Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Ustawienie pamięci DDR3 - Pamięci pracują na 1066 zamiast 1333

ddr3 przetaktowanie 1333 1066 bios ram

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mike275

Mike275
  • Nowicjusz

  • 12 postów

Napisano 11 styczeń 2017 - 19:21

Witam wszystkich. Nie wiem czy to dobry dział ale w sumie chodzi o przetaktowanie.

Proszę o pomoc w ustawieniu pamięci. Kupiłem płytę z procesorem a pamięć osobno. Wszystko działa jak należy tylko pamięci pracują efektywnie na 1066MHz. Daję screena z cpu-z i z biosu. Próbowałem bardzo różnych opcji ale udaję się ustawić albo na 800 albo na 1066. Płyta i procesor obsługują 1333MHz.

 

Płyta główna: Foxconn A76GMV 
Procesor: X4 645 
Pamięci: 2x2GB DDR3 1333MHz OCZ3G13334GK Gold Series 9-9-9 @ 1,7V. 
 
Co ciekawe wgląda jakby była to kość 1066 a nie 1333 w cpu-z w zakładce SPD jest napisane wyraźnie Max Bandwidth PC3-8500F (533). Czy to może być wina biosu?
 
 
znrcchxxxd6t.png25bjf72mld3j.png

ke6xusgi2u50.jpg1419p4e6fpkp.jpgcta0u5aktqgb.jpg59bw8ushnvog.jpgxga0dxt36a4y.jpgmx0m6mb4gewn.jpgrudk8xy5cjjl.jpg


Użytkownik Mike275 edytował ten post 11 styczeń 2017 - 19:09

  • 0

#2 Longhorn

Longhorn
  • Maniak

  • 3281 postów

Napisano 11 styczeń 2017 - 19:23

Zmień Memory Speed Mode na 1333MHz.


  • 0

i5 4690K@4.5GHz | 12GB RAM 2400MHz | Asus GTX 1060 6GB | SSD 256GB + 2TB + 250GB + 2x500GB RAID 0| Thermaltake SmartSE 630W | Thermaltake Commander GS-III | LG 22MP65 | CM Storm Devastator | Win 10 Pro | Microlab Solo7c * Dell Vostro 5471


#3 Mike275

Mike275
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 12 postów

Napisano 11 styczeń 2017 - 20:30

Jak ustawie na 1333 to ram chodzi na 800.


  • 0

#4 Longhorn

Longhorn
  • Maniak

  • 3281 postów

Napisano 12 styczeń 2017 - 10:36

Dziwne, jak możesz przestaw na 1333 i wrzuć screen z CPU-Z zakładka Memory jak wygląda sytuacja. Pobierz nową wersje 1.78.

Jeśli podejrzewasz jakieś problemy z BIOS to na stronie producenta jest dostępna aktualizacja http://www.foxconnch...&U=en-us0000516 Przed tym sprawdź obecną wersje.


  • 0

i5 4690K@4.5GHz | 12GB RAM 2400MHz | Asus GTX 1060 6GB | SSD 256GB + 2TB + 250GB + 2x500GB RAID 0| Thermaltake SmartSE 630W | Thermaltake Commander GS-III | LG 22MP65 | CM Storm Devastator | Win 10 Pro | Microlab Solo7c * Dell Vostro 5471


#5 Mike275

Mike275
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 12 postów

Napisano 12 styczeń 2017 - 12:03

Mam 1.78 i bez zmian. Jeśli ustawie na 1066 lub 1333 to chodzi na 800. Ta płyta obsługuje max 1333 a jest opcja ustawienia ramu na 1600 więc może coś z tym biosem. Robiłem memtest i nie ma błędów ale w opcjach pokazuje jedną kość na 533MHz a drugą na 200MHz. Biosu nigdy nie instalowałem. Jakie jest ryzyko?

 

8pualx86jsb7.png

 

To jest ustawienie 1333.


  • 0

#6 Longhorn

Longhorn
  • Maniak

  • 3281 postów

Napisano 12 styczeń 2017 - 12:37

Aktualną wersje BIOS możesz sprawdzić na zakładce Mainboard w CPU-Z, jeśli masz starszą wersje niż ta na stronie producenta płyty to możesz zaktualizować. Możesz spróbować przez plik bat, który jest w archiwum lub gdy nie zadziała to w ten sposób http://www.intel.pl/.../000006929.html

Może pamięci nie znajdują wspólnych ustawień, choć troche to dziwne jeśli to fabryczna para. Możesz sprawdzić jeszcze jak się zachowają pojedynczo.


  • 0

i5 4690K@4.5GHz | 12GB RAM 2400MHz | Asus GTX 1060 6GB | SSD 256GB + 2TB + 250GB + 2x500GB RAID 0| Thermaltake SmartSE 630W | Thermaltake Commander GS-III | LG 22MP65 | CM Storm Devastator | Win 10 Pro | Microlab Solo7c * Dell Vostro 5471


#7 Mike275

Mike275
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 12 postów

Napisano 12 styczeń 2017 - 14:32

Najnowszy bios jest z 12/31/2010 ja mam 11/17/2010. Ustawiałem różne konfigurację bank interleaving, channel interleaving i DCT unganged mode ale nic to nie dało. Testowałem jedną kość na różnych opcjach potem drugą kość potem w drugim slocie i nic. Bez zmian.

Jeszcze ciekawostka z wykonanych testów. Pamięci ustawione niby na 800MHz dają odczyt ok 10100 MB/s (AIDA64) a ustawione na 1066MHz ok 8200 MB/s. Tak jakby te 800 które pokazuję bios to było tak naprawdę 1333.

Inne testy jakieś dziwne zapis taki sam, kopia sporo mniej czas dostępu mniejszy. Testy na takich samych timingach.


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ddr3, przetaktowanie, 1333, 1066, bios, ram

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych