Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Zbyt niska wydajność CPU Q6600

core quad q6600 problem niska wydajność

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 jm809

jm809
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 30 wrzesień 2017 - 16:03

Tak jak w temacie, mam CPU Q6600, podkręcony do 3GHz i do tego 8GB RAM DDR2 800MHz oraz GeForce'a GTX 750. Wszystko siedzi na płycie Intel DQ965GF. Gdy odpalam np. GTA V, to na najniższych ustawieniach mam +/- 30FPS. Sprawdzałem różne testy na YouTube'ie (w tym ten: , na którym się wzorowałem budując zestaw) i są tam o wiele lepsze wyniki, na wyższych ustawieniach. Nawet CS:GO, który odpala się na przysłowiowym ziemniaku, chodzi w ok. 30FPS'ach. Można coś z tym zrobić? Dodam jeszcze, że na monitorze mam rozdzielczość 1280x1024.


Użytkownik jm809 edytował ten post 30 wrzesień 2017 - 16:20

  • 0

#2 Substraty

Substraty
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 30 wrzesień 2017 - 17:37

Pobierz Msi Afterburner i sprawdź czy podczas gry GPU jest obciążone na maksa i czy są obciążone wszystkie 4 rdzenie podczas grania. 


  • 0

#3 jm809

jm809
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 30 wrzesień 2017 - 19:04

Pobierz Msi Afterburner i sprawdź czy podczas gry GPU jest obciążone na maksa i czy są obciążone wszystkie 4 rdzenie podczas grania. 

Wszystkie rdzenie są obciążone na poziomie 90-100%


  • 0

#4 133699

133699
  • 408 postów
  • Miejscowość:Kielce/Bielsko-Biała

Napisano 30 wrzesień 2017 - 19:10

Aktual sterowników + windows update 

cpuz pokazuje 4 jajka? odpal occt na pół godziny i pokaż mediane taktowań rdzeni, możliwe sekcja albo chłodzenie na daje rady i throttlinguje

możliwe też xbox dvr świruje i blokuje ci klatki, choć takie rzeczy chyba robił przy 60fps dopiero. 


Użytkownik 133699 edytował ten post 30 wrzesień 2017 - 19:10

  • 0

Dell Precision M4700 | i7 3920 Extreme EditionQuadro K2000M OC | 10GB DDR3 | SSD 256GB

 

https://allegro.pl/u...d133699?order=m


#5 jm809

jm809
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 01 październik 2017 - 12:16

goo.gl/Xw6SDT

 
Link do Google Drive z grafikami z OCCT.
Czasy bezczynności ustawiłem na 3 minuty przed i po.

Użytkownik jm809 edytował ten post 01 październik 2017 - 12:16

  • 0

#6 Substraty

Substraty
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 01 październik 2017 - 14:19

Z tego co widziałem robiłeś test GPU i jeśli ono było obciążone na 100% to widzę już problem. Procesor jest ok.

Masz podczas obciążenia grafiki zegary na rdzeniu 135Mhz (oryginalne GTX750  ma w okolicach 1020Mhz) a na pamięci 450Mhz (oryginalnie ma 1350Mhz) i to oznaczałoby, że karta chodzi w trybie oszczędzania energii. Nie wiem czy coś grzebałeś ale musisz sprawdzić czy to nie jest wina sterowników albo zmieniłeś coś w ustawieniach Panelu sterowania Nvidii, no i sprawdź czy masz włączony w opcjach zasilania tryb "wysoka wydajność" (albo przynajmniej zrównoważony).


Użytkownik Substraty edytował ten post 01 październik 2017 - 14:20

  • 0

#7 133699

133699
  • 408 postów
  • Miejscowość:Kielce/Bielsko-Biała

Napisano 01 październik 2017 - 14:35

W systemie też wrzuć plan wysoka wydajność, jest to gdzieś w ustawieniach zasilania i usypiania. Rozumiem że sterowniki forceware wgrane? podkręcałeś coś? jak tak to wywal OC.


  • 0

Dell Precision M4700 | i7 3920 Extreme EditionQuadro K2000M OC | 10GB DDR3 | SSD 256GB

 

https://allegro.pl/u...d133699?order=m


#8 jm809

jm809
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 01 październik 2017 - 16:19

Dorzuciłem do tego folderu jeszcze screena po teście GPU: 3D. Chyba wszystko jest ok. Wszystkie sterowniki są, podkręcona jest na +150MHz na rdzeniu i +200MHz na pamięci. W panelu sterowania jest ustawione na wysoka wydajność, w panelu Nvidii też.


  • 0

#9 HAKELBERY

HAKELBERY
  • Maniak

  • 2268 postów

Napisano 01 październik 2017 - 16:26

Wydajnośc sprawdza się 3dmarkiem a jak w normie to nic nie zrobisz


  • 0

#10 jm809

jm809
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 01 październik 2017 - 18:07

Wydajnośc sprawdza się 3dmarkiem a jak w normie to nic nie zrobisz

W 3dmarku miałem jakieś 3300pkt


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: core, quad, q6600, problem, niska, wydajność

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych