Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Asus P8P67-M (bez pro) + i5 2500K. Spadek taktowania pod obciążeniem. Throttling?

P8P67-M throttling chłodzenie sekcji zasilania

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#21 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4806 postów

Napisano 12 luty 2017 - 14:07

na angielskich forach pisali , zeby 1,51v nie przekraczać, ale ja uważam, że poniżej 1,4v jest w sam raz, patrze po temperaturach, skoro na 1,37v mi nie przekracza w grach 55st to raczej procesor pracuje w idealnych warunkach pod obciążeniem

na codzień i tak chodzi u mnie na 4,2ghz i 1,29v, jedynie jak włączam bf1 to daje mu 4,5ghz i 1,37v ale to nawet nie wychode do biosu tylko korzystam z Intel® Extreme Tuning Utility


  • 0
MB: Asus P8P67-M ! CPU: I7 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 8GB RAM @1866 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold

#22 Overclock666G

Overclock666G
  • Pasjonat

  • 957 postów

Napisano 12 luty 2017 - 14:22

Sprawa napięć w każdej generacji minimalnie inaczej wygląda jak i jej rozpiętość się różni ale jako przykład mogę ci powiedzieć że znajomy ma i5 2500K wiecznie na 5.1Ghz przy około 1.53V od ponad 3 lat i procesor do dzisiaj funkcjonuje. Sam stosuje przy i5 2500K zależnie od potrzeb 4.5Ghz-5.1Ghz i też już spory czas korzystam z CPU i myślę że jeszcze z rok na nim podziałam. Zależy dużo od sztuki jaką trafisz i od tego jakie temperatury utrzymujesz. Jak dla mnie w tym przypadku wyznacznikiem jest max 90stopni w teście 10minutowym w OCCT z włączonym AVX i obciążeniem ramu na 95%. Przy zwykłym OCCT max 80stopni po 10minutach. Tego się trzymam już lata i nigdy problemu z "zmarłym procesorem" nie miałem. 1.3V i 4.3Ghz myślę że możesz latami używać jeśli tylko temperatury są OK.

Co do stabilności bardzo duże znaczenie mają też ustawienia pamięci (napięcia jak i ich CL, taktowanie Mhz) u mnie nie raz podbicie napięcia lub zmiana CL niwelowała zwiechy.


  • 0

#23 mesiah1989

mesiah1989
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 475 postów

Napisano 12 luty 2017 - 15:11

Ok dzisiaj go porządnie przetestuje. Nie chce zakładać nowego tematu i śmiecić na forum. Czy pamięci 2133 CL9 to nie przerost formy nad treścią do tego proca i płyty? Kupiłem dual 2x4 z morela za 320zł. Z tego co wyczytałem szybki ram daje podobno największe przyrosty wydajności właśnie na sandy. Teraz lecę na crucial 1333 CL9


  • 0

#24 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4806 postów

Napisano 12 luty 2017 - 15:32

coś tam dają , jak masz dobrą kartę graficzną, przy słabszej nie odczujesz zbytnio przyrostu (musze testy porobić przy tym gtx1050ti bo przy hd7850 nie zauważyłem wzrostu grach  , jedynie w benchmarkach sie polepszyło)


  • 0
MB: Asus P8P67-M ! CPU: I7 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 8GB RAM @1866 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold

#25 mesiah1989

mesiah1989
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 475 postów

Napisano 12 luty 2017 - 18:38

Jak przyjdą zobaczymy co z tego wyjdzie. Mój problem powrócił. Zmieniłem rodzaj testu i takty spadają w dalszym ciągu mimo wentylatora na sekcji. Coś tam on dał bo wcześniej takty leciały na łeb po 2 min a teraz wytrzymało wszystko sporo dłużej. Wrzucam screen z ustawieniami occt i wykres z pracy procesora. Test trwał ok 30min. Proszę o ocenę sytuacji.

 

https://zapodaj.net/...d6fef1.png.html


  • 0

#26 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4806 postów

Napisano 12 luty 2017 - 18:42

to zjeżdzaj z napieciem, bo ono powoduje gotowanie sekcji i szukaj przy mniejszym stabilnego zegara


  • 0
MB: Asus P8P67-M ! CPU: I7 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 8GB RAM @1866 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold

#27 mesiah1989

mesiah1989
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 475 postów

Napisano 12 luty 2017 - 19:00

Ty robisz na tej płycie 4.5 Twój kolega 4.7 z wentylatorem na sekcji a ja mam zjeżdżać z 4.3? Coś tu jest nie tak i muszę znaleźć przyczynę. Spróbuję zrobić 4.3 na 1.30 a nie 1.32 choć to mała różnica.


  • 0

#28 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4806 postów

Napisano 12 luty 2017 - 19:02

tak , mój kolega robi 4,7 przy 1,22, ja na 1,48v musze, a u ciebie może  być problem z 4,5ghz, jak chcesz niskie napięcie

procek procesorowi nie równy , co ty nigdy nie kręciłeś? Zawsze trafi sie sztuka lepsza i gorsza


Użytkownik k0chan edytował ten post 12 luty 2017 - 19:03

  • 0
MB: Asus P8P67-M ! CPU: I7 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 8GB RAM @1866 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold

#29 mesiah1989

mesiah1989
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 475 postów

Napisano 12 luty 2017 - 19:11

Nie rozumiesz o co mi chodzi. Wiem, ze sztuki trafiają się różne. Chodzi mi o sekcje zasilania płyty i napięcie procesora. On robi te oc na 1.22 ale Ty już na 1.48. Obojgu Wam płyta wytrzymuje i taktów nie zbija a u mnie lecą na mordę przy 1.3v i wentylatorze na sekcji. O to mi chodzi.

 

Ok myślałem, ze to niemożliwe ale zmniejszyłem napięcie z 1.32 do 1.30 i takty po 10 min tego samego testu nie spadają. Masakra. Nie sądziłem, że taka mała różnica może pomóc. Spróbuje zejść jeszcze niżej do tych 1.25-1.28 może mam nie najgorszą sztukę i da radę.

 

Na 1.28 czyli offset -0.010 occt po 7 min się wysypuje więc napięcie jest już za niskie. Zostaje na offset -0.005 i 1.3. Lepszego ustawienia chyba nie znajdę. Zarówno prędkość jak i napięcie nie jest złe. Myślałem, że będzie gorzej.


Użytkownik mesiah1989 edytował ten post 12 luty 2017 - 19:46

  • 0

#30 mesiah1989

mesiah1989
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 475 postów

Napisano 20 luty 2017 - 23:10

Problem jednak nie został rozwiązany. Brak mi już pomysłów. Płyta lub procesor jest uszkodzona\y?

 

https://zapodaj.net/...53e8ed.png.html


  • 0

#31 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4806 postów

Napisano 22 luty 2017 - 08:10

no to ustaw mu 1,37- 1,38v  przy tych 4,3ghz, nic ci sie nie stanie, do 1,4v możesz spokojnie kręcić i wtedy potestuj


  • 0
MB: Asus P8P67-M ! CPU: I7 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 8GB RAM @1866 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold

#32 lwses

lwses
  • Maniak

  • 2182 postów
  • 3DMark 06:00000000000001

Napisano 22 luty 2017 - 09:22

Nie rozumiesz o co mi chodzi. Wiem, ze sztuki trafiają się różne. Chodzi mi o sekcje zasilania płyty i napięcie procesora. On robi te oc na 1.22 ale Ty już na 1.48. Obojgu Wam płyta wytrzymuje i taktów nie zbija a u mnie lecą na mordę przy 1.3v i wentylatorze na sekcji. O to mi chodzi.

 

Podłączyłeś dodatkowe zasilanie do CPU na płycie?

 

CPU/offset daj +0.035V ok4,5Ghz / +0.050V ok 4.6Ghz wyjdzie do 1,4V


Użytkownik lwses edytował ten post 22 luty 2017 - 09:23

  • 0

Spoiler

#33 mesiah1989

mesiah1989
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 475 postów

Napisano 22 luty 2017 - 17:07

no to ustaw mu 1,37- 1,38v  przy tych 4,3ghz, nic ci sie nie stanie, do 1,4v możesz spokojnie kręcić i wtedy potestuj

Napięcie było już nawet na auto i procek brał ile chciał a i tak występował throttling.

 

Podłączyłeś dodatkowe zasilanie do CPU na płycie?

 

CPU/offset daj +0.035V ok4,5Ghz / +0.050V ok 4.6Ghz wyjdzie do 1,4V

Tak dodatkowe złącze jest podłączone. Offset ustawiałem od +0.035 do +0.050. Przy +50 i 4.6 ghz procesor dostawał 1.392v w porywach do 1.4 ale wywalało bsod w occt po kilku minutach. Przy zjechaniu do 4.5 ghz i zostawieniu +50 testy w occt przechodzi normalnie i ciągnie od 1.36 do 1.372v ale taktowanie spada. Screen poniżej z tego testu.

 

https://zapodaj.net/...814de1.png.html

 

Ustawienia w biosie:

 

https://zapodaj.net/...1e2572.jpg.html

https://zapodaj.net/...c620c9.jpg.html

https://zapodaj.net/...e231c5.jpg.html

https://zapodaj.net/...3cf142.jpg.html

https://zapodaj.net/...506889.jpg.html


Użytkownik mesiah1989 edytował ten post 22 luty 2017 - 18:09

  • 0

#34 lwses

lwses
  • Maniak

  • 2182 postów
  • 3DMark 06:00000000000001

Napisano 22 luty 2017 - 19:35

Tu masz moje ustawienia,widać że przy napięciu dla 4,6 u ciebie leci 4,5 ale spadki nadal są.

Przywróć ust fabryczne biosu i zmień tylko aditional turbo voltage i offset voltage,intel rapid wyłącz jak na zdjęciu.Możesz również pobawić się z pamięciami i je obniżyć na 1600Mhz łącznie z napięciem.

 

Jak ogarniesz bios + (aktualizacja) i efekt nadal będzie taki sam to szukaj przyczyny:

-kondycja dysku

-zmierz napięcia zasilacza (miernikiem)

-ram

 

Płyta i procesor wydaje się być ok skoro osoby wyżej też podkręcały na tej samej płycie.

Przypominam,że mam inną płytę.

 

5993098900_1487788451_thumb.jpg 3248940200_1487788453_thumb.jpg 1189517200_1487788454_thumb.jpg 7958057500_1487788456_thumb.jpg

 

 

 


  • 0

Spoiler

#35 mesiah1989

mesiah1989
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 475 postów

Napisano 22 luty 2017 - 20:27

Dziękuję za zainteresowanie tematem. No więc tak. Wcześniej miałem ram Crucial 1333 cl9, a teraz mam G.Skill Ares 2133 cl 9 i jest to samo. Pamięć raczej odpada. Dysk to nówka Goodram Iridium Pro 240GB. Czy to on może być przyczyną? Jaki to ma związek? Bios mam bodaj najnowszy 3703. Napięcia zasilacza były sprawdzane i według chłopaków z elektrody są ok. Co do napięć procesora to +0.050 było odpalone na próbę. Procek spoko daje radę przy 4.5 ghz na +0.040. Z kolei przy 4.6 ghz to i +0.050 dla niego za mało. Zwróć uwagę, ze masz włączone LLC na level 3. U mnie ta opcja jest całkiem wyłączona ponieważ nie mam możliwości regulacji tego parametru. Jest albo enabled albo auto, ewentualnie mogę to całkiem wyłączyć. Przy włączonej miałem dużo zawyżone napięcia co mnie denerwowało.

 

Dodam jeszcze, że przez chwilę miałem na tej płycie i5 2400. Podkręciłem go do 3.6 ghz mnożnikiem, a później do 3.85 bclk. Nie było żadnych problemów z  throttling'iem nawet po godzinie w occt.


Użytkownik mesiah1989 edytował ten post 22 luty 2017 - 20:40

  • 0

#36 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4806 postów

Napisano 23 luty 2017 - 07:09

a w ogóle sprawdzałeś, przy jakiej częstotliwości ci nie spada? moze zacznij od tego, bo sie okaze, że nawet jak go o 200 mhz podkręcisz bedzie spadało 


  • 0
MB: Asus P8P67-M ! CPU: I7 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 8GB RAM @1866 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold

#37 mesiah1989

mesiah1989
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 475 postów

Napisano 23 luty 2017 - 14:43

Ale ja nie twierdze, że tak nie jest. Całkiem możliwe tylko co to zmienia? Czy będzie spadało przy 3.5 czy 4.5 nic mi to nie powie raczej. Według mnie to wina płyty ale chcę się w jakiś sposób upewnić zanim będę ją reklamował.


  • 0

#38 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4806 postów

Napisano 23 luty 2017 - 15:29

no to sprawdź, bo przy wyższym OC sekcja zasilania jest bardziej obciążona i ona może zrzucać takty, a przy niższym nie będziesz musiał proca tak napięciem katować


  • 0
MB: Asus P8P67-M ! CPU: I7 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 8GB RAM @1866 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold

#39 mesiah1989

mesiah1989
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 475 postów

Napisano 23 luty 2017 - 18:02

No więc niżej screen z testu na 4.0 ghz przy 1.25

 

https://zapodaj.net/...30e249.png.html

 

Do tego wrzucę 3 screeny z napięciami. Skąd te dropy? Nie znam się na tym. To coś złego czy raczej norma?

 

https://zapodaj.net/...9fa3ba.png.html

https://zapodaj.net/...3dea17.png.html

https://zapodaj.net/...104778.png.html


Użytkownik mesiah1989 edytował ten post 23 luty 2017 - 18:03

  • 0

#40 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4806 postów

Napisano 23 luty 2017 - 18:18

a sprawdź jeszcze innym programem (bo rozumiem, ze tylko occt uzywasz) np prime95, czy też bedzie tak zrzucał co jakis czas


  • 0
MB: Asus P8P67-M ! CPU: I7 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 8GB RAM @1866 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: P8P67-M, throttling, chłodzenie sekcji zasilania

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych