Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

be quiet Dark Base Pro 900 problemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 kiler22

kiler22
  • Bywalec

  • 92 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 09 sierpień 2017 - 21:40

Witam

 

Zmieniłem obudowę w swoim komputerze, a raczej jestem w trakcie:)

I podczas instalacji swoich podzespołów do nowej obudowy mam kilka problemów.

Może będziecie w stanie coś pomóc i doradzić. Z góry bardzo dziękuję

 

1) Najważniejszy. Kołki dystansowe zamontowanie w obudowie. Masakryczny problem. Podczas przykręcania płyty głównej Asus Z170 Pro Gaming okazało się, że kilka śrubek chodzi luźno. Kiedy próbowałem je odkręcić, to się nie dało. Pół dnia się z tym mordowałem. Musiałem wymontować płytę i za pomocą kombinerek odkręcać śrubki od kołków. Jak się udało i sprawdziłem kołki, to 3 nie przykręcają się do końca w obudowie. No ale zacząłem montaż po raz drugi. Tym razem wziąłem większe śruby z zestawu od HDD. Sytuacja podobna. Tylko tym razem z 4 śruby nie chcą przykręcić się do końca i chodzą luźno, kręcąc się razem z kołkami. Więc płyta główna trzyma się na ok 5-6 dobrze przykręconych śrubach. I dlatego mam obawę, żeby nie trzasnęła w pewnym momencie. Tylko nie wiem co z tym zrobić. Wymienić kołki? czy można np. użyć kołków z poprzedniej obudowy Fractal Design, na których moja płyta się trzymała?

 

2) Druga sprawa. Nie działa mi głośnik PC Speaker. I nie mam pojęcia jak go podłączyć. Tylko w przewodach od panelu przedniego obudowy nie ma takiego kabelka. A na płycie głównej nie widzę nic podobnego do przypięcia. Poprzednio zawsze "pikało" czy sygnalizowało błędy. Teraz nic, cisza:)

Co mogę zrobić, aby głośnik zaczął działać?

 

3) Montaż zasilacza w tej obudowie, to jakiś koszmar. Trzeba zdemontować 3 tylnie panele obudowy. Żeby dobrze przykręcić zasilacz. Udało mi się to zrobić. Tylko żeby z powrotem przykręcić te panele, to już zrobił się problem w postaci wpadających śrubek do małych komór blachy obudowy. Nie wiem jak to wyjaśnić. Ale śrubki powpadały w otwory i nie ma jak ich wyjąć. I tym sposobem mam chyba z 5 śrubek w obudowie. A panele są luźno wsadzone. No i nie da rady zamontować zasilacza wentylatorem do góry. A akurat Seasonic PRIME daje taką możliwość. Może ktoś z Was posiada tą obudowę, i wie jak sobie z tymi rzeczami poradzić.

 

Ale najbardziej jestem zdziwiony, że komputer działa:) i wszystko śmiga dobrze. Po 10 godzinach dłubania, przykręcania, upadania śrubokrętów, śrubek. Byłem przekonany, że raczej nie odpali:)

Tylko te problemy, zwłaszcza z płytą główną mnie martwią. Żeby coś nie poszło.

Reszta podzespołów jak w podpisie.

 

Dziękuję i pozdrawiam

Kamil


Użytkownik kiler22 edytował ten post 09 sierpień 2017 - 21:42

  • 0

CPU: Intel Core i7-6700k 4,0 GHZ, Płyta główna: ASUS Z170 Pro Gaming s.1151, Chłodzenie CPU: Be Quiet! Dark Rock 3, Pamięć RAM: G.Skill RipjawsV DDR 4x8 GB 3000 Mhz CL15 rev2 XMP2, Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1080 Gaming X 8GB GDDR5X, Dysk Twardy: OCZ Agility 3 SSD 2,5" 120GB, Dysk Twardy2: Seagate ST2000DL003 2TB sATA III 64MB, Dysk Twardy3 : Seagate ST3000DM001 3TB sATA III 64MB, Dysk twardy 4 : Samsung SSD 950 Pro 256GB, Obudowa: Fractal Design ARC, Zasilacz: Seasonic PRIME Titanium 750W, Napęd : LiteOn DVDRW+- iHAS624, Karta dźwiękowa/głośniki : Sound Blaster X Katana, System : Windows 10 64 bit.
 


#2 Cleaner_1980

Cleaner_1980
  • Pasjonat

  • 786 postów
  • Miejscowość:Łódź

Napisano 10 sierpień 2017 - 08:34

Mam ten sam zasilacz, że względu na połpasywną pracę powinien być zamontowany wentylatorem do góry.

Planowałem zakup tej obudowy, daj znać jak rozwiążesz problem mocowania.


Co do śrubek, to używaj namagnesowane go wkrętaka i wtedy nie będziesz gubić śrubek. 

W ten sam sposób możesz je wydostać


  • 0

Spoiler

#3 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 7230 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 10 sierpień 2017 - 10:18

powinien być zamontowany wentylatorem do góry.

On ma dość krótki tryb pasywny, więc nie ma przymusu, choć oczywiście poprawia to temperatury przy trybie pasywnym, to pogorszy przy pracy z wentylatorem. 
  • 0

Spoiler

#4 Cleaner_1980

Cleaner_1980
  • Pasjonat

  • 786 postów
  • Miejscowość:Łódź

Napisano 10 sierpień 2017 - 13:45

U mnie pracuje pasywnie cały czas. Przy intensywnej rozgrywce włącza się raz na godzinę na kilkadziesiąt sekund


Użytkownik Cleaner_1980 edytował ten post 10 sierpień 2017 - 13:45

  • 0

Spoiler

#5 ammarmar

ammarmar
  • Amator

  • 70 postów

Napisano 13 sierpień 2017 - 02:56

1) Z tego, co opowiadasz, to wygląda, że użyłeś niewłaściwych śrubek i dlatego montaż nie przebiegał tak, jak powinien. Wystarczy, że w zestawie są dwa rodzaje, podobnie wyglądające, ale o innym gwincie i problemy gotowe. Nie wierzę, żeby taka wpadka zdarzyła się w obudowie tej klasy. Dystansów z innej obudowy możesz oczywiście użyć, jeśli są tej samej wysokości.

 

2) Możliwe, że obudowa po prostu nie ma głośnika. W ogóle większość nowych obudów go nie ma, moja też nie. Jeśli Ci na nim zależy, to po prostu wymontuj go ze starej obudowy i podłącz do płyty głównej, niech sobie leży. Zdarza się też, że sama płyta główna ma zamontowane taki głośnik na stałe, wtedy powinien działać, o ile nie ma np. w BIOS opcji jego wyłączenia.

 

Tutaj przykład płyty głównej, która już ma PC Speaker:

 

asus-p9d-e4l-onboard-speaker-and-etherne

 

BTW, jeśli nie masz, to taki głośnik można dokupić za grosze:

 

http://allegro.pl/pc...6894616280.html

http://allegro.pl/gl...6726121405.html

 

3) Jak masz problem z zamontowaniem zasilacza, czy czegokolwiek innego, po prostu poszukaj na YT filmiku, jak ktoś inny to robi. Szczerze mówiąc, to nie wydaje mi się to takie straszne (patrz poniżej), może robiłeś coś nie tak? :) :

 

https://youtu.be/jE474emIfWM?t=235


Użytkownik ammarmar edytował ten post 13 sierpień 2017 - 03:10

  • 0

#6 kiler22

kiler22
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 92 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 16 sierpień 2017 - 21:00

Witam ponownie

Więc sprawa jest w toku:) otóż obudowa pojechała tydzień temu na serwis. Nie dałem rady z tymi dystansami. Ewidentnie były przekręcone, lub coś z nimi było nie tak. Natomiast dzisiaj serwis oddał mi części ponieważ obudowa pojechała do producenta. Więc nie wiadomo kiedy ją odzyskam. Złożyłem części w starej, 6 letniej obudowie Fractal Design w 2 godziny. Zero problemów. Wszystko działa. Dystanse się nie kręcą:) Aż się boję, jak wróci obudowa Be Quiet. Najchętniej to bym ją oddał z powrotem. Tyle co z nią problemów ehhh...obudowa za 1000 zł. Śruby i gwinty to jakaś porażka. Nie dość, że śrub jest mało. To tak przekręcających się gwintów w życiu nie widziałem.

Z PC Speaker poradziłem sobie....znalazłem głośniczek w starej obudowie, podłączyłem i działa:)

Montaż zasilacza to chyba został wymyślony tylko po to, żeby zrobić z obudowy wersję PRO.
Żeby dobrze przykręcić i zamontować zasilacz, to trzeba wymontować klatkę, przykręcić do niej zasilacz. Wymontować trzy panele z tyłu obudowy, w tym z przedłużaczem zasilacza. I dopiero można zamontować klatkę i przykręcić zasilacz. I na tym etapie właśnie powpadały mi śruby pomiędzy szczeliny. Nie dało się ich za nic wyciągnąć. Śrubokręta z magnesem używałem od samego początku. I nie da rady zamontować zasilacza wentylatorem do góry. Próbowałem, kombinowałem. No nie idzie, przez to, że panel z przedłużaczem da się zamontować tylko w jedną stronę. A odległość pomiędzy panelem a wejściem na kabel do zasilacza jest marginalna.

Generalnie obudowy drugi raz bym nie kupił i szczerze odradzam.


  • 0

CPU: Intel Core i7-6700k 4,0 GHZ, Płyta główna: ASUS Z170 Pro Gaming s.1151, Chłodzenie CPU: Be Quiet! Dark Rock 3, Pamięć RAM: G.Skill RipjawsV DDR 4x8 GB 3000 Mhz CL15 rev2 XMP2, Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1080 Gaming X 8GB GDDR5X, Dysk Twardy: OCZ Agility 3 SSD 2,5" 120GB, Dysk Twardy2: Seagate ST2000DL003 2TB sATA III 64MB, Dysk Twardy3 : Seagate ST3000DM001 3TB sATA III 64MB, Dysk twardy 4 : Samsung SSD 950 Pro 256GB, Obudowa: Fractal Design ARC, Zasilacz: Seasonic PRIME Titanium 750W, Napęd : LiteOn DVDRW+- iHAS624, Karta dźwiękowa/głośniki : Sound Blaster X Katana, System : Windows 10 64 bit.
 


#7 Cleaner_1980

Cleaner_1980
  • Pasjonat

  • 786 postów
  • Miejscowość:Łódź

Napisano 17 sierpień 2017 - 08:04

Poniżej odpowiedź jaką otrzymałem z firmy BeQuiet na pytanie o możliwość zamontowania zasilacza wentylatorem do góry (pisownia oryginalna):

"Możliwy jest taki sposób zamontowania.

Chociaż nie jest on polecany przez naszą markę J

Jeśli producent Pańskiego zasilacza tak sugeruje … to wybiera pan takie ustawienie na własną odpowiedzialnosc."

 

Być może coś robisz nie tak:

tutaj jest link do recenzji w której autor montuje zasilacz wentylatorem do góry

pod tym linkiem widać, że autor innej recenzji nie wymontowuje śledzi w ogóle, widać również, że nie ma żadnego problemu z odwróceniem śledzia zawierającego przedłużacz zasilacza.


  • 0

Spoiler

#8 PatrykT

PatrykT
  • misterT.design

  • 2979 postów
  • GG:10069154
  • Miejscowość:Karczew

Napisano 17 sierpień 2017 - 19:46

To coś musisz robić nie tak, u siebie w darkbase nie miałem żadnych z wymienionych przez ciebie problemów. Montaż zasilacza przebiegał bezproblemowo. Co nie zmienia faktu że buda jest tragiczna po większością wzgledów


  • 0

 i7 4790k/Asus MVIF/Corsair Dominator GT/SLI GTX 980Ti/SSD Crucial BX100 250Gb/Samsung 2Tb/Bq DP PRO 850w/DarkBaseProp900/AIM SC808/Brainwavz HM5/Creative G500/iiyama prolite x2775hds/SteelSeries Apex/Steel Series Rival/ LC by Alphacool

 

  MrT Design


#9 Cleaner_1980

Cleaner_1980
  • Pasjonat

  • 786 postów
  • Miejscowość:Łódź

Napisano 17 sierpień 2017 - 20:45

Co nie zmienia faktu że buda jest tragiczna po większością wzgledów

Rozwiń proszę, do czego ją porównujesz?


  • 0

Spoiler




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych