Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z wydajnością w grach


Najlepsza odpowiedź fatalsmile, 12 lipiec 2017 - 16:22

Sorry, że tak długo się nie odzywałem, ale nie miałem czasu na testy.

 

Na 99% znalazłem winowajcę. Pożyczyłem dzisiaj od kumpla nowe pamięci, z tym, że 2x4GB i wszystko śmiga tak jak powinno.

 

Logi z Afterburnera

 

Jak widać karta działa na maksa, FPS też w miarę stabilny (momenty spadków, to zmiana stron i ekran z wyborem postaci). Zakupię drugą kość, żeby moja odpalić w dual'u i zobaczymy, bo memtest przeszedł bez żadnych błędów. Jeśli będzie dalej problem, to pamięć leci do reklamacji.  :)

Przejdź do postu


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
84 odpowiedzi w tym temacie

#1 fatalsmile

fatalsmile
  • Bywalec

  • 82 postów

Napisano 04 maj 2017 - 16:10

Cześć! Mam problem z wydajnością PC. Szukam przyczyny od długiego czasu, ale nie mogę dojść dlaczego tak się dzieje. Czasami jest dobrze, a czasami spada strasznie wydajność i przycina w grach. Teraz znowu ma okres, że jest gorzej (np. w dobrym okresie w Overwatchu trzymał 150~ fps, teraz 100~ ze spadkami i przycinkami). Drugim symptomem jest to, że wydajność spada, w miarę upływu czasu w grze (zaczynam grać i jest dobrze, po 2-3 grach spadają klatki i zaczynają się przycinki). Temperatury procesora i grafiki są w normie (CPU max. 45 stopni, grafika pod 70 stopni).

Jedyną rzeczą, którą robiłem z kompem ostatnio, gdy znowu zaczęły się problemy, to odłączenie go od prądu na jakieś pół godziny. Od tego momentu znowu klatki są na niskim poziomie.

Ostatnio jak zainstalowałem najnowsze stery do grafiki, to poprawiła się wydajność dość znacznie, więc zastanawiałem się też, czy to nie kwestia systemu na przykład.

Czy prąd w gniazdku może mieć jakikolwiek wpływ na PC, czy zasilacz to niweluje?

 

Specyfikacja (komputer mam od początku listopada):

i5-6402p + SPC Fera 3

Gigabyte GA-H110M-S2V

Palit GTX 1060 JetStream (sterownik 378.78)

GoodRam 8 GB 2133 Play

Corsair CX450M

Windows 8.1

 

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

 


  • 0

#2 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4060 postów

Napisano 04 maj 2017 - 16:31

Czy prąd w gniazdku może mieć jakikolwiek wpływ na PC, czy zasilacz to niweluje?
ewentualne spadki napięć w sieci zasilacze niwelują. Włącz HWiNFO z zakładki Sensors, zminimalizuj okno i graj. Po zakończeniu przeglądnij parametry (temperatury i napięcia) podzespołów. Wpływ na wydajność mają również temp. chipsetu czy sekcji zasilania,która na Twojej płycie nie posiada radiatora.
  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#3 fatalsmile

fatalsmile
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 82 postów

Napisano 04 maj 2017 - 17:04

http://i.imgur.com/LrUT29s.jpg

 

Niepokoi mnie to Temperature 4, ale nie wiem do czego to się odnosi


  • 0

#4 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4060 postów

Napisano 04 maj 2017 - 17:28

Być może jest to temperatura sekcji zasilania, ale jest to tylko gdybanie. Jaką masz obudowę i jak chłodzoną? Możesz dla testu otworzyć obudowę i sprawdzić czy będzie to miało wpływ na wskazania w odczycie tej temperatury. U mnie też na płycie Gigabyte ta temp. ma wartość minimum 27*C.


  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#5 fatalsmile

fatalsmile
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 82 postów

Napisano 06 maj 2017 - 10:34

Mam Gladiusa M35 z dwoma wentylatorami, więc to raczej nie jest kwestia tego. Otwarcie obudowy nic nie dało.


bump


Użytkownik fatalsmile edytował ten post 04 maj 2017 - 18:02

  • 0

#6 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4060 postów

Napisano 06 maj 2017 - 15:27

Na Twoim miejscu zainstalowałbym wentylator na topie obudowy nad sekcją zasilania. Nie wiele stracisz a możesz zyskać stabilność PC.


  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#7 Alcedo1

Alcedo1
  • Pasjonat

  • 909 postów
  • Miejscowość:Janów Podlaski

Napisano 06 maj 2017 - 16:12

Zrób inaczej, ściągnij display driver uninstaller, wywal sterownik od grafiki. Ściągnij nową wersję sterownika, zainstaluj na nowo. Sprawdź kompa na obecność robali i innego syfu.


  • 1

i7 3770 + macho, gigabyte z68x-ud4-b3, HyperX Red 16 gb ddr3 1866, msi gtx 1070 ti gaming, corsair rm 750x, chieftec aegis, plextor m5 pro 128 gb, crucial m550 512 gb, logitech g502, logitech g810, hyperX cloud

Pluton BF4 HUSAR TEAM POLAND (HTP)


#8 fatalsmile

fatalsmile
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 82 postów

Napisano 06 maj 2017 - 18:52

Na Twoim miejscu zainstalowałbym wentylator na topie obudowy nad sekcją zasilania. Nie wiele stracisz a możesz zyskać stabilność PC.

 

Sprawdziłem ręką. Sekcja zasilania jest chłodna. W żadnym miejscu na płycie nie odczułem gorąca.

 

Zrób inaczej, ściągnij display driver uninstaller, wywal sterownik od grafiki. Ściągnij nową wersję sterownika, zainstaluj na nowo. Sprawdź kompa na obecność robali i innego syfu.

 

Ze sterownikami bawiłem się już 100 razy. Usuwałem za pomocą różnych programów i instalowałem na nowo różne wersje. Żadnego syfu nie ma. Skanuję kompa regularnie Nortonem + niedawno stawiałem system od nowa, żeby sprawdzić, czy pomoże.

Takowy problem mam od nowości i nie mogę tego rozwiązać.

 

Dziwne jest, że ostatnio przez dłuższy czas było w miarę ok, a teraz znowu są problemy. Co ciekawe, takie GTA V chodzi bez problemu. HOTS, Dying Light, Overwatch, Fifa 17, H1Z1 - tutaj są ścinki i problemy z wydajnością.


Użytkownik fatalsmile edytował ten post 06 maj 2017 - 18:53

  • 0

#9 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4060 postów

Napisano 06 maj 2017 - 19:05

Włącz test w Fire Strike i porównaj wydajność z podobną konfiguracją.


  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#10 fatalsmile

fatalsmile
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 82 postów

Napisano 06 maj 2017 - 19:22

http://www.3dmark.com/3dm/16380520

 

Robiłem już takowe testy i wynik wychodził podobnie do innych.


  • 0

#11 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4060 postów

Napisano 06 maj 2017 - 20:23

Podobne to nie za bardzo, bo widzę w sieci około 400 pkt. więcej dla karty graficznej. Może problem leżeć po stronie GPU. Chociaż  w Fire Strike taktowanie jest na dobrym poziomie, ale to jest krótki test. Uruchom HWiNFO z zakładki Sensors następnie klik na ikonkę notatnika w dolnym, prawym rogu i wskazujesz miejsce gdzie ma być zapisany log. Graj do wystąpienia przycinek, jak wyłączysz grę zamknij HWiNFO i wrzuć zapisany log w pliku EXCEL na jakiś hosting.


  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#12 fatalsmile

fatalsmile
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 82 postów

Napisano 07 maj 2017 - 15:35

https://megawrzuta.p...1e32b4a969.html

 

Przycinki pod koniec wystąpiły - wyłączyłem po kilkunastu sekundach. Dasz radę tutaj coś odczytać w ogóle?  :P


Użytkownik fatalsmile edytował ten post 07 maj 2017 - 15:36

  • 0

#13 Alcedo1

Alcedo1
  • Pasjonat

  • 909 postów
  • Miejscowość:Janów Podlaski

Napisano 07 maj 2017 - 19:02

a pobaw się z win 10, czy wystąpią podobne problemy


  • 1

i7 3770 + macho, gigabyte z68x-ud4-b3, HyperX Red 16 gb ddr3 1866, msi gtx 1070 ti gaming, corsair rm 750x, chieftec aegis, plextor m5 pro 128 gb, crucial m550 512 gb, logitech g502, logitech g810, hyperX cloud

Pluton BF4 HUSAR TEAM POLAND (HTP)


#14 fatalsmile

fatalsmile
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 82 postów

Napisano 07 maj 2017 - 19:25

Na Windowsie 10 było to samo. Sprawdzałem parę dni temu, zapomniałem napisać.


  • 0

#15 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4060 postów

Napisano 07 maj 2017 - 21:45

Od godziny 15:35:35 temperatura wyżej omawiana wzrasta do 98*C czyli około minuty przed wystąpieniem przycinek. Jaką masz wersję biosu? Jeżeli F1 to byłoby dobrze z aktualizować do F2 ze względu na niestabilny turbo boost i funkcje oszczędzania C3. Dla testu możesz wyłączyć turbo boost, ustawić taktowanie na sztywno i sprawdzić zachowanie czy wystąpią przycinki.


  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#16 fatalsmile

fatalsmile
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 82 postów

Napisano 07 maj 2017 - 22:47

Mam F2 od samego początku. Wyłączyłem turbo boost i ustawiłem na sztywno - nadal to samo.


  • 0

#17 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4060 postów

Napisano 07 maj 2017 - 23:06

A spróbuj jeszcze przy wyłączonej opcji EIST. Przetestowałem u siebie w grze nawet mało wymagającej i CPU trzyma taktowanie na poziomie zadanym w OC 4.4 GHz i nic nie skacze. Przydałoby się sprawdzić na innej karcie graficznej. Jak możesz sprawdź jeszcze kartę w FurMark z włączonym w tle HWiNFO. W programie obserwuj odczyt FPS jeżeli będzie spadał to zaczynam podejrzewać, że to z kartą jest coś nie tak.


  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#18 fatalsmile

fatalsmile
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 82 postów

Napisano 08 maj 2017 - 17:01

Wyłączyłem EIST. Odpaliłem FurMark'a i nie wyglądało to za dobrze. Na początku cały czas w granicach 83 FPS. W ciągu pierwszych minut widziałem 2 przycinki i w tym momencie zauważyłem, że GPU Power bardzo spadło. Po około 5 minutach testu kolejna ścinka i FPSy spadły już na stałe i obraz zaczął przycinać. 

 

Tutaj log z HWINFO, ale tylko końcówka, bo zapomniałem włączyć - https://megawrzuta.p...6aa532c1b2.html

 

Drugi test odpaliłem na 10 minut i od początku HWINFO. Wystąpiło kilka przycinek po niecałych 2 minutach:

17:46:40~

17:47:00~

17:47:25~

17:47:40~ (tutaj przez kilka dobrych sekund przycinał obraz)

Później był względny spokój.

(czasy mogą się różnić o kilka - kilkanaście sekund, bo patrzyłem na zegarek, a jest 10 sekund za systemowym)

 

Tutaj logi z HWINFO i GPU-Z 

https://megawrzuta.p...8dd51d61a5.html


Użytkownik fatalsmile edytował ten post 08 maj 2017 - 17:21

  • 0

#19 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4060 postów

Napisano 08 maj 2017 - 19:31

Mimo ustawienia CPU na sztywno dalej jest huśtawka na taktowaniu rdzeni. Mało tego niestabilny jest mnożnik zegara, który nie trzyma fabrycznej wartości x 34. Zachowanie grafiki może być zależne od CPU więc jeżeli nie masz dosyć zrób test CPU za pomocą IntelBurnTestV2. Oczywiście z włączonym HWiNFO.


  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#20 fatalsmile

fatalsmile
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 82 postów

Napisano 09 maj 2017 - 14:45

Oczywiście, że nie mam dosyć. Chcę w końcu znaleźć przyczynę. ;)

 

Test w IntelBurn przeszedł bez problemów, jeśli wierzyć programowi.

Log z HWINFO - https://megawrzuta.p...5749b066a0.html

 

Jeszcze w międzyczasie napisałem do supportu Gigabyte, odnośnie Temperature 4.

 

Witam,

Posiadany przez Pana model plyty monitoruje jedyni temperaturę CPU oraz temperaturę systemu  (temperature panujaca wewnatrz obudowy). Pozostale temperatury to odczyty rejestrow nie polaczonych z fizycznymi czujnikami temperatury.

H/W Monitoring

  1. System voltage detection
  2. CPU/System temperature detection
  3. CPU/System fan speed detection
  4. CPU/System overheating warning
  5. CPU/System fan fail warning
  6. CPU/System fan speed control

Pozdrawiam,
Pomoc Techniczna Gigabyte 


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych