Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z akceleracją sprzętową przez HDMI

HDMI akceleracja sprzętowa monitor chrome czarny ekran

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Uzbekistański pasterz kóz

Uzbekistański pasterz kóz
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 31 maj 2017 - 17:16

Witam. Podłączyłem niedawno monitor przez kabel HDMI i zaczął pojawiać się dziwny problem. Gdy akceleracja sprzętowa jest aktywna (np. w Chrome albo w Discordzie) następuje od czasu do czasu tak jakby "przełączenie" się z CPU na GPU. Objawia się to czarnym ekranem przez kilka sekund i informacją od monitora że sygnał idzie przez HDMI. Jak przełączam film w YT na pełen ekran lub z niższej jakości na HD to dzieje się tak samo. Pisałem o "przełączaniu" bo wygląda to tak jakby obliczenia w tym konkretnym momencie były przekazywane na GPU. Jeśli wyłączę akcelerację sprzętową to problem znika. Problem nie występował gdy monitor był podłączony poprzez kabel DVI. Monitor to iiyama prolite b2409hds a GPU: GTX 1060 GAMING X 6G 6GB. Sterownik jest najnowszy. System operacyjny to Windows 10 Home 64 bit.


Użytkownik Uzbekistański pasterz kóz edytował ten post 31 maj 2017 - 17:17

  • 0

#2 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3946 postów

Napisano 31 maj 2017 - 19:36

Z jakiej karty z integrowanej następuje przełączenie na GTX 1060 i czy przy wyłączonej akceleracji następuje przełączenie kart graficznych?


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#3 Uzbekistański pasterz kóz

Uzbekistański pasterz kóz
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 31 maj 2017 - 19:57

Z jakiej karty z integrowanej następuje przełączenie na GTX 1060 i czy przy wyłączonej akceleracji następuje przełączenie kart graficznych?

Zintegrowana grafika to Intel HD Graphics 530 w procku i5-6600k. Przy wyłączonej akceleracji nie następuje przełączanie. Rozumiem, że wtedy domyślnie grafika procesora obsługuje filmy.


Użytkownik Uzbekistański pasterz kóz edytował ten post 31 maj 2017 - 19:57

  • 0

#4 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3946 postów

Napisano 31 maj 2017 - 20:12

Rozumiem, że wtedy domyślnie grafika procesora obsługuje filmy.
  Nie inaczej, karta zawarta w CPU w zupełności wystarcza do obsługi filmów i innych mało wymagających czynności. Generalnie opcje akceleracji sprzętowej mam wszędzie powyłączane, niepotrzebne są przy wydajnym sprzęcie np. jak u Ciebie.
  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#5 Uzbekistański pasterz kóz

Uzbekistański pasterz kóz
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 31 maj 2017 - 20:45

  Nie inaczej, karta zawarta w CPU w zupełności wystarcza do obsługi filmów i innych mało wymagających czynności. Generalnie opcje akceleracji sprzętowej mam wszędzie powyłączane, niepotrzebne są przy wydajnym sprzęcie np. jak u Ciebie.

Rozumiem. Może to placebo ale wydaje mi się że na GPU filmy działają lepiej. Bardziej płynnie. Bez akceleracji na pewno CPU się bardziej grzeje. Niezależnie dzięki za pomoc. Może ktoś jeszcze coś tu dopisze.


  • 0

#6 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3946 postów

Napisano 31 maj 2017 - 21:14

Może to placebo ale wydaje mi się że na GPU filmy działają lepiej.
Na pewno CPU obsługuje HDMI 1.4 a karta HDMI (Version 2.0) i prawdopodobnie stąd te przełączenie.
  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#7 Uzbekistański pasterz kóz

Uzbekistański pasterz kóz
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 31 maj 2017 - 23:57

Na pewno CPU obsługuje HDMI 1.4 a karta HDMI (Version 2.0) i prawdopodobnie stąd te przełączenie.

Rzeczywiście. W tym własnie jest problem. Zintegrowana GPU obsługuje maksymalnie do wersji 1.4 . Dzięki za pomoc.


Użytkownik Uzbekistański pasterz kóz edytował ten post 31 maj 2017 - 23:59

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: HDMI, akceleracja sprzętowa, monitor, chrome, czarny ekran

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych