Witam!
Poszukuję dysku zewnętrznego 4TB a nawet dwóch takich dysków do robienia kopii zapisu z monitoringu. Sporo ostatnio czytałem o seagatach i WD i ich awariach i trochę utrudnia mi to wybór. Co polecacie?
Napisano 21 lipiec 2017 - 09:12
Witam!
Poszukuję dysku zewnętrznego 4TB a nawet dwóch takich dysków do robienia kopii zapisu z monitoringu. Sporo ostatnio czytałem o seagatach i WD i ich awariach i trochę utrudnia mi to wybór. Co polecacie?
Napisano 21 lipiec 2017 - 11:39
1) Backup w czasie rzeczywistym, czy cold backup ?
2) Masz do czego je włożyć, skoro zewnętrzne, czy chcesz kupić jakąś obudowę z dyskami ( czy może 2 dyski w osobnych obudowach ) ?
3) 2 dyski, czyli chcesz mieć raid 1, czy po prostu 8 TB miejsca ?
4) Na dyskach będą tylko długie klipy filmowe ?
5) Głośność, szybkość ważne ?
6) Jak chcesz podpiąć te dyski ( USB 3.0, Ethernet ) ?
7) Budżet ?
Napisano 21 lipiec 2017 - 12:48
1) cold backup1) Backup w czasie rzeczywistym, czy cold backup ?
2) Masz do czego je włożyć, skoro zewnętrzne, czy chcesz kupić jakąś obudowę z dyskami ( czy może 2 dyski w osobnych obudowach ) ?
3) 2 dyski, czyli chcesz mieć raid 1, czy po prostu 8 TB miejsca ?
4) Na dyskach będą tylko długie klipy filmowe ?
5) Głośność, szybkość ważne ?
6) Jak chcesz podpiąć te dyski ( USB 3.0, Ethernet ) ?
7) Budżet ?
Napisano 21 lipiec 2017 - 14:56
System do którego podłączasz dyski obsłuży dyski GPT pod USB ? ( wiem że głupie, ale muszę spytać dla pewności )
zakładam że masz USB 3.0 ( pamiętaj aby używać krótkich kabli USB 3.0 jeśli tylko możesz )
ok więc mniej więcej wiemy czego szukamy
Teraz szczegóły
Raczej celuj w dyski bez dodatkowego zasilania ( tylko USB 3.0 ), łatwiej się nimi "żongluje"
Raczej unikaj WD, z powodu zintegrowanego kontrolera USB z dyskiem ( jak padnie kontroler USB to drogo wyjdzie odzyskanie danych )
Więc pewnie najlepszym wyborem będzie któryś z Seagate: który dokłądnie to już sam musisz się dogrzebać, z tego co patrzyłem różnica jest w oprogramowaniu dołączonym ( nie wiem czy będzie korzystać ) i minimalnie w wymiarach.
Backup Plus
Backup Plus Portable
Expansion
Expansion Portable
Podzespoły komputerowe →
Dyski twarde, napędy optyczne i nośniki pamięci →
Problem z prędkością części powierzchni HDDNapisany przez Auralis, 08 lis 2019 ![]() |
|
![]() |
||
Podzespoły komputerowe →
Diagnostyka błędów i awarii →
Dysk zewnętrzny AdataNapisany przez maciej1123, 11 paź 2019 ![]() |
|
![]() |
||
Giełda →
Sprzedam →
Komputer,monitor,dodatki do gry Wiedźmin 3 i inne peryferiaNapisany przez PiterGames, 21 sie 2019 ![]() |
|
![]() |
||
Podzespoły komputerowe →
Dyski twarde, napędy optyczne i nośniki pamięci →
Błąd dysku zewnętrznego - znikające plikiNapisany przez SzymonAdamus, 04 lip 2019 ![]() |
|
![]() |
||
Software →
Aplikacje użytkowe i multimedia →
Defragmentacja rejestru i dysku twardego.Napisany przez jou300, 26 cze 2019 ![]() |
|
![]() |
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych