Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Nowe mobo i problem z instalacja W10 > klisze> plz help


Najlepsza odpowiedź kafejaxx44, 15 grudzień 2016 - 09:28

Kup usb i wgraj przez usb.
Lub płyte dvd i nagraj na płyte Przejdź do postu


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
55 odpowiedzi w tym temacie

#1 pieczur

pieczur
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 15 grudzień 2016 - 09:15

Czesc, 

 

zlozylem ostatnio msi sli plus, i7-6800K i 16GB ramu. 

 

mam dyski trzy. Dwa Sdd i hdd. 

na mniejszym sdd jest juz system ze starego kompa i ON DZIALA na nowej konfiguracji. Ale niestety nie moge zainstalowac nowego systemu bo pojawia mi sie odrazu komunikat o doinstalowaniu sterow. Nie wiem ktore on chce stery bo ani te ze strony producenta ani te z plyty nie sa wstanie go przekonac zeby isc dalej. Porsze pomozcie. Cos pewnie w biosie mam nie przelaczone albo cos zle podpialem. W kazdym razie na dzien dzisiejszy komp tylko dziala na starym systemie i dziala super tylko nie mam USB. Chcial bym polozyc swiezy system ale nie wiem jak. 


  • 0

#2 kafejaxx44

kafejaxx44
  • Dyskutant

  • 170 postów

Napisano 15 grudzień 2016 - 09:28   Najlepsza odpowiedź

Kup usb i wgraj przez usb.
Lub płyte dvd i nagraj na płyte
  • 0

#3 pieczur

pieczur
  • Autor tematu
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 15 grudzień 2016 - 09:29

wszystko dziala. wszyskto kupilem. jedyne co nie dziala to ze windows udaje ze nie widzi dyskow. jak browsuje zeby znalezc pliki do wgrania to on wszyskto widzi pieknie ale nie da sie wcisnac dalej tylko zostaje w tym momencie instalatora. 


  • 0

#4 kafejaxx44

kafejaxx44
  • Dyskutant

  • 170 postów

Napisano 15 grudzień 2016 - 09:44

Jak instalujesz? Przez system czy jak uruchamia się komputer klikasz np. F8 usb.
Z kąd masz instalke windows 10?
  • 0

#5 pieczur

pieczur
  • Autor tematu
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 15 grudzień 2016 - 10:05

Windy probowalem z 5 wersji w tym jedna moja orginalna. Startuje instalke z USB restartujac kompa z wlozonym pendrajwem. Robie sticki za pomoca refusa. Od dawan korzystam  z tego rozwiazania zawsze dzialalo. Teraz zmienilem parametr robienia sticka zeby byl do ???GPT??? ze dla UEFI. Zobacze czy cos pomoze. UPDATE: nie pomoglo, dalej nie moge pujsc dalej w instalacji. PLZ HELP.


Użytkownik pieczur edytował ten post 15 grudzień 2016 - 11:11

  • 0

#6 Kamillus96

Kamillus96
  • Nowicjusz

  • 24 postów

Napisano 15 grudzień 2016 - 13:45

Ale gdzie nie możesz pójść dalej? Przy wybieraniu partycji/dysku na którym ma być zainstalowany system? Możliwe że dysk ma teraz partycjonowanie MBR, a w biosie masz ustawiony tryb instalacji UEFI, czyli dysk musi mieć partycjonowanie GPT. Podczas instalacji gdy pojawi się okno wyboru dysków, musisz uruchomić wiersz poleceń Shift + F10 i wpisać polecenie "diskpart", następnie kolejno:

- "list disk" (Wyświetli listę twoich dysków)

- "select disk x" (gdzie x to numer dysk na którym chcesz zainstalować swój system)

- "clean" (usuwa wszystkie partycje i dane na dysku)

- "convert gpt" (zmienia partycjonowanie na gpt)

- "exit"

Po tej operacji w oknie wyboru dysków zaznacz swój dysk (powinien być przy nim opis "nieprzydzielone miejsce") i wybierz na dole opcje dysku (zaawansowanie) a potem nowy. Jeśli chcesz żeby partycja na system miała określona wielkość wpisz w okienku na dole rozmiar w MB.


Użytkownik Kamillus96 edytował ten post 15 grudzień 2016 - 13:57

  • 0

CPU: AMD Ryzen 5 2600 + be quiet! Dark Rock 4 @ 4.00 GHz, 1.212v RAM: Ballistix Sport LT Gray 2x8GB @ 3600 MHz, CL14, 1.470v GPU: MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z @ 1950 MHz / 7600 Mhz, 0.931v MB: MSI B450 Gaming Plus SSD: Samsung 970 EVO 250GB, Crucial BX500 480GB & 960GB PSU: SeaSonic Focus Plus Gold 550W CASE: be quiet! Pure Base 500 Window Black + 3x SilentWings 3 140mm OS: Windows 10 Pro

 

MONITOR: Samsung CFG73 24" KLAWIATURA: Sharkoon PureWriter TKL Kailh Red MYSZ: Roccat Kone Pure Optical Black Edition SŁUCHAWKI: ISK HD9999


#7 pieczur

pieczur
  • Autor tematu
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 13:31

zrobilem screenshoty i wrzucilem na youtuba ( https://youtu.be/JxuqKnXA0Jc)  Na pierwszym zdjeciu widac gdzie sie zaczyna problem. Czemu wogole on chce jakies sterowniki? ! ? 

 

Po pokazaniu mu sciezki do sterow z plyty/ze strony aususa i najnowsze intelowskie mam komunikat jak na ostatnim slajdzie i tyle. Wiecej sie nie da zrobic.

 

 Jak widzicie on widzi wszystki dyski, wiec po co mu jakies sterowniki? 

 

Zrobilem to co mowil Kamillus. Nie pomoglo. Zrobilem tak jak mowil z drugim ssd i jeszcze raz zaczalem instalacje i  dalej slajd 1 z YT. W biosie jest tryb legacy+uefi. wiecej nic nie zmienialem. 


  • 0

#8 Kamillus96

Kamillus96
  • Nowicjusz

  • 24 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 13:49

Może spróbuj pobrać Windowsa 10 i zrobić nośnik za pomocą tego narzędzia od Microsoftu -> https://www.microsof...nload/windows10 Ściągając za pomocą tego narzędzia będziesz miał najnowszą możliwa wersje Windows 10 czyli 14393.0, i nie będziesz musiał ściągać ogromnej ilości aktualizacji.


Użytkownik Kamillus96 edytował ten post 16 grudzień 2016 - 13:58

  • 0

CPU: AMD Ryzen 5 2600 + be quiet! Dark Rock 4 @ 4.00 GHz, 1.212v RAM: Ballistix Sport LT Gray 2x8GB @ 3600 MHz, CL14, 1.470v GPU: MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z @ 1950 MHz / 7600 Mhz, 0.931v MB: MSI B450 Gaming Plus SSD: Samsung 970 EVO 250GB, Crucial BX500 480GB & 960GB PSU: SeaSonic Focus Plus Gold 550W CASE: be quiet! Pure Base 500 Window Black + 3x SilentWings 3 140mm OS: Windows 10 Pro

 

MONITOR: Samsung CFG73 24" KLAWIATURA: Sharkoon PureWriter TKL Kailh Red MYSZ: Roccat Kone Pure Optical Black Edition SŁUCHAWKI: ISK HD9999


#9 pieczur

pieczur
  • Autor tematu
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 16:15

Tak robie. Narazie to mi aktualizacje nie strasznie. Caly czas w tym zakletym momencie jestem.

 

A nie powinienm cos w Biosie przestawic? Pewnie zapominam o czyms tak oczywistym ze za chwile bedziemy sie z tego smiali. 

 

Nie wiem o co chodzi. Panowie plz help.


  • 0

#10 Kamillus96

Kamillus96
  • Nowicjusz

  • 24 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 16:37

A w biosie dyski są widoczne? Kontroler SATA ustawiony masz na AHCI


Użytkownik Kamillus96 edytował ten post 16 grudzień 2016 - 17:10

  • 0

CPU: AMD Ryzen 5 2600 + be quiet! Dark Rock 4 @ 4.00 GHz, 1.212v RAM: Ballistix Sport LT Gray 2x8GB @ 3600 MHz, CL14, 1.470v GPU: MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z @ 1950 MHz / 7600 Mhz, 0.931v MB: MSI B450 Gaming Plus SSD: Samsung 970 EVO 250GB, Crucial BX500 480GB & 960GB PSU: SeaSonic Focus Plus Gold 550W CASE: be quiet! Pure Base 500 Window Black + 3x SilentWings 3 140mm OS: Windows 10 Pro

 

MONITOR: Samsung CFG73 24" KLAWIATURA: Sharkoon PureWriter TKL Kailh Red MYSZ: Roccat Kone Pure Optical Black Edition SŁUCHAWKI: ISK HD9999


#11 pieczur

pieczur
  • Autor tematu
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 16:48

w biosie sa widoczne. Wszystkie. 

 

Mam nie zamknieta obudowe, moze to miec znaczenie?

 

Sciagnalem najswiezsze ISO tym programem co pokazales Kamillusie ale nie moge nim wypalic USB bo moj laptop samsung z nim nie wspolpracuje, program nie widzi sticka w zadnym usb a w stacjonarce nie ma CD wiec nie mam co plyty wypalac. Mam swieze iso wiec robie refusem usbDrive - mbr dla UEFI, fat32. 

 

To jest jak na pierwszym slajdzie prezentacji z YouTuba, na samym poczatku instalacji mam problem. Dodam jeszcze ze pare razy instalowalem system i zawsze to troche zabieralo zeby wybierac dyski a na tej maszynce to moment. Niesamowite. Chcial bym juz dokupic dysk do niego ale puki ta gehenna sie nie skonczy nie bede dalej inwestowal bo coraz bardziej sie zastanawiam nad kupieniem drugiej plyty. Ale to bedzie droga impreza i wolal bym to wydac na dysk.


Użytkownik pieczur edytował ten post 16 grudzień 2016 - 16:54

  • 0

#12 Kamillus96

Kamillus96
  • Nowicjusz

  • 24 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 16:54

Może instalatorowi chodzi o sterownik usb, próbowałeś mu zapodać sterownik ASMedia USB3.0/3.1 Drivers.

Możesz też spróbować zmienić port usb z którego instalujesz system. Z tyłu masz dwa czarne porty usb 2.0 włóż tam pendrive i spróbuj ponownie.

 

Poza tym w rufusie schemat partycjonowania musisz dać na GPT dla UEFI, ponieważ prędzej zmieniłeś na dyskach partycjonowanie na GPT sposobem który ci podałem wyżej. Więc jak uda Ci się przejść z instalacją dalej to z wybranym partycjonowaniem MBR nie zainstalujesz systemu na dyskach partycjonowanych GPT. (Partycjonowanie GPT poza tym jest wymagane jeśli instalujesz system w trybie UEFI). Ale na razie to nie jest głównym problemem.


Użytkownik Kamillus96 edytował ten post 16 grudzień 2016 - 17:14

  • 0

CPU: AMD Ryzen 5 2600 + be quiet! Dark Rock 4 @ 4.00 GHz, 1.212v RAM: Ballistix Sport LT Gray 2x8GB @ 3600 MHz, CL14, 1.470v GPU: MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z @ 1950 MHz / 7600 Mhz, 0.931v MB: MSI B450 Gaming Plus SSD: Samsung 970 EVO 250GB, Crucial BX500 480GB & 960GB PSU: SeaSonic Focus Plus Gold 550W CASE: be quiet! Pure Base 500 Window Black + 3x SilentWings 3 140mm OS: Windows 10 Pro

 

MONITOR: Samsung CFG73 24" KLAWIATURA: Sharkoon PureWriter TKL Kailh Red MYSZ: Roccat Kone Pure Optical Black Edition SŁUCHAWKI: ISK HD9999


#13 pieczur

pieczur
  • Autor tematu
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 17:38

ja tamten dysk co przerobilem go tak jak mnie nauczyles to go przywrocilem do zwyklego dysku bo go uzywam jako drugi. 

 

Przypomne ze ja na tym kompie mam prawie dzialajace stanowisko pracy bo system sie odpalil z poprzedniej konfiguracji. Mam jeszcze podpiety drugi dysk ssd to wlasnie ten byl poddawany diskpartem ale musialem go przywrocic zracji ze dalej jestesmy na pierwszym kroku instalacji. 

 

Wrocilem do refusa i robie sticka zgodnie z Twoimi zaleceniami GPT dla UEFI w fat32. Nie wiem o co chodzi ze ten creator microsoftu nie widzi mojego pendrajwa. 

 

Instalek Windy na USB wlozylem do tych portow USB 2.0 i nic to nie zmienilo. Ten sam obrazek, prosi o jakies stery. Ale do czego tego nikt nie wie. 


  • 0

#14 Kamillus96

Kamillus96
  • Nowicjusz

  • 24 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 17:56

Tym programem od microsoft'u możesz tez po prostu ściągnąć sobie to iso na dysk (jest tam taka opcja) i rufusem zrobić instalkę. Czy może już tak robiłeś?


Użytkownik Kamillus96 edytował ten post 16 grudzień 2016 - 17:57

  • 0

CPU: AMD Ryzen 5 2600 + be quiet! Dark Rock 4 @ 4.00 GHz, 1.212v RAM: Ballistix Sport LT Gray 2x8GB @ 3600 MHz, CL14, 1.470v GPU: MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z @ 1950 MHz / 7600 Mhz, 0.931v MB: MSI B450 Gaming Plus SSD: Samsung 970 EVO 250GB, Crucial BX500 480GB & 960GB PSU: SeaSonic Focus Plus Gold 550W CASE: be quiet! Pure Base 500 Window Black + 3x SilentWings 3 140mm OS: Windows 10 Pro

 

MONITOR: Samsung CFG73 24" KLAWIATURA: Sharkoon PureWriter TKL Kailh Red MYSZ: Roccat Kone Pure Optical Black Edition SŁUCHAWKI: ISK HD9999


#15 pieczur

pieczur
  • Autor tematu
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 18:32

tak zrobilem. zrobilem pendrava refusem z iso zaciagniete programem ktory poleciles. Klops.


  • 0

#16 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4073 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 18:36

Konkretnie to jaką płytę od MSI posiadasz? Na filmie widać, że instalator wymaga sterownika USB. W który port USB wkładasz pendrive?


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#17 Kamillus96

Kamillus96
  • Nowicjusz

  • 24 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 18:41

W opisie filmu jest MSI X99A SLI PLUS.


Użytkownik Kamillus96 edytował ten post 16 grudzień 2016 - 18:48

  • 0

CPU: AMD Ryzen 5 2600 + be quiet! Dark Rock 4 @ 4.00 GHz, 1.212v RAM: Ballistix Sport LT Gray 2x8GB @ 3600 MHz, CL14, 1.470v GPU: MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z @ 1950 MHz / 7600 Mhz, 0.931v MB: MSI B450 Gaming Plus SSD: Samsung 970 EVO 250GB, Crucial BX500 480GB & 960GB PSU: SeaSonic Focus Plus Gold 550W CASE: be quiet! Pure Base 500 Window Black + 3x SilentWings 3 140mm OS: Windows 10 Pro

 

MONITOR: Samsung CFG73 24" KLAWIATURA: Sharkoon PureWriter TKL Kailh Red MYSZ: Roccat Kone Pure Optical Black Edition SŁUCHAWKI: ISK HD9999


#18 pieczur

pieczur
  • Autor tematu
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 18:41

MSI X99A SLI PLUS - nowa kupiona 5 dni temu.

 

Zazwyczaj wkładam do takiego w obudowie ale probowalem na wszystkich. Gpart dzialal na tym w obudowie. Jesli nie to wkladam to tego najszybszego zazwyczaj. ale tak jak mowie juz tu Kamillus sugerowal sprobowac do tych USB 2.0  wiec sprawdzilem we WSZYSTKICH! 

 

Dziekuje za zangazowanie. Bardzo dziekuje. Mam nadzieje ze niedlugo to rozgryziemy. 


  • 0

#19 Kamillus96

Kamillus96
  • Nowicjusz

  • 24 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 18:48

A próbowałeś podać ten sterownik ASMedia USB3.0/3.1 Drivers przy instalacji?


  • 0

CPU: AMD Ryzen 5 2600 + be quiet! Dark Rock 4 @ 4.00 GHz, 1.212v RAM: Ballistix Sport LT Gray 2x8GB @ 3600 MHz, CL14, 1.470v GPU: MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z @ 1950 MHz / 7600 Mhz, 0.931v MB: MSI B450 Gaming Plus SSD: Samsung 970 EVO 250GB, Crucial BX500 480GB & 960GB PSU: SeaSonic Focus Plus Gold 550W CASE: be quiet! Pure Base 500 Window Black + 3x SilentWings 3 140mm OS: Windows 10 Pro

 

MONITOR: Samsung CFG73 24" KLAWIATURA: Sharkoon PureWriter TKL Kailh Red MYSZ: Roccat Kone Pure Optical Black Edition SŁUCHAWKI: ISK HD9999


#20 pieczur

pieczur
  • Autor tematu
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 18:54

tak probowalem, to samo.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych