Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z ustawieniem prędkości na 1Gbps

1gbps switch światłowód problem

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 MayNay

MayNay
  • Nowicjusz

  • 2 postów

Napisano 02 wrzesień 2017 - 11:08

Dzień dobry wszystkim,

Mam problem ponieważ niedawno zainstalowali u mnie światłowód 300/50 Mbps i nie mogę go w pełni wykorzystać, na komputerze nie mogę ustrawić speed&duplex 1Gbps. I teraz tak,

karta sieciowa: Killer E2200 Gigabit Ethernet Controller

Switch: Dlinkgo GO-SW-8G, 8 gigabitowych portów

Terminal od dostawców internetu: DASAN H665, dodam że przy mnie prędkość była sprawdzana po podłączeniu laptopa bezpośrednio do tego urządzenia i wynosiła 500down i 100up,

Cała instalacja w domu jest zrobiona przy uzyciu kabli cat. 5e.

Już nawet przy podłączeniu do terminala switcha oba urządzenia świeciły na pomarańczowo czyli ustawiały 100Mb, a na komputerze opcja 1Gbps nie widnieje nawet.


Użytkownik MayNay edytował ten post 02 wrzesień 2017 - 11:11

  • 0

#2 Longhorn

Longhorn
  • Maniak

  • 3281 postów

Napisano 02 wrzesień 2017 - 12:16

Zbyt wielu opcji nie masz. Switch to model niezarządzalny, bez panelu administracyjnego, więc tutaj nic poza zmianą okablowania (na próbę) na inne nie zrobisz. Chodzi o odcinek z tego co zrozumiałem między ONT operatora, a switchem D-Linka.


  • 0

i5 4690K | 2x4GB 2400MHz | Asus GTX 1060 6GB | SSD 256GB + 2TB + 250GB | Thermaltake SmartSE 630W | Thermaltake Commander GS-III | LG 22MP65 | CM Storm Devastator | Win 10 Pro | Microlab Solo7c * Dell Vostro 5471 + Dell Latitude E5430 + E7240


#3 MayNay

MayNay
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 2 postów

Napisano 02 wrzesień 2017 - 15:18

Okablowanie w ścianach więc raczej ciężko będzie, kable 5e więc nie powinno być problemu ;/


  • 0

#4 Longhorn

Longhorn
  • Maniak

  • 3281 postów

Napisano 02 wrzesień 2017 - 15:22

Zgadza sie, 5E powinno wystarczyć ale jeśli nie będzie zachowany minimalny promień gięcia czy pomylone żyły przy zaciskaniu wtyczek, to nici z Gigabit. Stąd sugestia zmiany kabla. Możesz po prostu skombinować choćby krótki odcinek i podłączyć d-linka do ONT. Switcha raczej nie masz zamontowanego całkiem na stałe, więc możesz bo przenieść bliżej.
  • 0

i5 4690K | 2x4GB 2400MHz | Asus GTX 1060 6GB | SSD 256GB + 2TB + 250GB | Thermaltake SmartSE 630W | Thermaltake Commander GS-III | LG 22MP65 | CM Storm Devastator | Win 10 Pro | Microlab Solo7c * Dell Vostro 5471 + Dell Latitude E5430 + E7240






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: 1gbps, switch, światłowód, problem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych