Cześć, wreszcie się zdecydowałem na kupno nowego komputera Tak więc zaczynamy:
- Zastosowanie komputera : Gry (najnowsze i nowsze) 70%, rendering/obróbka video (Sony Vegas pro 13, After Effects CC, Photoshop cs6, Lightroom) 30%
- Maksymalna kwota : 6700zł
- Kiedy zamierzam kupić komputer? : W tym miesiącu lub pod koniec
- Których części potrzebuję : Tylko buda
- Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak
- Rozdzielczość mojego monitora i model : 32 cale Samsung 1920x1080 (jest to telewizor, może kiedyś wymienię na 144Hz)
- Specjalne wymagania : Cisza, wydajność oraz kolorystyka czarno-czerwona
- Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : 2x HDD 1TB i 2TB oraz 1x SSD 120GB. Wszystko chodzi na SATA II ale ma kontroler SATA III także wystarczy to co mam.
- Własna propozycja zestawu : https://www.morele.n...ry/info/QySj8c/
- Inne : Nie będę robił SLI ani CFX bo lepiej mieć jedno mocne GPU niż dwa słabsze no i problemy z tym związane.
Napisałem 30% obróbka video, ponieważ aktualny sprzęt nie dawał rady w bardziej zaawansowanych projektach Byle co zrobiłem i zaraz 4h render lub dłużej. Z nowym sprzętem będzie więcej możliwości. Mocny CPU jak i pojemny RAM mile widziane (After Effects każdą ilość RAM'u przyjmie
)
Jeśli chodzi o gry to chciałbym aby komputer był na tyle wydajny, żeby bez problemu ciągnął przyszłościowe gierki na przyzwoitych ustawieniach (high lub deko wyżej i 60+ fps mnie w zupełności zadowolą ) Aktualnie gram na low 1080p >40fps średnio
Co do części w koszyku to największy dylemat mam jeśli chodzi o płytę główną. Wybrałem MSI Z170A Gaming M5 bo mi się w sumie podobała ale również z tego względu, że ma wygodne/intuicyjne UEFI. Czytałem, że ma problemy z boostem (skacze) i daje ciut za duże napięcia (ale ja bym to sobie wyregulował bez problemu).
Zastanawiałem się również czy nie wybrać ASRock'a K6. Extreme 4 nie pasuje kolorystycznie ale jest bardzo fajna no chyba, że pobawię się w modding czerwonym markerem
W sumie to by było na tyle. Trochę dużo napisałem ale lepiej określić szczegółowo niż potem się dopytywać.