Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Czarny ekran po zmianie RAMu

RAM LPX 3000 CL15 Z170A

Najlepsza odpowiedź rebus, 10 październik 2017 - 16:17

A przyjrzyj się bliżej naklejce na tych pamięciach Vengeance - czy przypadkiem nie ma tam dopisku o wersji, np. "ver. 5.20"?

I przeczytaj to, co napisałem swego czasu w tym temacie:

http://forum.benchma...3000mhz-2x8-gb/

Miałem ogromne problemy z tymi pamięciami. Okazało się, że na tych pamięciach Vengeance, które kupiłem, był dopisek "ver. 5.20" - a na liście QVL od płyty głównej - były i owszem te pamięci z symbolem CMK16GX4M2B3000C15 oraz z symbolem CMK16GX4M2B3000C15 ver.4.23 (są też z dopiskiem ver.5.29 - ale nie są to zestawy 2x8 GB i w symbolu zamiast liczby "2" po literze "M" jest liczba "4"). Natomiast z dopiskiem "ver. 5.20" - nie było ich. Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 fiLEMONs

fiLEMONs
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 09 październik 2017 - 17:05

Cześć Wam.

 

Sprawa konkretna i długa, liczę na ekspertów.

 

Dokupiłem RAM LPX Vengeance 3000MHz Cl15 2 kości. Sprawa wygląda tak: Po odłączeniu od prądu komputera, wyciągnięciu crucialów, włożeniu LPXów - i włączeniu ponownie > czarny ekran(no signal), dioda DRAM na płycie głównej świeci się na czerwono, a komputer pracuje.

Wkładałem w DIMM 2,3,4 pojedyńcze kości LPX - to samo. Włożyłem Crucial - działa.

Kolega sprawdził w swoim kompie LPXy - działają bez zarzutu. Z tego powodu zrobiłem Clear CMOS przy włożonych ramach i wyłączonym prądzie > po włączeniu nadal to samo, po podłączeniu crucialów dopiero widać komunikat o zmianie sprzętu i czy chcesz przejść do bios. Karta graficzna 100% działająca - z crucialami wstaje i odpalam 3dmarka bez problemu.

Płyta wspiera pamięci o takich szybkościach.

 

Pytanie do Was, Panowie eksperci - O CO CHODZI?

 

 

Pozostałe komponenty: 

i7 6700K

Z170A Gaming M3

Crucial 2133 Cl15

CM 750W

GTX1070 Gamerock

Asus Xonar DX

 


  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 6719 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 09 październik 2017 - 17:58

Pamięci niekompatybilne z płytą główną.Rzadkie, ale możliwe. Sprawdź jeszcze na liście pamięci kompatybilnych na stronie producenta płyty głównej...


Użytkownik jarrino edytował ten post 09 październik 2017 - 21:22

  • 0

i5 4670 ; Ga Z87X-UD3H ; MSI 1070 Founders Edition ; Kingston 1600 16 GB ; Thermaltake Smart SE 630W


#3 fiLEMONs

fiLEMONs
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 10 październik 2017 - 11:21

Właśnie sprawdziłem @jarrino, kompatybilność 100% - CMK16GX4M2B3000C15. 

Dzisiaj jeszcze będę testował odłączając wszystkie zbędne rzeczy, resetując BIOS, ale sytuacja dziwna. Mam jeszcze tydzień na oddanie więc najwyżej oddam zaprzyjaźnionym serwisantom do weryfikacji jak nie dostanę więcej pomysłów.
  • 0

#4 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 6719 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 10 październik 2017 - 14:44

A może trzeba zaktualizować bios(uefi) ? Czasami tak bywa...


  • 0

i5 4670 ; Ga Z87X-UD3H ; MSI 1070 Founders Edition ; Kingston 1600 16 GB ; Thermaltake Smart SE 630W


#5 rebus

rebus
  • Entuzjasta

  • 537 postów
  • Miejscowość:Mińsk Mazowiecki

Napisano 10 październik 2017 - 16:17   Najlepsza odpowiedź

A przyjrzyj się bliżej naklejce na tych pamięciach Vengeance - czy przypadkiem nie ma tam dopisku o wersji, np. "ver. 5.20"?

I przeczytaj to, co napisałem swego czasu w tym temacie:

http://forum.benchma...3000mhz-2x8-gb/

Miałem ogromne problemy z tymi pamięciami. Okazało się, że na tych pamięciach Vengeance, które kupiłem, był dopisek "ver. 5.20" - a na liście QVL od płyty głównej - były i owszem te pamięci z symbolem CMK16GX4M2B3000C15 oraz z symbolem CMK16GX4M2B3000C15 ver.4.23 (są też z dopiskiem ver.5.29 - ale nie są to zestawy 2x8 GB i w symbolu zamiast liczby "2" po literze "M" jest liczba "4"). Natomiast z dopiskiem "ver. 5.20" - nie było ich.
  • 0

ASUS Z170 Pro Gaming; i7-6700K; Scythe Grand Kama Cross 3; DDR4 HyperX Fury 32 GB 2666MHz; MSI GeForce GTX 1070 GAMING X; Asus Xonar DX; Dell S2716DG; be quiet! 600W Pure Power 9; SSD GOODRAM Iridium PRO 240 GB; Toshiba P300 3 TB; WD Red 2 TB (WD20EFRX); Lian Li PC-V33A; Windows 10 Home 64 bit


#6 fiLEMONs

fiLEMONs
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 13 październik 2017 - 11:55

Dzisiaj sprawdzę wersję RAM i aktualizację BIOS, bo reset nic nie dał :)

A przyjrzyj się bliżej naklejce na tych pamięciach Vengeance - czy przypadkiem nie ma tam dopisku o wersji, np. "ver. 5.20"?

I przeczytaj to, co napisałem swego czasu w tym temacie:

http://forum.benchma...3000mhz-2x8-gb/

Miałem ogromne problemy z tymi pamięciami. Okazało się, że na tych pamięciach Vengeance, które kupiłem, był dopisek "ver. 5.20" - a na liście QVL od płyty głównej - były i owszem te pamięci z symbolem CMK16GX4M2B3000C15 oraz z symbolem CMK16GX4M2B3000C15 ver.4.23 (są też z dopiskiem ver.5.29 - ale nie są to zestawy 2x8 GB i w symbolu zamiast liczby "2" po literze "M" jest liczba "4"). Natomiast z dopiskiem "ver. 5.20" - nie było ich.


Jest wersja 5.30 RAM - sprawdziłem i na stronie RAM i płyty głównej - nigdzie nie ma dopisku o wersji obsługującej. 

 

Zaktualizowałem BIOS i uwaga - SUKCES.(połowiczny) 

 

Jeden RAM zaskakuje - działa w każdym porcie na 2133. (XMP niedostępny)

Druga kość nie działa w żadnym porcie zarówno sama, jak z koleżanką.

 

Jednak kolega podłączył obie do siebie i działał mu komputer, miał 32GB RAM.

 

Pobawię się jeszcze w różne pozycje i resety BIOSu, ale może macie jeszcze jakieś podpowiedzi?


Użytkownik fiLEMONs edytował ten post 13 październik 2017 - 11:55

  • 0

#7 rebus

rebus
  • Entuzjasta

  • 537 postów
  • Miejscowość:Mińsk Mazowiecki

Napisano 13 październik 2017 - 12:56

Jest wersja 5.30 RAM - sprawdziłem i na stronie RAM i płyty głównej - nigdzie nie ma dopisku o wersji obsługującej.

 
Możliwe, że dopisków o wersji RAM nie ma - bo jest to płyta główna MSI. Asus takie dopiski zamieszcza - tak jak w mojej płycie głównej: https://www.asus.com...G/HelpDesk_QVL/ W najnowszej liście QVL - nie wymieniono pamięci Vengeance ver. 5.30 (5.20 też brak). Są za to inne wersje tych pamięci. No ale piszesz, że u kolegi one działają. A jaką on ma płytę główną?

Użytkownik rebus edytował ten post 13 październik 2017 - 13:00

  • 0

ASUS Z170 Pro Gaming; i7-6700K; Scythe Grand Kama Cross 3; DDR4 HyperX Fury 32 GB 2666MHz; MSI GeForce GTX 1070 GAMING X; Asus Xonar DX; Dell S2716DG; be quiet! 600W Pure Power 9; SSD GOODRAM Iridium PRO 240 GB; Toshiba P300 3 TB; WD Red 2 TB (WD20EFRX); Lian Li PC-V33A; Windows 10 Home 64 bit


#8 fiLEMONs

fiLEMONs
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 19 październik 2017 - 06:39

A wiesz, mógłbym się dowiedzieć, ale to w sumie bez sensu, widocznie te pamięci nie były kompatybilne. Odesłałem je. 

Dzięki za pomoc :)


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: RAM, LPX, 3000, CL15, Z170A

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych