Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Uwalony BIOS r9 280x

r9 280x amd bios pomoc r9

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 kroni

kroni
  • Gaduła

  • 397 postów
  • GG:21701108
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 14 luty 2017 - 13:51

Cześć, przez czas gdy w kompie miałem zastępczego gtx960 od asusa była cisza, wczoraj jednak włożyłem r9 280x sapphire toxic i już tak kolorowo nie było. Ta suszarka tak mi przeszkadzała, że wziąłem się za zmniejszenie napięcia i krzywej wentylatorów. Edytowałem bios i fleshowałem jak zwykle, tylko tym razem coś poszło nie tak.

 

Karta na nowo flashowanym biosie nie wstaje, dioda na mobo od GPU świeci, nie wiem co robić.

 

Dodam, że karta ma 2 biosy, na drugim działa (też modyfikowany, ale pod OC) jak zwykle.

Chciałem pobrać nowy bios, albo wgrać oryginalny przełączając się na integre, ale po flashowaniu wyskakuje jakiś error i tyle z zabawy.

 

Macie jakiś pomysł, jeżeli trzeba to do dyspozycji mam inne karty jako pomocnicze (gtx670 i gtx960)

 

 


  • 0

PC -> 

Spoiler

White Dream // Deluxe // Royal Sample


#2 MESSER

MESSER
  • Nałogowiec

  • 1986 postów

Napisano 14 luty 2017 - 15:14

A czy przed podmianą robił kopie BIOS-u( w GPU-Z jest taka możliwość zapisania na dysku pliku z rozszerzeniem bin).

Jeśli nie to zostaje szukać takiej samej karty i zrobić w/w zrzut BIOS-u karty programem GPU-Z, albo szukać w bazie BIOS na stronie techpowerup.

Jak to zrobić masz temat http://forum.benchma...u-amd-i-nvidia/

Na swoim "szafirku" 2 BIOS jest  tam z jakimś wspomaganiem dla płyt głównych z UEFI 2.3.1 ( ale pod Windows 10 nie ma problemu z 1 BIOS-em) , może płyta się gryzie bo nie taka wersja BIOS?


  • 0

#3 kroni

kroni
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 397 postów
  • GG:21701108
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 14 luty 2017 - 15:26

Mam tylko bios ten wcześniejszy działający z rozszerzeniem *.ROM, tylko nie wiem jak go grać bo gdy odpalam z uwalonego biosa to nie ma obrazu, a jak z działającego to fleshuje się ten działający.

 

Jak flashować bios karty nie mając obrazu, albo korzystając z integry?

 

Płyta to asus z97 deluxe.


  • 0

PC -> 

Spoiler

White Dream // Deluxe // Royal Sample


#4 MESSER

MESSER
  • Nałogowiec

  • 1986 postów

Napisano 14 luty 2017 - 15:54

A racja przecież ją przełączysz do flashowania i jest włączony ten 2 walnięty BIOS i dlatego ciemno.

Niżej w linku jest opis jak to zrobić.

http://www.mpcforum....u/#entry7843067


  • 0

#5 kroni

kroni
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 397 postów
  • GG:21701108
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 14 luty 2017 - 16:50

Tak robiłem, włączona integra, a flashowałem r9, tylko, że przy końcu wywala error. 

Może da się jakoś flashować z dossu?


  • 0

PC -> 

Spoiler

White Dream // Deluxe // Royal Sample


#6 MESSER

MESSER
  • Nałogowiec

  • 1986 postów

Napisano 14 luty 2017 - 18:08

Niech wygogluje ja nie słyszałem żeby dało się naprawić inaczej niż z bootowanego DOS.

A wersję wgrywał oryginalną?

Jak nie ma spróbuje pożonglować innymi wersjami, najlepiej jak pisałem wyżej zgrany BIOS z innego tego samego modelu karty.

Zostaje spróbować jeszcze z kartą graficzną na klasyczne PCI, ale to by musiał zrobić z innego komputera bo na płytach głównych Z 97  PCI nie ma.


  • 0

#7 kroni

kroni
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 397 postów
  • GG:21701108
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 14 luty 2017 - 18:26

Mam jeszcze z77
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: r9 280x, amd, bios, pomoc, r9

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych