Witam. Do routera podłączony będzie PC przez lan (w przyszłości przez wi-fi) i max 3 laptopy (lub smartfony) przez wi-fi. Zależy mi na stabilnej pracy routera i dobrym rozdzielaniu łącza internetowego między podłączone urządzenia. Internet mam 2 Mb/s od "Multimedia Polska". Router musi posiadać modem ADSL i wejście na kabel telefoniczny (RJ-11), abym mógł się połączyć z internetem.
Obecnie używam routera TP-LINK TD-W8901G i są z nim następujące problemy:
- Gdy są podłączone 2 laptopy przez wi-fi z routerem, to zdarza się że router odłączy jednego od internetu, lub na jeden laptop przeznaczy dużo więcej łącza niż na drugi (pomimo, że na pierwszym nie jest tyle wykorzystywane, a na drugim strasznie wolno ładują się strony) .
- Wieczorami często się sam restartuje
Router był już kilka razy resetowany i konfigurowany, ale nie przyniosło to efektów. Wygląda na to, że po latach pracy u mnie w domu, zaczyna się po prostu psuć.
Przeglądając różne fora internetowe, znalazłem takie routery, które są najczęściej polecane do 200zł:
- TP-LINK TD-W8970 (podobno wersja v3 jest oparta na Broadcom)
- TP-LINK TD-W8960N
- Netgear N300 DGN2200M
Który z tych routerów byłby najlepszy? Proszę o pomoc w wyborze. Propozycje innych modeli są również mile widziane.