Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

"OCCT" TEST PROCESORA Intel i5 4430 NIEUDANY ERROR - Co powodem?

OCCT ERROR PROCESOR TEST NAPIĘCIE TEMPERATURA BŁĘD USZKODZONY INTEL CORE

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quidyn

Quidyn
  • Nowicjusz

  • 13 postów

Napisano 12 kwiecień 2017 - 19:25

W programie OCCT 4.4.3 TEST PROCESORA Intel i5 4430 test zatrzymany wykryto błąd
ERROR
 
Co powodem widać skok temperatury ale w programie Core Temp nigdy nie przekracza 70 stopni przy dużych obciążeniach czyżby było coś źle ustawione w bios-e np. napięcie może źle ustawiłem test? 
 
OCCT_seting_Core0_-75_C_co_to.png
OCCT_ERROR_TEST_201703_1.png
OCCT_ERROR_TEST_201703_2.png
OCCT_ERROR_TEST_201703_3.png
OCCT_ERROR_TEST_201703_4.png
OCCT_ERROR_TEST_201703_5.png
OCCT_ERROR_TEST_201703_6.png

Użytkownik Quidyn edytował ten post 12 kwiecień 2017 - 19:34

  • 0

#2 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 2274 postów

Napisano 12 kwiecień 2017 - 21:01

Na wykresach z temperaturami masz przekroczenia powyżej 80*C, a w ustawieniach OCCT zakres temperaturowy przy którym program wyłącza test jest na tej wartości. Swoją drogą coś jest nie tak z chłodzeniem CPU, ze w ciągu 8 sekund osiąga takie temperatury.


  • 0

#3 janko1

janko1
  • Dyskutant

  • 177 postów

Napisano 15 kwiecień 2017 - 19:14

Na wykresach z temperaturami masz przekroczenia powyżej 80*C, a w ustawieniach OCCT zakres temperaturowy przy którym program wyłącza test jest na tej wartości. Swoją drogą coś jest nie tak z chłodzeniem CPU, ze w ciągu 8 sekund osiąga takie temperatury.

 

Temperatury są ok spójrz jeszcze raz na wykresy:P

 

Zainstaluj najnowsze OCCT bo masz tam strasznie namieszane z napięciami. Co mogę wywnioskować na tą chwilę to za wysokie masz napięcie wejściowe dla procesora. Zmniejsz na 1.8V bo niepotrzebnie sekcje grzejesz.


  • 0
CPU: i7 7700k @4,6 + Fortis3     MOBO: Msi Z170A Gaming M3     RAM: G.Skill Ripjaws4 2x4GB @3200 cl16
GPU: EVGA GTX 970 SSC     SSD: Kingston 240GB MLC     HDD: WD Green 1TB    
PSU: EVGA G2 80+ Gold 550W     BOX: SPC PAX M70 v2     Monitor: iiyama G-Master G2530HSU @75Hz
KEY: Razer DeathStalker     MOUSE: Razer Taipan

#4 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 2274 postów

Napisano 18 kwiecień 2017 - 09:03

Temperatury są ok spójrz jeszcze raz na wykresy:P
Tak OK, jeżeli temperatura rdzenia podchodzi pod 90*C, a OCCT ma domyślnie ustawione wyłączanie testów po osiągnięciu temperatury 85*C.U6huyyA.jpg
  • 0

#5 janko1

janko1
  • Dyskutant

  • 177 postów

Napisano 18 kwiecień 2017 - 15:44

Tak OK, jeżeli temperatura rdzenia podchodzi pod 90*C, a OCCT ma domyślnie ustawione wyłączanie testów po osiągnięciu temperatury 85*C.

 

To jest CPU Usage a po lewej są temperatury. Na pierwszym screen'ie widać max zanotowane temp to 56 stopni. Nie w tym problem.


  • 0
CPU: i7 7700k @4,6 + Fortis3     MOBO: Msi Z170A Gaming M3     RAM: G.Skill Ripjaws4 2x4GB @3200 cl16
GPU: EVGA GTX 970 SSC     SSD: Kingston 240GB MLC     HDD: WD Green 1TB    
PSU: EVGA G2 80+ Gold 550W     BOX: SPC PAX M70 v2     Monitor: iiyama G-Master G2530HSU @75Hz
KEY: Razer DeathStalker     MOUSE: Razer Taipan

#6 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 2274 postów

Napisano 18 kwiecień 2017 - 16:13

Masz rację, zwracam honor.


  • 0

#7 Quidyn

Quidyn
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 13 postów

Napisano 20 kwiecień 2017 - 16:33

POMOCY ► Wykonałem kolejny TEST na wersji OCCT 4.5.0 i w trakcie włączony był WHMonitor ale on nie zarejestrował żadnej zwyżki temperatury dlaczego ?

 

► Dodałem drugi wentylator podłączony do płyty głównej na ścianę tylną kompa ale nic się nie zmienia. Inne chłodzenie ?

 

► Co jest powodem takiego grzania się przy testach OCCT na minimalnych ustawieniach.

 

► Jak obniżyć napięcie wejściowe na procek w biosie która to pozycja?

 

3_1492698658.png3_1492698708.png3_1492698736.png

3_1492698900.png

3_1492698928.png3_1492698956.png3_1492698998.png3_1492699038.png

3_1492700275.jpg


TEST GPU

 

 

 3_1492702082.png3_1492702116.png3_1492702145.png

3_1492702324.png


  • 0

#8 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 2274 postów

Napisano 20 kwiecień 2017 - 16:40

Wykonaj jeszcze test programem IntelBurnTestV2. Przed testem uruchom HWiNFO z zakładki Sensors i niech z czytuje wskazania w tle. HWMonitor jest trochę ubogi w odczycie danych. Czy masz w biosie włączoną opcję XMP dla pamięci RAM? Prędzej spodziewałbym się, że płyta ustawia za niskie napięcie Vcore dla CPU i stąd te błędy.


  • 0

#9 Quidyn

Quidyn
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 13 postów

Napisano 20 kwiecień 2017 - 16:55

DLACZEGO TEST CPU LINPACK NIE ZATRZYMAŁ SIĘ

JAK ZAPISAŁ TAKĄ DUŻĄ TEMPERATURĘ

W USTAWIENIACH BYŁY OGRANICZENIA DO 80 STOPNI CEL.

3_1492702873.png

3_1492703351.png


Wykonaj jeszcze test programem IntelBurnTestV2. Przed testem uruchom HWiNFO z zakładki Sensors i niech z czytuje wskazania w tle. HWMonitor jest trochę ubogi w odczycie danych. Czy masz w biosie włączoną opcję XMP dla pamięci RAM? Prędzej spodziewałbym się, że płyta ustawia za niskie napięcie Vcore dla CPU i stąd te błędy.

Nie mam ustawionego profilu X.M.P. jest default (automatycznie wykrywa ram - nie wiem i tak co tam ustawić ale częstotliwość napięcie i czasy są takie same jak na pamięci RAM 2 x 8GB 1,5V 1600MHz 9-9-9-24 Ballistix Sport)


  • 0

#10 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 2274 postów

Napisano 20 kwiecień 2017 - 17:20

Test Linpack obciąża tylko jeden zakres CPU i sprawdza szybkość jego działania w operacjach obliczeniowych. Co do temperatur to ustaliliśmy z janko1 moją pomyłkę i masz je dobre, bo najwyższa to około 62*C. Na stronie producenta RAM-u nie ma informacji o obsłudze XMP. Pokaż screena z CPU-z zakładki Memory i SPD.


  • 0

#11 Quidyn

Quidyn
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 13 postów

Napisano 20 kwiecień 2017 - 17:35

3_1492705621.png

 

 

 

 

ZRZUTU ZAPISANE W PLIKU PDF  ►TEST_OCCT_POWER_SUPPLY.PDF

gdzie temperatura dochodzi do 90 stopni a monitory nic nie wykrywają


3_1489949231.jpg

3_1492706377.png


Użytkownik Quidyn edytował ten post 20 kwiecień 2017 - 17:40

  • 0

#12 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 2274 postów

Napisano 20 kwiecień 2017 - 17:46

Możesz przełączyć Extreme Memory Profile na Enabled potem w czasie testu sprawdź wartość Vcore. czy bios podniesie w automacie to napięcie


  • 0

#13 Quidyn

Quidyn
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 13 postów

Napisano 20 kwiecień 2017 - 22:04

po zmianie na Profil1 (enabled) w biosie 

 

3_1492722105.png

3_1492722255.png

3_1492722469.png


Użytkownik Quidyn edytował ten post 20 kwiecień 2017 - 22:08

  • 0

#14 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 2274 postów

Napisano 20 kwiecień 2017 - 22:25

Wzrosły FPS i delikatnie Vcore. Włączałeś test CPU i zrób go programem IntelBurnTestV2 z uruchomionym w tle HWMonitor.


  • 0

#15 Quidyn

Quidyn
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 13 postów

Napisano 21 kwiecień 2017 - 09:52

WYKONAŁEM KOLEJNY TEST IntelBurnTEST 2.54  program:(http://www.techspot....elburntest.html)

 

3_1492758890.png


DODATKOWY TEST PROCESORA I UKŁADÓW WYKONAŁEM W 

Intel® Processor Diagnostic Tool programem (https://downloadcent...Tool?wapkw=4430)

3_1492760747.png


Crucial Ballistix RAM program do mojej pamieci (http://www.crucial.c...tix-mod-utility) i odczyty:

3_1492762840.png

Jak dziła program https://youtu.be/ig5dkiwAXGY


Czy zmiany taktowania pamięci ram pomogą w wydajności i FPS-ach gdyż ustawienie z profil1 XMP 800Mhz

(Crucial Ballistix Sport (16GB KIT) 2x 8GB DDR3 -1600 UDIMM 1.5V BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU 9-9-9-24)

są kompatybilne z płytą główną (sprawdzone przed zakupem http://eu.crucial.co...yte/ga-h81m-d2v

czyli ►1600MHz 9-9-9-24-2T 1,5V 

na    ►1866MHz 10-10-10-27-2T 1,5V

lub   ►2000MHz 11-11-11-30-2T 1,5V

 

może  być powodem spadku wydajności, czy wpływa na to zachowanie kontroler pamięci który oficjalnie obsługuje moduły do 1600 MHz i z szybszymi pamięciami "nie wyrabia się" lub to że większy wpływ mają niższe opóźnienia niż częstotliwość pracy?

3_1492764729.png


Użytkownik Quidyn edytował ten post 21 kwiecień 2017 - 09:24

  • 0

#16 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 2274 postów

Napisano 21 kwiecień 2017 - 10:50

Ile profili XMP jest dostępnych w biosie? Na filmie pan skupia się najwięcej na bajerach. Włączenie XMP determinuje płytę (bios) do podniesienia lub przynajmniej nie obniżania wartości BCLK. jak miałem CPU bez k to włączenie XMP powodowało ustawienia BCLK na wartość 102, a nawet lekko wyżej. Zwiększone BCLK wymusza nie dużo, ale wyższe taktowanie CPU co masz na screenie z HWMonitor . To raczej podnosi wydajność PC. Jeżeli CPU przeszedł test w IntelBurn pomyślnie bez błędów to uważam, że wszystko jest w najlepszym porządku, a błędy w OCCT mogą być spowodowane samą aplikacją, której ostatnie wersje są niedopracowane.


  • 0

#17 Fenio

Fenio
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 2741 postów

Napisano 24 kwiecień 2017 - 11:55

@Quidyn,

Zacznij od testu pamięci. Bootowalny memtest86 i niech leci kilka zapętleń. Dopiero jak masz 100% pewności co do ramu to można szukać przyczyny w procesorze.

Profil XMP ustaw na ten dla 1600 z 2T command rate, co go zaznaczyłeś na screenie z CPU-Z.


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#18 Quidyn

Quidyn
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 13 postów

Napisano 26 kwiecień 2017 - 11:24

Test pamięci wykonany kilka razy nawet osobno każdy ram 3 dni na to straciłem a

XMP mam ustawiona na 800MHz czyli jest XMP-1600MHz  9-9-9-24-2T 1,5V


  • 0

#19 Fenio

Fenio
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 2741 postów

Napisano 26 kwiecień 2017 - 15:11

Ustaw mu na sztywno 1.25V dla rdzenia i testuj. Sprawdź czy błąd pojawia się również przy obciążeniu 1,2 i 3 rdzeni ("ilość wątków" w OCCT).


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: OCCT, ERROR, PROCESOR, TEST, NAPIĘCIE, TEMPERATURA, BŁĘD, USZKODZONY, INTEL, CORE

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych