Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Jaki mikrokomputer do 300zł?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Moderator

Moderator
  • Bywalec

  • 119 postów

Napisano 18 kwiecień 2017 - 12:34

Witam.Szukam mikrokomputera do ok 300zł.Moje wymagania to min.1 port ethernet,Usb,najlepiej pasywne chłodzenie.

Zastosowanie to postawienie vpn,zrobienie małego prywatnego servera teamspeak 3,później bede chcial zrobic SmartTv,sterwanie drukarka itd.Dobrze by było jak by to "ustrojstwo"miało Windows lecz jest to niewymagane.   Serdecznie dziekuje za wszelka pomoc :) jeżeli wątek jest nie w tym dziale proszę o przeniesienie.


  • 0

#2 BeeDead

BeeDead
  • Bywalec

  • 85 postów

Napisano 18 kwiecień 2017 - 13:17

Witam.Szukam mikrokomputera do ok 300zł.Moje wymagania to min.1 port ethernet,Usb,najlepiej pasywne chłodzenie.

Zastosowanie to postawienie vpn,zrobienie małego prywatnego servera teamspeak 3,później bede chcial zrobic SmartTv,sterwanie drukarka itd.Dobrze by było jak by to "ustrojstwo"miało Windows lecz jest to niewymagane.   Serdecznie dziekuje za wszelka pomoc :) jeżeli wątek jest nie w tym dziale proszę o przeniesienie.

Zainteresuj się Raspberry Pi3


  • 0

GA-B75-D3V, Core i5 3570, Rx470 MSI, 16GB RAM 1600, 240GB SSD, 2x500GB WD Blue, Audigy2 ZS Gold, Akasa ZEN, NOX 650W PSU, Noctua NH-U12S, Noctua Fan's, Logitech Mouse, Keyboard and Speakers, Dell 24" LCD IPS, Creative Aurvana Live!, Windows 10 x64


#3 Moderator

Moderator
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 119 postów

Napisano 18 kwiecień 2017 - 13:21

Zapomniałem dodać ze min 2 gb ramu wiec Raspberry odpada.


  • 0

#4 damianek29pl

damianek29pl
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 18 kwiecień 2017 - 15:37

http://www.komputron...ubi-009beu.html wersja 2gb ramu drr3

http://www.komputron...8/msi-cubi.html 4gb ramu drr3

http://www.komputron...l?fromVariant=1 ten juz ma drr4 lecz 600zl


https://botland.com....m-4gb-emmc.html 5gb 1gb + 4gb eemc


Użytkownik damianek29pl edytował ten post 18 kwiecień 2017 - 15:35

  • 0

#5 Moderator

Moderator
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 119 postów

Napisano 18 kwiecień 2017 - 21:39

http://www.komputron...ubi-009beu.html wersja 2gb ramu drr3
http://www.komputron...8/msi-cubi.html 4gb ramu drr3
http://www.komputron...l?fromVariant=1 ten juz ma drr4 lecz 600zl https://botland.com....m-4gb-emmc.html 5gb 1gb + 4gb eemc

A na tych msi można normalnie instalować Windows? bo wiedzę że mają pentiuma i sam nie wiem.A te msi wykraczają sporo poza limit cenowy :) Warto do nich dokładać?
  • 0

#6 paprykarz

paprykarz
  • Gaduła

  • 477 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 19 kwiecień 2017 - 07:55

Tak najprościej z MSI - tyle że drożej. Windows można zainstalować.

 

Na plus nieznaczna możliwość rozbudowy, dołożenia ramu i upgrade dysku.


Użytkownik paprykarz edytował ten post 19 kwiecień 2017 - 08:06

  • 0

openmediavault / linux mint / windows 7 and windows 10 user

 

 


#7 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 5166 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 19 kwiecień 2017 - 11:51

Proszę, w komplecie dysk i licencja na Windows: http://allegro.pl/ko...6782699912.html

 

Komputer mój, żeby nie było nieścisłości. Procek nico wolniejszy w obliczeniach od N3520 ale za to z lepszą grafiką.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"


#8 Moderator

Moderator
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 119 postów

Napisano 19 kwiecień 2017 - 13:08

Tak najprościej z MSI - tyle że drożej. Windows można zainstalować.
 
Na plus nieznaczna możliwość rozbudowy, dołożenia ramu i upgrade dysku.

Więc raczej wybiorę msi dlatego że można dołożyć ramu i ma niezły procesor tylko cena wysoka :/

Proszę, w komplecie dysk i licencja na Windows: http://allegro.pl/ko...6782699912.html
 
Komputer mój, żeby nie było nieścisłości. Procek nico wolniejszy w obliczeniach od N3520 ale za to z lepszą grafiką.

można będzie potem dołączyć ramu tak jak w msi czy raczej nie? A i 2 GB ramu spokojnie starcza na Windows 10?
  • 0

#9 paprykarz

paprykarz
  • Gaduła

  • 477 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 19 kwiecień 2017 - 17:59

Pewnie można dołożyć Ram bo na zdjęciu wolny slot widzę. Pewnie cooger to zweryfikuje. Te wszystkie komputerki oparte o Soc bardziej do prototypowania się nadają ( Raspberry itp ).


  • 0

openmediavault / linux mint / windows 7 and windows 10 user

 

 


#10 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 5166 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 19 kwiecień 2017 - 20:01

Tak, można dołożyć. Ja miałem 6gb. W10 chodzi na 2gb ale lepiej dołożyć do 4gb. Koszt niewielki a komfort mocno wzrasta. To jest też płyta od msi - w aukcji jest link.
  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"


#11 doman18

doman18
  • Gaduła

  • 407 postów

Napisano 20 kwiecień 2017 - 08:17

Jak ci to chodziło na .mkv z h265 FHD? Bo mój Pi2 łyka wszystko do FHD h264, z HD w h265 też daje radę po podkręceniu ale FullHD w h265 jest masakra. Nie pomaga OC i force_turbo. 


  • 0

i5 2500k@4.2GHz+Fortis|12GB Ram| Asrock z68 Pro 3|Asus Radeon HD7850 | SSD Plextor M5P 128gb | Seagate Constelation ES3 1TB | Super Flower GG 550W 80+GOLD | Fractal Design ARC R2 | dźwiek: FiiO E10 + Superlux 668b (reklablowane i skóropodobne pady)
Mysz: Logitech g700 |A4Tech X738k | Klawira bluetooth: Logitech k810 |gry: Saitek PZ31A + Xpad360 przewodowy
Router:Gargoyle @ TP-Link TL-WDR3600, Netis WF2780 | mediacenter:LibreELEC@Raspberry PI2| NAS:Debian@Dell FX160 | Tel:Honor 8


#12 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 5166 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 20 kwiecień 2017 - 16:10

Nawet nie wiem czy odtwarzalem h265. Pod kodi/openelec łykał wszystko łącznie z wielogigowymi ripami bd. Oczywiście fhd. Pod Windowsem jest gorzej bo sam Windows dociaza proca i pamięć.
  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"


#13 doman18

doman18
  • Gaduła

  • 407 postów

Napisano 21 kwiecień 2017 - 09:01

Tak, z Windowsem to nawet nie ma o czym gadać. Pytałem z ciekawości bo mój telewizor 22" jest i tak HD więc jak coś mnie interesuje to ograniczam się do wersji HD. 


  • 0

i5 2500k@4.2GHz+Fortis|12GB Ram| Asrock z68 Pro 3|Asus Radeon HD7850 | SSD Plextor M5P 128gb | Seagate Constelation ES3 1TB | Super Flower GG 550W 80+GOLD | Fractal Design ARC R2 | dźwiek: FiiO E10 + Superlux 668b (reklablowane i skóropodobne pady)
Mysz: Logitech g700 |A4Tech X738k | Klawira bluetooth: Logitech k810 |gry: Saitek PZ31A + Xpad360 przewodowy
Router:Gargoyle @ TP-Link TL-WDR3600, Netis WF2780 | mediacenter:LibreELEC@Raspberry PI2| NAS:Debian@Dell FX160 | Tel:Honor 8





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych