ten moment.
Co do CPU mam do wydania jakieś 800-1000zł. Raczej będę celował w wersje z zablokowanym mnożnikiem. Nie mam głowy do bawienia się w OC. Więc do rzeczy poczytałem i poszukałem i znalazłem parę kandydatów:
Intel core i5 - 8400 - nowa generacja Coffe Lake oferuje 6 rdzeni i bardzo dobre parametry,jednak mimo socketa 1151 niestety trzeba się zaopatrzyć w nieprzyszłościową płytę główną z chipsetem Z370, płacę nie małe pieniądze ze płytę z możliwością OC, której i tak nie wykorzystam.
intel core i5 - 7500 - tutaj cena niższa, płyty główne również o wiele tańsze niż w powyższej konfiguracji bo wybrał bym coś z chipsetem B250, jednak widziałem wiele opinii, że i tak cena jest wygórowana i przepłaca się dość sporo.
i ostatnim procesorem na który zwróciłem uwagę był
Amd Ryzen 5 1600 - 6 rdzeni, 12 wątkowy, cena płyt głównych również nie jest wygórowana w tym przypadku, jednak jako, że nie planuję OC to czy jest sens wgl brać pod uwagę procesory od AMD?
Z góry dziękuję za wszelkie porady i naprowadzenie mnie na jakiś solidny zestaw, CPU, płyta i Ram.
Użytkownik tlyko edytował ten post 29 listopad 2017 - 21:28