Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Komputer wyłącza się podczas grania

komputer wyłącza się Widzsisz nie grzmisz

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#1 Joker50

Joker50
  • Amator

  • 39 postów

Napisano 08 luty 2017 - 19:33

Ostatnio zauażyłem, że mój komputer resetuje się podczas grania w nowo zakupionego Wiedźmina 3. Niezależnie od ustawień, mniej więcej po 10 minutach do godziny max, komputer po prostu się resetował. Nie przejąłem się tym bardzo, a gre w wiedźmina po prostu sobie odpuściłem, ale problem zaczął się pojawiać też w innych produkcjach. Co najzabawniejsze, nie miałem żadnego problemu z Infinite Warfare na ultra i żadnych problemów z csem, ale drugi raz problem pojawił się w jakiejś niszowej gierce Shattered Skies, na najniższych ustawieniach. Problem zaczął mi naprawde przeszkadzać kiedy tego samego dnia, po próbach gry w shattered skies, odpaliłem H1Z1 i komputer zresetował się już w samym menu głównym. Próba gry w csa skończyła się dokładnie tak samo. Nie mam pojęcia o co chodzi, temperatury sprawdzałem podczas wiedźmina i wydawały się być w porządku. 

 

Moje specyfikacje:

-MSI Gtx 970

-Intel Core I5 4690k

-MSI Z97-G43

-Coolermaster G550M

-8 GB Ramu

-Windows 10


  • 0

#2 Kamil444

Kamil444
  • Entuzjasta

  • 537 postów

Napisano 08 luty 2017 - 19:59

Zasilacz nie wyrabia najprawdopodobniej albo coś sie przegrzewa sprawdz tempy


  • 0

CPU: Intel® Core™ i7-6700k CPU @4.2ghz CPU COOLER; Be quiet dark rock pro 3

HDD:4tb total Motherboard:Gigabyte Z-170 Gaming K3  System: Windows 7 Home Premium 64-bit 

GPU:NVIDIA GeForce GTX 1060 6gb Zotac AMP! Monitor: ASUS VK278 LED KAM DVI HDMI 27 cali Ful HD

Headset:,Kingston Hyprex Cloud1 CASE:BeQuiet! Dark Base pro 900 PSU:Corsair Rm 750x 80 plus gold

SSD:Crucial Mx 200 250gb,Wd Elements 4tb RAM: 16gb RAM Kingston Hyperx 2400mhz


#3 Joker50

Joker50
  • Autor tematu
  • Amator

  • 39 postów

Napisano 08 luty 2017 - 20:08

http://imgur.com/a/4d4cV Tak przy csie

 

Jak dotąd nie miałem żadnych problemów. Ten problem zaczął pojawiać się dopiero przy tym nieszczęsnym wiedźminie.


Użytkownik Joker50 edytował ten post 08 luty 2017 - 20:14

  • 0

#4 wili997

wili997
  • Bywalec

  • 78 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 08 luty 2017 - 20:14

http://imgur.com/a/4d4cV Tak przy csie

A to czasem procek się nie przegrzewa i komp się wyłącza dla bezpieczeństwa aby CPU się nie spalił ? Troszkę wysokie te temperatury procka.


  • 0

#5 Kamil444

Kamil444
  • Entuzjasta

  • 537 postów

Napisano 08 luty 2017 - 20:33

69st na procku to nie najgorzej zależy jakie cłodzenie ale do granicy maksymalnej jeszcze spory zapas


  • 0

CPU: Intel® Core™ i7-6700k CPU @4.2ghz CPU COOLER; Be quiet dark rock pro 3

HDD:4tb total Motherboard:Gigabyte Z-170 Gaming K3  System: Windows 7 Home Premium 64-bit 

GPU:NVIDIA GeForce GTX 1060 6gb Zotac AMP! Monitor: ASUS VK278 LED KAM DVI HDMI 27 cali Ful HD

Headset:,Kingston Hyprex Cloud1 CASE:BeQuiet! Dark Base pro 900 PSU:Corsair Rm 750x 80 plus gold

SSD:Crucial Mx 200 250gb,Wd Elements 4tb RAM: 16gb RAM Kingston Hyperx 2400mhz


#6 Joker50

Joker50
  • Autor tematu
  • Amator

  • 39 postów

Napisano 08 luty 2017 - 21:14

Grałem przed chwilą w csa i komputer wyłączył się po mniej więcej 30 minutach gry. Zdjąłem obudowę, żeby sprawdzić czy aby na pewno jest przewiewna.


  • 0

#7 login1969

login1969
  • Nałogowiec

  • 1649 postów

Napisano 08 luty 2017 - 21:36

Wyłącza się i ponownie sam się nie uruchamia?


  • 0

Procesor:I5 4670K@4,4GHz  1,31V, Mobo:Gigabyte Z87P-D3,Karta graficzna:MSI GTX 1080 Ggaming X,PSU:TACENS VALEO V 800 W,Monitor:

Acer Predator XB241Hbmipr, 24" 144Hz@180Hz,G-Sync,RAM: 2x4GB 1600 MHz,Mysz: LOGITECH G203


#8 Alcedo1

Alcedo1
  • Pasjonat

  • 909 postów
  • Miejscowość:Janów Podlaski

Napisano 08 luty 2017 - 22:21

Kiedy ostatnio smarowałeś nową pastę i w jakim stanie chłodzenie, zobacz czy w biosie nie masz ustawionych zabezpieczeń temperaturowych 


  • 0

i7 3770 + macho, gigabyte z68x-ud4-b3, HyperX Red 16 gb ddr3 1866, msi gtx 1070 ti gaming, corsair rm 750x, chieftec aegis, plextor m5 pro 128 gb, crucial m550 512 gb, logitech g502, logitech g810, hyperX cloud

Pluton BF4 HUSAR TEAM POLAND (HTP)


#9 Joker50

Joker50
  • Autor tematu
  • Amator

  • 39 postów

Napisano 09 luty 2017 - 00:48

Nie smarowałem ani razu odkąd mam ten procesor. Kupiłem go około półtora roku temu. Najzabawniejsze jest to, że zdjąłem obudowe i od 2 godzin nic się nie stało, nic się nie wyłączyło i póki co wszystko działa dobrze. Jeszcze dam znać czy coś się zmieniło.


Gdy włączyłem overwatcha, momentalnie się zerestował.


  • 0

#10 Alcedo1

Alcedo1
  • Pasjonat

  • 909 postów
  • Miejscowość:Janów Podlaski

Napisano 09 luty 2017 - 07:28

Moim zdaniem coś się przegrzewa albo problem z zasilaczem


  • 0

i7 3770 + macho, gigabyte z68x-ud4-b3, HyperX Red 16 gb ddr3 1866, msi gtx 1070 ti gaming, corsair rm 750x, chieftec aegis, plextor m5 pro 128 gb, crucial m550 512 gb, logitech g502, logitech g810, hyperX cloud

Pluton BF4 HUSAR TEAM POLAND (HTP)


#11 Joker50

Joker50
  • Autor tematu
  • Amator

  • 39 postów

Napisano 09 luty 2017 - 13:02

Tylko co ma się przegrzewać? :/ Sprawdzałem temperatury podczas grania i nie były ani za wysoki, ani za niskie. Obudowę zdjąłem to przewiew automatycznie lepszy. Spróbuje jeszcze zmienić pastę na procesorze, może tutaj leży problem. 


  • 0

#12 Alcedo1

Alcedo1
  • Pasjonat

  • 909 postów
  • Miejscowość:Janów Podlaski

Napisano 09 luty 2017 - 13:19

Wbrew pozorom otworzenie obudowy pogarsza prawidłową cyrkulację powietrza. Przy dobrze przemyślanym rozmieszczeniu wentylatorów nie jest konieczne otwieranie obudowy. Pamiętaj pomiary temperatury nie obejmują wszystkich elementów komputera, ponadto programy diagnostyczne nie zawsze je pokazują w sposób prawidłowy. Komputer kupiłeś od kogoś czy składała jakaś firma ? Jeśli masz chłodzenie boxowe to warto się zastanowić nad wymianą - Intel nie słynie z porządnych chłodzeń, które dość szybko padają. Moja rada porządnie wyczyścić komputer, załatwienie sprawy z chłodzeniem i pastą (kup porządną, pamiętaj silikon jest dobry do powiększania piersi :)). Nie masz włączonych zabezpieczeń temperaturowych w biosie

ps. sprawdź koniecznie zasilacz, wskazane jest również sprawdzenie ramu i dysku


  • 0

i7 3770 + macho, gigabyte z68x-ud4-b3, HyperX Red 16 gb ddr3 1866, msi gtx 1070 ti gaming, corsair rm 750x, chieftec aegis, plextor m5 pro 128 gb, crucial m550 512 gb, logitech g502, logitech g810, hyperX cloud

Pluton BF4 HUSAR TEAM POLAND (HTP)


#13 Joker50

Joker50
  • Autor tematu
  • Amator

  • 39 postów

Napisano 10 luty 2017 - 03:28

Komponenty miałem dobierane w bicie, ale taki wstępny zestaw ogarnąłem sobie tutaj na forum. Składałem w domu i przez około półtora roku nie było żadnych problemów. Żadnego dodatkowego chłodzenia nie mam. Zaraz sprawdze ram memtestem, a jakbyś mógł to napisz w jaki sposób sprawdzić zasilacz i dysk.


Komponenty miałem dobierane w bicie, ale taki wstępny zestaw ogarnąłem sobie tutaj na forum. Składałem w domu i przez około półtora roku nie było żadnych problemów. Żadnego dodatkowego chłodzenia nie mam. Zaraz sprawdze ram memtestem, a jakbyś mógł to napisz w jaki sposób sprawdzić zasilacz i dysk.


Ram zdrowy, wszystkie testy bez zadnych problemów.
  • 0

#14 Alcedo1

Alcedo1
  • Pasjonat

  • 909 postów
  • Miejscowość:Janów Podlaski

Napisano 10 luty 2017 - 07:33

Chłodzenie box na procka Intela u wielu osób wytrzymuje około 1 - 1,5 roku, po czym zaczyna wentyl trzeszczeć a temperatury rosną. Dodatkowym atutem lepszego chłodzenia jest poprawa cyrkulacji w obudowie komputera. Posiadasz jakieś wentylatory w obudowie ? Jeśli nie to może warto coś zakupić.

Ram sprawdzałeś memtestem ?. Ściągnij sobie paczkę diagnostyczną Hirens Boot jest tam wiele aplikacji diagnostycznych do sprawdzania ramu, dysku, płyty itp. Problemy z zasilaniem najlepiej sprawdzisz podłączając sprawny zasilacz. A sprawdzałeś ustawienia w biosie czy nie masz włączonych zabezpieczeń przed przegrzewaniem


  • 0

i7 3770 + macho, gigabyte z68x-ud4-b3, HyperX Red 16 gb ddr3 1866, msi gtx 1070 ti gaming, corsair rm 750x, chieftec aegis, plextor m5 pro 128 gb, crucial m550 512 gb, logitech g502, logitech g810, hyperX cloud

Pluton BF4 HUSAR TEAM POLAND (HTP)


#15 Joker50

Joker50
  • Autor tematu
  • Amator

  • 39 postów

Napisano 10 luty 2017 - 16:00

Wymieniłem paste na procesorze, temperatura procesora bardzo zmalała tak do 50-60 stopni max przy obciążeniu, ale mimo to dalej się wyłączył. Robiłem testy ramu memtestem i nie wykazało żadnych błędów. Zaraz spróbuje zrobić reszte testów Hirens Bootem.


  • 0

#16 Alcedo1

Alcedo1
  • Pasjonat

  • 909 postów
  • Miejscowość:Janów Podlaski

Napisano 10 luty 2017 - 17:26

Coś mi zaczyna śmierdzieć Twój zasilacz  :D


  • 0

i7 3770 + macho, gigabyte z68x-ud4-b3, HyperX Red 16 gb ddr3 1866, msi gtx 1070 ti gaming, corsair rm 750x, chieftec aegis, plextor m5 pro 128 gb, crucial m550 512 gb, logitech g502, logitech g810, hyperX cloud

Pluton BF4 HUSAR TEAM POLAND (HTP)


#17 Kamil444

Kamil444
  • Entuzjasta

  • 537 postów

Napisano 10 luty 2017 - 19:42

Coś mi zaczyna śmierdzieć Twój zasilacz
Aż czuć go u mnie a tak na serio jak pisałem na początku wymiana na nowy ,podmiana w serwisie na inny i się okaże
  • 0

CPU: Intel® Core™ i7-6700k CPU @4.2ghz CPU COOLER; Be quiet dark rock pro 3

HDD:4tb total Motherboard:Gigabyte Z-170 Gaming K3  System: Windows 7 Home Premium 64-bit 

GPU:NVIDIA GeForce GTX 1060 6gb Zotac AMP! Monitor: ASUS VK278 LED KAM DVI HDMI 27 cali Ful HD

Headset:,Kingston Hyprex Cloud1 CASE:BeQuiet! Dark Base pro 900 PSU:Corsair Rm 750x 80 plus gold

SSD:Crucial Mx 200 250gb,Wd Elements 4tb RAM: 16gb RAM Kingston Hyperx 2400mhz


#18 Joker50

Joker50
  • Autor tematu
  • Amator

  • 39 postów

Napisano 11 luty 2017 - 18:36

Najszybciej jak to możliwe postaram się sprawdzić czy to zasilacz. Dam niedługo znać.


  • 0

#19 Joker50

Joker50
  • Autor tematu
  • Amator

  • 39 postów

Napisano 19 maj 2017 - 02:55

Pozwolę sobie odkopać trochę temat ponieważ problem jak się pojawiał tak się pojawia. Kupiłem sobie ostatnio Preya i uruchomiłem go na wysokich ustawieniach z antyaliasingiem itd. Pierwsza sesja trwała około 6 godzin i aż byłem w szoku że mogę spokojnie grać bez żadnych problemów. Na drugi dzień gra wyłączyła mi się po około 2 godzinach. Przed chwilą grając w CS'a udało mi się zaliczyć 2 razy reset, jeden po drugim. Nie mam jak sprawdzić czy to zasilacz ponieważ nie mam w zasięgu równie mocnego zasilacza. Może jakieś sugestie? 


Użytkownik Joker50 edytował ten post 19 maj 2017 - 02:58

  • 0

#20 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 19 maj 2017 - 07:51

postaram się sprawdzić czy to zasilacz

Bez tego nie rozwiążesz problemu, a to że w jednych grach resetuje się szybciej w innych rzadziej zależy od optymalizacji gier. Pokaż kompletnego screena z HWiNFO Sensors.


Użytkownik lonialomax edytował ten post 19 maj 2017 - 08:01

  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: komputer, wyłącza, się, Widzsisz, nie, grzmisz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych