Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

GTA V tnie się na Lenovo Legion Y520

GTA

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Oxy00

Oxy00
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 02 październik 2017 - 15:16

Witam,

 

ostatnio zakupiłem laptopa Lenovo Legion Y520-15IKBN. Parametry:

GTX 1050 2GB Ram,

Intel i5-7300HQ,

4GB RAM,

dysk HDD 1000GB,

Windows 10

 

W celach przetestowania lapka postanowiłem zagrać w GTA 5. Na początku gra śmiga super, przez pierwsze 5 minut 0 ścin. Lecz po tych kilku minutach gra zaczyna strasznie ciąć, mimo tego że ustawiłem wszystko na minimum (w tym odległość, populacje itd), nawet gram na DirectX 10, a i tak nic to nie zmienia. Jedynie co zostawiłem na max to rozdzielczość 1920x1080, bo gram przez kabel HDMI na TV.

Wiem, że trochę mało RAMu jak na taką grę, ale myślałem że chociaż na minimalnych ustawieniach da rade komfortowo pograć. Pogrzebałem nawet w stronicowaniu i ustawiłem max na 8GB, lecz nadal nic. Bawiłem się również w ustawieniach nvidia, tak żeby ustawić wszystko na wydajność, a nie jakość i też nic nie pomogło.

 

Coś się da zrobić żeby przynajmniej na minimalnych ustawieniach dało pograć komfortowo? Czy jednak lapek zbyt słaby żeby uciągnąć tą gre na minimalnych?


Użytkownik Oxy00 edytował ten post 02 październik 2017 - 15:49

  • 0

#2 th3rock

th3rock
  • Nowicjusz

  • 18 postów

Napisano 02 październik 2017 - 16:22

Może jednak RAM? 4GBvs8GB


  • 0

#3 Oxy00

Oxy00
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 02 październik 2017 - 16:28

No ja też stawiam na małą ilość RAM, ale z takim sprzętem przynajmniej na minimalnych ustawieniach powinno się grać w stabilnych fpsach, przynajmniej tak mi sie wydaje. 


  • 0

#4 marek8967

marek8967
  • Gaduła

  • 435 postów

Napisano 02 październik 2017 - 16:40

w 30 klatkach na minimalnych w full hd można grać bez spadku klatki nawet z 4gb ramu. Testowałem


  • 0

#5 Oxy00

Oxy00
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 02 październik 2017 - 16:52

No właśnie w tym problem. Ustawiłem wszystko na minimum, nawet aktualnie gram na rozdziałce 1366x768, Directx10 i wszystko minimum w tym zasięg widzenia. I gra nadal skacze od 40-50fps do 10-15, zwłaszcza po 5-10 minutach gry. 

 

Nie chodzi mi o granie na wysokich ustawieniach w full HD. Mi chodzi jedynie o komfortowe granie nawet na minimalnych ustawieniach.


Użytkownik Oxy00 edytował ten post 02 październik 2017 - 16:54

  • 0

#6 szymko9881

szymko9881
  • Amator

  • 37 postów

Napisano 02 październik 2017 - 17:01

Może temperatury są wysokie i zaczyna zbijać taktowanie? Pobierz hwinfo i wstaw potem zrzut z niego.


  • 0

#7 Oxy00

Oxy00
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 02 październik 2017 - 17:39

https://zapodaj.net/...8d06ea.jpg.html

https://zapodaj.net/...99308c.jpg.html

 

 

Screeny po około 20 minutach gry


Użytkownik Oxy00 edytował ten post 02 październik 2017 - 17:40

  • 0

#8 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10389 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 02 październik 2017 - 21:06

Ale kolega Marek miał przy 4Gb ramu 30 klatek,a ty masz więcej. Moim zdaniem to jednak mało pamięci. I w opisach wymagań patrz na te rekomendowane a nie minimalne, a w takich polecają 8Gb...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#9 Oxy00

Oxy00
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 02 październik 2017 - 21:09

Tylko wolałbym jednak, aby to było stałe 30 fps niż chrupanie co 10s z 50 klatek do 10, w tym sęk. Wygląda to tak samo jak na tym filmie co th3rock wrzucił. a tak to niestety nie da się grać. Wiedźmin 3 podobnie ma w rekomendowanych 8GB RAM, ale jak do tej pory gra mi śmiga bez problemu na średnich, bez żadnych zgrzytów


Użytkownik Oxy00 edytował ten post 02 październik 2017 - 21:13

  • 0

#10 marek8967

marek8967
  • Gaduła

  • 435 postów

Napisano 02 październik 2017 - 21:44

Ustaw więc synchronizację pionową na "pół" i zobacz jak będzie
  • 0

#11 th3rock

th3rock
  • Nowicjusz

  • 18 postów

Napisano 02 październik 2017 - 21:51

Osobiście posiadam we własnym PC GTX 1050 i 8GB(2x4) RAM, gdy zminimalizuję Wiedźmina 3 i odpalę chroma z 4-5 kartami wyskakuje mi powiadomienie o braku pamięci. Odpaliłem przed chwilą z 4GB(1x4GB) i o dziwo fps utrzymuje się MNIEJ/więcej na tym samym poziomie, różnica tylko w miejscach procesorowych która sięga do 5 klatek ale może to być wina mojego procka amd apu 5800k 4.2GHz.

Pomimo tego że było 30-50fps dokuczały mi mikro przycięcia które nie były wyłapywane przez program(GeForce Experience).

GTA niestety nie mam jak sprawdzić.

 PS. System posiadam WIN10 chociaż wątpię czy ma to znaczenie, Synchronizacja pionowa włączona)


Użytkownik th3rock edytował ten post 02 październik 2017 - 22:15

  • 0

#12 Oxy00

Oxy00
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 02 październik 2017 - 22:18

Zmieniłem vsync na pół, trochę pomogło. Ale bawiąc się dalej ustawieniami postanowiłem zagrać w oknie, które jest minimalnie mniejsze niż rozdzielczość ekranu (1914x1018 bodajże) i gra śmiga w stałych 30 fpsach z niewielkimi skokami +/-10 fps z którymi da się żyć. Myśle, że jak wszystko bym ustawił na minimum, to gra by śmigała bez skoków, ale na razie wolę się tym nie bawić :) Więc dzięki wielkie wszystkim za pomoc, chyba problem został jako tako rozwiązany.


  • 0

#13 HeardThrone1215

HeardThrone1215
  • Nowicjusz

  • 2 postów

Napisano 09 październik 2017 - 15:34

kolego na 4GB ram GtaV poszłoby, gdyby karta graficzna miała więcej niż 2 Gb. Włąśnie z powodu tak małej ilości pamięci karty gra się tnie. Nic już tu nie poradzisz.


  • 0

#14 PaulG

PaulG
  • Gaduła

  • 314 postów

Napisano 09 październik 2017 - 20:00

Przeczytaj:

http://forum.pclab.p...AM-4GB-6GB-8GB/

Dorzuć dodatkowe 4GB Ram i będzie git  8-)


  • 0

CPU: Intel Xeon E3 1240 V3 MOBO: MSI B85-G41 PC MATE Ram: 16GB DDR3 1600MHz 

GPU: Gigabyte Radeon RX 570 Gaming 4G  SSD: Adata SP920 128GB HDD: WD Blue 1TB 

PSU: XFX TS 550W 80+ Bronze   Case: SilentiumPC Pilum 400






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: GTA

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych