Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

AMD dziwne spadki MHZ podczas obciążania

amd phenom II MHZ spadki mhz taktowania

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 xrey.AMD

xrey.AMD
  • Amator

  • 31 postów

Napisano 06 marzec 2017 - 20:39

No nie mogę już Wymieniłem chłodzenie z box na Spartan 3pro 1024 na procku AMD PHENOM X6 1055T zdecydowałem że jednak nie będę robił żadnego OC, więc po zmianie chłodzenia z 2800mhz przy ok. 43stopniach spada do 1500 tu film jak to przebiega już niewiem kogo prosić o pomoc moze to chipset , i wgl zaobserwowałem ze jak na tmpi1 wzrosnie temp to spadaja mhz help


Użytkownik xrey.AMD edytował ten post 06 marzec 2017 - 20:41

  • 0

#2 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3780 postów

Napisano 06 marzec 2017 - 20:57

HWMonitor to dość kiepski program. Przekłamuje wiele danych. Np. u Ciebie napięcie+12V wynosi aż 15V. To coś nie tak. W twoim przypadku problemem może być ciepło wydzielane przez mostek południowy. Użyj innego programu do analizy danych czujnikowych. AIDA64 albo program producenta płyty głównej. 


  • 0

#3 Bartek Żak

Bartek Żak
  • exRedaktor

  • 390 postów

Napisano 06 marzec 2017 - 23:33

Te napięcia +5V i +12V jakieś dziwne. Spróuje Aida64 do pomiaru.

Jaki to dokłądnie sprzęt (mobo, grafa, zasilacz?). Chociaż, gdyby to były realne napięcia, to chyba skutki byłyby gorsze...


  • 0

#4 Fenio

Fenio
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3205 postów

Napisano 07 marzec 2017 - 00:11

@xrey.AMD, Zamontuj jakiś nawiew w stronę sekcji zasilania cpu na płycie i testuj. Może być wentylator z boxa.


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#5 xrey.AMD

xrey.AMD
  • Autor tematu
  • Amator

  • 31 postów

Napisano 13 marzec 2017 - 21:52

Te napięcia +5V i +12V jakieś dziwne. Spróuje Aida64 do pomiaru.

Jaki to dokłądnie sprzęt (mobo, grafa, zasilacz?). Chociaż, gdyby to były realne napięcia, to chyba skutki byłyby gorsze...

W bios voltage są perfekcyjne


HWMonitor to dość kiepski program. Przekłamuje wiele danych. Np. u Ciebie napięcie+12V wynosi aż 15V. To coś nie tak. W twoim przypadku problemem może być ciepło wydzielane przez mostek południowy. Użyj innego programu do analizy danych czujnikowych. AIDA64 albo program producenta płyty głównej. 

A co to TMPI1 ?

Już instaluje aida


  • 0

#6 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3780 postów

Napisano 13 marzec 2017 - 21:56

Dlatego używanie programu HWMonitor nie zawsze nadaje się do diagnostyki. Kolega Fenio dobrze radzi. Dodatkowe chłodzenie w obudowie jest wskazane ze względu na dość duże wskazania dodatkowych czujników temperatury na płycie głównej. 


  • 0

#7 xrey.AMD

xrey.AMD
  • Autor tematu
  • Amator

  • 31 postów

Napisano 13 marzec 2017 - 22:19

@xrey.AMD, Zamontuj jakiś nawiew w stronę sekcji zasilania cpu na płycie i testuj. Może być wentylator z boxa.

Wenta nie zamontowałem ale tu inny film moze cos to to podpowie 


HWMonitor to dość kiepski program. Przekłamuje wiele danych. Np. u Ciebie napięcie+12V wynosi aż 15V. To coś nie tak. W twoim przypadku problemem może być ciepło wydzielane przez mostek południowy. Użyj innego programu do analizy danych czujnikowych. AIDA64 albo program producenta płyty głównej. 

AIDA64 - moze pomoze


  • 0

#8 Fenio

Fenio
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3205 postów

Napisano 13 marzec 2017 - 22:59

Wenta nie zamontowałem ale...

 

Katuj go do throttlingu i czekaj dalej, aż się spali VRM.


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#9 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3780 postów

Napisano 13 marzec 2017 - 23:10

Na postawie AIDA64 stwierdzam, że raczej z napięciami i temperaturami masz wszytko ok. Jednak sekcja zasilania na Twojej płycie nie posiada żadnego radiatora a to istotna wada tej płyt. Dlatego warto dołożyć wentylator, który ostudzi elektronikę w tym miejscu. Stabilność taktowania CPU powinna się poprawić. 


  • 0

#10 janko1

janko1
  • Gaduła

  • 451 postów

Napisano 14 marzec 2017 - 05:46

Jeśli procek nie kręcony i nie jest podbijane napięcie to sekcja zasilania nie powinna być problemem.

Wyłącz spread spectrum w biosie.

Ustawiasz wszystkie napięcia ręcznie w biosie?


  • 0

Spoiler

#11 Bartek Żak

Bartek Żak
  • exRedaktor

  • 390 postów

Napisano 14 marzec 2017 - 07:05

yyy. a te spadki to co masz na myśli?

Takie coś znalazłem o tym procku:

Clockspeed: 2.8 GHz
Turbo Speed: 3.3 GHz
 
Na najnowszym filmiku widzę głównie 2.8GHz i to jest poprawne taktowanie - turbo być może się nie załącza gdy pracują wszystkie (większość) wątków. Często wymaga to też odpowiedniego ustawienia w BIOS/UEFI oraz przestawienie Opcji Zasilania systemu w tryb wysokiej wydajności. W przypadku i5-4690K by osiągnąć turbo na wszystkich rdzeniach musiałem to "wymusić" - więc tak jakby dokonać OC (albo nie umiem obsługiwać nowych procków...)
 
EDIT: przejrzałęm jesszcze raz filmik i widzę, że po jakimś czasie CPU faktycznie spada do 1500MHz więc wygląda jakby procek musiał uporać się z niewystarczającym napięciem lub rosnącą temperaturą. Chyba też przemilczałeś kwestie zasilacza? Jaki masz? Ten procek ma TDP 125W, nie wszystkie płyty takie potrafią "uciągnąć".
 
EDIT_2:
ktoś ma podobny problem:
 
Jak długo masz komputer? Może przestał "domagać" po jakimś czasie - sekcja zasilania na płycie / zasilacz daje za mało mocy?
 
EDIT_3:
podsumowując, podaj PEŁNĄ specyfikację komputera, od kiedy go masz i od kiedy zauważasz spadki.

Użytkownik Bartek Żak edytował ten post 14 marzec 2017 - 07:21

  • 0

#12 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 229 postów

Napisano 14 marzec 2017 - 15:02

sekcja na płycie uwalona albo zasilacz. Ewentualnie masz coś poprzestawiane Windowsie w opcji zasilania

 

Zwróćcie uwagę wszystkie trzy programy są zgodne w jednym- CPU Vcore 1.26 Volt to stanowczo za mało dla tego proca, jak dobrze pamiętam dla tego CPU standardowe napięcie jest 1.3V- 1.35V. 


Użytkownik tazik21 edytował ten post 14 marzec 2017 - 15:04

  • 0

CPU: AMD R5 1600 3.2 Ghz GPU: Sapphire RX 580 4 GB RAM: GoodRAM 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz@3200MHz
MTB: ASrock X370 Gaming X SSD: Plextor 128 GB M.2 PSU: Cooler Master 550W mod 


#13 Fenio

Fenio
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3205 postów

Napisano 14 marzec 2017 - 15:37

Vcore 1.26 Volt to stanowczo za mało dla tego proca

 

http://www.cpu-world...5TFBGRBOX).html

 

1.15V - 1.475V (at rated frequency)

1.25V - 1.475V (Turbo Core mode)

1V - 1.225V (Minimum performance state) 


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#14 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 229 postów

Napisano 14 marzec 2017 - 16:24

http://www.cpu-world...5TFBGRBOX).html

 

1.15V - 1.475V (at rated frequency)

1.25V - 1.475V (Turbo Core mode)

1V - 1.225V (Minimum performance state) 

 

to są tylko zakresy na, których ten procesor pracuje. W biosie też tak się ustawia Volty dla danej prędkości zegara cpu?


  • 0

CPU: AMD R5 1600 3.2 Ghz GPU: Sapphire RX 580 4 GB RAM: GoodRAM 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz@3200MHz
MTB: ASrock X370 Gaming X SSD: Plextor 128 GB M.2 PSU: Cooler Master 550W mod 


#15 Fenio

Fenio
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3205 postów

Napisano 14 marzec 2017 - 16:38

@tazik21,

 

1.15V - 1.475V (at rated frequency)

 

Napięcie wymagane przy taktowaniu standardowym. 2.8Ghz dla 1055T.

 

1.25V - 1.475V (Turbo Core mode)

 

Napięcie niezbędne do wykorzystania trybu turbo czyli 3,3Ghz.

 

1V - 1.225V (Minimum performance state) 

 

Napięcie dla najniższego stanu energetycznego Px przy włączonym Cool'n'Quiet.


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#16 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 229 postów

Napisano 14 marzec 2017 - 17:42

co nie zmienia faktu, że to są zakresy pracy procesora, minimalna wartość 1.15V to najmniejsza wartość, która występuję w spoczynku procesora przy 800 Mhz i 1.475V to maksymalna bezpieczna wartość napięcia pracy procesora.

 

dla standardowego zegara 2.8 Ghz, bazowe napięcie jakie jest ustawione w biosie to 1.325V (zależności od rewizji może być trochę inne).

 

 

Wartość napięcia 1.26V pod obciążeniem jest nie prawidłowa, bo powinna być taka jaka jest ustawiona w biosie, a to jest zapewne ok. 1.325V


  • 0

CPU: AMD R5 1600 3.2 Ghz GPU: Sapphire RX 580 4 GB RAM: GoodRAM 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz@3200MHz
MTB: ASrock X370 Gaming X SSD: Plextor 128 GB M.2 PSU: Cooler Master 550W mod 


#17 xrey.AMD

xrey.AMD
  • Autor tematu
  • Amator

  • 31 postów

Napisano 14 marzec 2017 - 18:51

Katuj go do throttlingu i czekaj dalej, aż się spali VRM.

nie rozumiem co ma znaczyć "katuj' wszystko jest fabryczne


sekcja na płycie uwalona albo zasilacz. Ewentualnie masz coś poprzestawiane Windowsie w opcji zasilania

 

Zwróćcie uwagę wszystkie trzy programy są zgodne w jednym- CPU Vcore 1.26 Volt to stanowczo za mało dla tego proca, jak dobrze pamiętam dla tego CPU standardowe napięcie jest 1.3V- 1.35V. 

zasilacz ocz stealthxstream 700w


  • 0

#18 Bartek Żak

Bartek Żak
  • exRedaktor

  • 390 postów

Napisano 14 marzec 2017 - 19:31

A jaka płyta główna? Jesteś pewien, że zapewnia 125W dla CPU?

 

Nie było pytania. sprawdzam model. "Supports CPU up to 140 W"

 

Zasilacz też konkretny. Może faktycznie przegrzewa się sekcja zasilania?

 

A z tym katowaniem co ktoś wspomniał, to chodzi o to, że takie coś właśnie może oznaczać przegrzewającą się sekcję zasilania. Długotrwała "grzanie" to katowanie. A jak będziesz katował, to padnie ;)

 

Kiedyś kupiłem zestaw małych radiatorków i je poprzyklejałem na mossfety i cewki.

 

Masz z tyłu obudowy wiatrak? (przy sekcji zasilania)


Użytkownik Bartek Żak edytował ten post 14 marzec 2017 - 19:44

  • 0

#19 janko1

janko1
  • Gaduła

  • 451 postów

Napisano 14 marzec 2017 - 19:41

@autor tematu

 

1.Posprawdzaj ustawienia w biosie a jak nie wiesz co i jak daj screeny z zakładek ustawień procesora.

2.Ustaw w windows'ie tryb zasilania na maksymalna wydajność.


  • 0

Spoiler

#20 Fenio

Fenio
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3205 postów

Napisano 14 marzec 2017 - 20:13

nie rozumiem co ma znaczyć "katuj' wszystko jest fabryczne

 

Płyta ma niskiej jakości sekcje zasilania i popularnym problemem przy takich konstrukcjach jest przegrzewanie oraz throttling CPU działających na chłodzeniach typu wieża. Przy chłodzeniach BOX'owych oraz innych horyzontalnych część powietrza kierowana jest na chłodzenie sekcji zasilania, przy wieżowych chłodzenia VRM praktycznie nie ma. Jeśli będziesz przez dłuższy czas przegrzewał VRM to ryzykujesz że w końcu spali się któryś mosfet.

 

Wartość napięcia 1.26V pod obciążeniem jest nie prawidłowa, bo powinna być taka jaka jest ustawiona w biosie, a to jest zapewne ok. 1.325V

Pojęcie "vdrop" oraz LLC jest Ci znane ? Napięcie procesora ma w normie. 


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: amd, phenom, II, MHZ, spadki, mhz, taktowania

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych