Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

r9 290 msi oc gaming problemy z wydajnością

r9 290

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 bentley80

bentley80
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 10:13

Witam

 

Taktowanie rdzenia podczas gier głownie na siniku unreal engine spada na początku gry i "utrzymuje się", na ok 400 mhz i 1250 pamięci . Poza grą ok 300 mhz i 150mhz pamięci. Karta ustawiona seryjnie na gaming mode ma 977mhz i 1250mhz pamieci . Dodatkowy problem w tym ze bardzo szybko ma temperature 94 stopnie co prowadzi do tego ze rzadko bo rzadko potrafi zrestartować kompa.

Nie da się w nic noweg na siniku UE  grać bo wszystko to 20-40 fps. Może to tylko kwestia optymalizacji, radeona mają w du**e ale na litość boską jak gram np w arma III i mam momentami 20fpsów a na AB widzę rdzeni na 400mhz  to mnie szlak bierze.  

To normalne czy tak jak sądzę najprawdopodobniej karta jest padnięta?

 

i72600k

hyperX 8gb 1600

msi r9 290 gaming 

zasilacz 600

 


  • 0

#2 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4814 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 10:24

odpal sobie osd spod msi afterburnera aby ci podczas gry pokazywało użycie gpu i cpu, i zobacz jak pracuje karta


  • 0

MB: MSI B450M Bazooka V2 ! CPU: Ryzen 5 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 16 GB RAM Patriot Viper V4 @3266 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold


#3 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 05 marzec 2017 - 10:55

@up 

 

Nie musi tego robić jak ma 94stopnie na grafie... To chyba sam wie gdzie leży przyczyna... Jaka masz obudowę i ile wentyli w środku? Warto zmienić pastę i robić UV


Użytkownik WaltKowalski edytował ten post 05 marzec 2017 - 11:00

  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#4 artolos88

artolos88
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 10:58

Przy tych zegarach tyle stopni? To nawet w najciasniejszej budzie nie ma prawa się stać. Sprawdź mocowanie radiatora, jeżeli ma gwarancje to nie zawracaj sobie głowy tylko wymień. 


  • 0

macbook pro retina 13" early 2015 + BenQ BL2410 | PC: i7 5775c(OC4,3GHz) + Be Quiet! Dark Rock Pro 3, msi z97a Gaming 7, 2x8GB ddr 3 2400mhz CL11 Hyperx Savage, Kingston SM2280S3G2/480G M.2+ WD Blue 1TB 7200RPM HDD, Be Quiet! Pure Power cm 10 600w, Delfine Fractal R4, gpu -czekam na vege 


#5 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 05 marzec 2017 - 11:09

@up

 

Wątpię aby miał gw. No chyba że ja kupił od kogoś kto mu dał rozruchową. Swoją drogą nawet nie wiesz co mówisz r9 290 musi mieć sporo powietrza sam wiem coś na ten temat...  Jak miałbym obstawiać taka przyczynę to bym stawiał na wentyle, że się nie kręcą lub bardzo stara pasta na rdzeniu i licha buda w kompie  


  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#6 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4814 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 11:09

@up 

 

Nie musi tego robić jak ma 94stopnie na grafie... To chyba sam wie gdzie leży przyczyna... Jaka masz obudowę i ile wentyli w środku? Warto zmienić pastę i robić UV

jakby wiedział, gdzie lezy przyczyna, raczej nie zakładał by tematu, nie wiem ile te karty maja tolerancji na temperaturę, ale wg testów pclaba 94 to normalka

http://pclab.pl/art55381-13.html


Użytkownik k0chan edytował ten post 05 marzec 2017 - 11:10

  • 0

MB: MSI B450M Bazooka V2 ! CPU: Ryzen 5 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 16 GB RAM Patriot Viper V4 @3266 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold


#7 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 05 marzec 2017 - 11:15

PC Lab to jedno ja mam tą kartę i wiem swoje... 

 

Nie chce mi się msi afterburnera znów ściągać aby dać Ci ss tam pokazuje maksymalny próg 94 stopni.

 

Swoja droga K0chan na chłopski rozum skoro by to nie była groźna temp to normalna by była przy ilu 110? 

 

EDIT:

ehh już zainstalowałem to dziadostwo, aby to udowodnić...

 

lJpoScb.png


Użytkownik WaltKowalski edytował ten post 05 marzec 2017 - 11:37

  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#8 bentley80

bentley80
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 11:46

Buda stara bardzo, ale spora tzn szeroka, wiatraki dodatkowe większy z przodu mniejszy z tyłu. Sama karta ma nieraz coś takiego ze nie kreci się jeden wiatrak i trzeba mu pomóc, jedną stronę obudowy mam cały czas ściągniętą. 

 

Korci mnie ją oddać komuś i kupić gf1060.  Może to być tylko kwestia złej optymalizacji gier w które akurat gram. Chociaż obstawiam, tak jak wcześniej zostało tu napisane  temp 94 i core 400mhz bo nie chce spalić karty. 94 jak by było przy 977mhz to bym nie płakał bo fakt to w 290 norma ale nie przy taktowaniu 400. 


Teraz mam odpaloną grę w tle PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS (Beta) na silniku UE IV. Z pulpitu odpalam AB i podaje 100% użycia Gpu, core clock skacze od 300 do 360mhz cały czas temp 94.


Użytkownik bentley80 edytował ten post 05 marzec 2017 - 11:42

  • 0

#9 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 05 marzec 2017 - 11:46

Optymalizacja gier nie ma nic do rzeczy do temperatur karty. O ile wiem r9 290 nie miał pasywnego chłodzenia, ani żadnych innych bajerów typu, że kręci się jeden wentyl w niskich temperaturach, więc być może wentyl siada, ale nie jestem tego pewien. Spróbuj ustawić ręcznie wentyle na 100% i zobacz co się stanie

 

EDIT:

Kartę masz dłuższy czas czy kupiłeś ją niedawno? 


Użytkownik WaltKowalski edytował ten post 05 marzec 2017 - 11:49

  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#10 bentley80

bentley80
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 11:54

Optymalizacja gier nie ma nic do rzeczy do temperatur karty. O ile wiem r9 290 nie miał pasywnego chłodzenia, ani żadnych innych bajerów typu, że kręci się jeden wentyl w niskich temperaturach, więc być może wentyl siada, ale nie jestem tego pewien. Spróbuj ustawić ręcznie wentyle na 100% i zobacz co się stanie

 

EDIT:

Kartę masz dłuższy czas czy kupiłeś ją niedawno? 

Cały czas chodzą na 100 gdy jestem w grze. Karte kupiłem  ponad 2 lata temu i cały czas coś nie tak z wydajnością. Tyle ze ja się doszukiwałem tylko problemu z optymalizacją. Bo to co mi ledwo hulało to u kumpla z GF 960 śmigało normalnie. Sporo gier śmiga max i jest ok ale arma III, nowy Hitman, Arka to wszystko działa jak shit.


  • 0

#11 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 05 marzec 2017 - 12:04

no to na 90% stara pasta na rdzeniu + słaba wentylacja budy. Wiem co mówie moją chłodzi 9 wentyli i mam ok 74 stopnie. Jeśli wyłącze wentyle w budzie 84+ a mam chyba najlepszą możliwą pastę na rdzeniu jaką jest Coollaboratory Liquid. Jak zrobię UV temp trochę jeszcze spada do ok70 stopni. Jak masz jeszcze gwarancję warto ją odesłać do serwisu. Jak nie to sam musisz wymienić pastę. 

 

EDIT:

 

U mnie wygląda to tak: 

aGnyfX6.jpg


Użytkownik WaltKowalski edytował ten post 05 marzec 2017 - 12:11

  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#12 bentley80

bentley80
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 12:11

Na rdzeniu karty mam rozumieć?


  • 0

#13 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 05 marzec 2017 - 12:17

tak, najlepiej kupić jakąś pastę która nie przewodzi prądu. CLU niestety przewodzi i trzeba zabezpieczać rezystorki. 


  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#14 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4814 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 12:20

to ile ty tej pasty pakujesz, co ona ci sie wylewa spod radiatora ze o jakims zabezpieczeniu piszesz rezystorów?


  • 0

MB: MSI B450M Bazooka V2 ! CPU: Ryzen 5 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 16 GB RAM Patriot Viper V4 @3266 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold


#15 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 05 marzec 2017 - 12:28

@UP

 

Powiedz mi na czym ty się znasz? Bo chyba masz marne pojęcie o CLU... Czyli według ciebie nawet jak mam delida na procesorze nie ma po co zabezpieczać rezystorów bo odpowiednia ilość pasty się nie wyleje. Super tok rozumowania to nie wiem po co każdy je zabezpiecza może dla zabawy? To samo się tyczy kart zwłaszcza, że tam masz rezystory bardzo blisko rdzenia. Aha co do autora nie radze  stosować CLU na chłodzeniach ze stopką aluminiową zazwyczaj wtedy jest już po karcie a chyba takie ma MSi więc bezpieczniej kupić coś co nie przewodzi prądu. 

 

EDIT:

Masz k0chan bo chyba nie bardzo wiesz jak wygląda rdzeń Tahiti

front.jpg


Użytkownik WaltKowalski edytował ten post 05 marzec 2017 - 12:29

  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#16 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4814 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 12:32

jak  sie nie potrafi nałożyć pasty, to sie pisze o zabezpieczeniach :D


Użytkownik k0chan edytował ten post 05 marzec 2017 - 12:33

  • 0

MB: MSI B450M Bazooka V2 ! CPU: Ryzen 5 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 16 GB RAM Patriot Viper V4 @3266 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold


#17 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 05 marzec 2017 - 12:37

Niezły śmieszek z ciebie. Uznam to, że uważasz dobre 99% ludzi którzy zabezpieczają rezystory za ciamajdy a siebie za super speca od nakładania pasty której na oczy pewnie nie widziałeś... 


  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#18 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4814 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 12:40

nie będe ci tłumaczył ile razy kładłem paste czy to na gpu czy cpu , bo to nie ma sensu i nawet chyba bym nie zliczył, jak sie to robi z głową, nic nie musisz zabezpieczać - oczywiscie, jak ktos nie jest pewny czy dobrze nałożył i czy mu nie wycieknie, niech zabezpiecza, ja nie musze tego robić bo jestem pewien swojej roboty ;)


  • 0

MB: MSI B450M Bazooka V2 ! CPU: Ryzen 5 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 16 GB RAM Patriot Viper V4 @3266 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold


#19 Soma223

Soma223
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 12:43

Mam dokladnie ten sam problem co autor jedynie karta inna bo msi r9 290X. Wentylatory w obudowie zmienilem wszystkie na bequiet obudowa typowy midi tower a i tak 94 stopnie. Mam nadzieje, ze autorowi pomorze zmiana pasty bo w innym przypadku wystawiam swoja na allegro i kupuje gtx 1060


  • 0

#20 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Pasjonat

  • 898 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 05 marzec 2017 - 12:43

ktoś Ci płaci za te posty wysane z palca? Idź to Powiedz Patrykowi który się zajmuje Delidem to Cię wyśmieje. Nakładałeś co chyba jakieś tanie pasty które nie przewodzą prądu... albo jesteś tak głupi, aby takie CLU aplikować bez zabezpieczeń rezystorów. 


  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: r9 290

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych