Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Dac/amp do 550zł

dac

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#21 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7373 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 07 listopad 2016 - 21:44

Jak to line-out brakuje? Przecież ma 2xRCA


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#22 wojtask1111

wojtask1111
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 337 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 07 listopad 2016 - 21:47

raczej line-in a t9 mi zmienia, przepraszam  :/ 

 


  • 0
CPU  i9 9900k MOBO Gigabyte z390 aorus master GPU Gigabyte Aorus GeForce RTX 2080Ti Xtreme 11G 
RAM  Pamięć HyperX FURY DDR4-3466 2x16GB CL 19 SYSTEM : Win 10 64bit MONITOR  Dell u2515h
PSU Corsair RM 750W CASE Phanteks Enthoo Pro SSD Goodram Iridium pro 960gb x2 HDD WD Caviar Blue, 3.5'' 1TB 

#23 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7373 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 07 listopad 2016 - 22:10

Line in nie ma w DAC-ach bo... są DACami. Urządzenie musi mieć ADC jeśli ma samplować. Może być ewentualnie wejście liniowe na przedwzmacniacz, tak ma Dr.DAC ale w tym budżecie nie upolujesz nawet używki.


  • 1

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#24 wojtask1111

wojtask1111
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 337 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 07 listopad 2016 - 22:20

no to wszystko mi świetnie wytłumaczyłeś dziękuje  :)  i zaczynamy powoli zbierać na Dr.DAC  :D 

to zamawiam prodigy cube black edition ;) ewentualnie odezwę się tylko o jakieś opampy do niego  :) ( zapewne bardziej basowe)


Poczekam jeszcze na jacojj co w tym amplitunerze mam zrobić 


Użytkownik wojtask1111 edytował ten post 07 listopad 2016 - 22:23

  • 0
CPU  i9 9900k MOBO Gigabyte z390 aorus master GPU Gigabyte Aorus GeForce RTX 2080Ti Xtreme 11G 
RAM  Pamięć HyperX FURY DDR4-3466 2x16GB CL 19 SYSTEM : Win 10 64bit MONITOR  Dell u2515h
PSU Corsair RM 750W CASE Phanteks Enthoo Pro SSD Goodram Iridium pro 960gb x2 HDD WD Caviar Blue, 3.5'' 1TB 

#25 Jacojj

Jacojj

Napisano 08 listopad 2016 - 07:35

Sprawdź, zgodnie z instrukcją (patrz fragment instrukcji) czy indywidualne wzmocnienia na poszczególnych wejściach amplitunera masz identyczne.

 

Dodatkowo zrób prosty eksperyment:

1. Wrzuć na bluray muzykę (np. w mp3) i taką samą do kompa.

2. Podłącz do amplitunera jeden kabel optyczny.

3. I przepinaj ten kabel, raz do kompa a raz do bluraya (nie wyciągaj go z amplitunera)

- jeżeli nie ma różnicy w głośności to komp jest ok

- jeżeli jest, to znaczy, że coś z kompem/kartą muzyczną/ustawieniami jest nie ok

 

Jeszcze sprawdź, czy nie ma różnicy w głośności pomiędzy dwoma wejściami optycznymi: tym razem podepnij kabel do bluraya i przepinaj go pomiędzy wejściami amplitunera. Jeżeli są różnice w głośności, to masz coś źle ustawione w amplitunerze.


  • 0

#26 wojtask1111

wojtask1111
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 337 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 08 listopad 2016 - 13:25

Wyjęłam wszystko co było w ampli z kabli. w amplitunerze mam dwa miejsce na spdif oba grają tak samo.
Z blueray jest głośno a z komputera i laptopa jest cicho bez zmian.
Dla mnie jest to strasznie nir zrozumiałe ze z pc laptopa jest cicho. A z blueray i tv jest głośno...
Wszystko zrobiłem tak jak napisałes,
Nie wiem tylko co mam niby przestawić w amplitunerze :/
Muszę jeszcze poszukać instrukcji

Użytkownik wojtask1111 edytował ten post 08 listopad 2016 - 13:27

  • 0
CPU  i9 9900k MOBO Gigabyte z390 aorus master GPU Gigabyte Aorus GeForce RTX 2080Ti Xtreme 11G 
RAM  Pamięć HyperX FURY DDR4-3466 2x16GB CL 19 SYSTEM : Win 10 64bit MONITOR  Dell u2515h
PSU Corsair RM 750W CASE Phanteks Enthoo Pro SSD Goodram Iridium pro 960gb x2 HDD WD Caviar Blue, 3.5'' 1TB 

#27 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7373 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 08 listopad 2016 - 14:41

W ampli jest raczej na pewno wszystko w porządku, to raczej po stronie kompa następuje jakaś ingerencja. Sprawdź pod kątem bitperfect: https://v3rim.wordpr...i-na-audiofila/


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#28 wojtask1111

wojtask1111
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 337 postów
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 08 listopad 2016 - 22:29

tak samo laptop jak i pc po tym zaczął grać głośno jak cd itd. 
dzięki

ale przy tym nasuwa mi się pytanie jak lub co zrobić by przeglądarka, gry, też grały tak głośno ?

przykład muzykę słyszę przyjemnie głośnie, a włączę coś z yt cokolwiek to prawie nic nie słychać?

da się coś zrobić?


  • 0
CPU  i9 9900k MOBO Gigabyte z390 aorus master GPU Gigabyte Aorus GeForce RTX 2080Ti Xtreme 11G 
RAM  Pamięć HyperX FURY DDR4-3466 2x16GB CL 19 SYSTEM : Win 10 64bit MONITOR  Dell u2515h
PSU Corsair RM 750W CASE Phanteks Enthoo Pro SSD Goodram Iridium pro 960gb x2 HDD WD Caviar Blue, 3.5'' 1TB 

#29 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7373 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 08 listopad 2016 - 22:37

Powalcz ze sterownikami, sprawdź efekty, ustawienia. To już kwestia twoich umiejętności, raczej nikt Ci nie powie kliknij tu - kliknij tam.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7; TH7-II. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#30 Jacojj

Jacojj

Napisano 09 listopad 2016 - 08:11

@wojtask

Czyli z amplitunerem wszystko wydaje się ok. Skoro jedna aplikacja potrafi grać głośno (pewnie po wymuszeniu bezpośredniego dostępu do wyjścia cyfrowego), to znaczy, że na 99% masz coś źle ustawione w sterownikach.

 

Zacznij od tego czy masz ustawione domyślne urządzenie audio na coś w stylu: "SPDIF out",  "digital output".

Sprawdź w mikserze audio czy dla poszczególnych aplikacji masz ustawione takie same poziomy głośności.

Ustaw wyjście na 16bit/44kHz lub 16bit/48kHz.

Włącz muzykę np. z  YouTuba i poklikaj pojedynczo różne ustawienia, może w ten sposób znajdziesz to, co masz źle ustawione (ustawienia w Panelu Sterowania i także w tym kolorowym "czymś" do ustawień karty muzycznej) - nie widzę twojego ekranu więc, niestety, tylko to mogę doradzić.


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: dac

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych