Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 jarek zegarek

jarek zegarek
  • Nowicjusz

  • 11 postów

Napisano 11 wrzesień 2016 - 16:32

Witam. Mam nietypowy problem związany ze stutteringiem w GTA V jak i innych grach (Grand Theft Auto IV, Dying Light: The Following). Widać to szczególnie po obniżeniu jakości grafiki na niską (praktycznie minimum). Dla zobrazowania problemu załączam dwa filmy:
 
 
Co ciekawe po zmianie ustawień na bardzo wysokie nawet bez włączonej synchronizacji pionowej animacja jest zdecydowanie płynniejsza jednak mimo wszystko zdarzają się niszczące zabawę mikro-przycięcia, co szczególnie widać przy spadku o nawet 2-3 fps.
Na sprzęcie, który posiadam takie problemy zdecydowanie nie powinny mieć miejsca.
 
Mój zestaw komputerowy prezentuje się następująco:
 
Procesor: Intel Core i5 6600K, @3,5 GHz, Turbo @3,9 GHz
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Grandis XE1236
Płyta Główna: MSI Z170A Gaming M5
Zasilacz: Cooler Master G650M 650W Modularny 80+ Bronze
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1070 Gaming X 8G
Pamięć: Corsair Vengeance LPX DDR4, 8GB (2x4GB), 3000MHz, CL15
SSD: Crucial BX100 250 GB
OS: Windows 10 Pro, wcześniej testowane na Windows 7 - również ten problem wystąpił.
 
Podczas zwykłego korzystania z komputera (internet, programy użytkowe) nie występują żadne problemy ze spadkiem wydajności. Sprzęt był testowany benchmarkami. Zestaw oddany do serwisu komputerowego z tym samym problemem. W serwisie stwierdzili, że problemem była karta graficzna podpięta do jednej linii zasilania, podłączyli zasilanie z dwóch lini, wgrali najnowsze sterowniki 372.70 i ustawili detale grafiki na wysokie (przy wysokich problem był maskowany). Po obniżeniu na minimum stuttering był widoczny więc tak naprawdę nie zrobili nic. Ponadto czytałem, że GTX 1070 przy swoim TDP może być podpięty do jednej lini zasilania.
 
Dodam, że problem raczej nie jest związany z karta graficzną ponieważ na starym Radeonie HD 6870 1 GB wszystko na low, rozdzielczość 720p i przy 150 fps pojawia się widoczny stuttering.
 
Czy macie jakieś pomysły dotyczące problemu?

Użytkownik jarek zegarek edytował ten post 11 wrzesień 2016 - 16:34

  • 0

#2 Nowaj

Nowaj
  • Nie wstydzę się konsoli.

  • 17858 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz
  • 3DMark 06:Fire Strike - 16k

Napisano 11 wrzesień 2016 - 16:40

W serwisie stwierdzili, że problemem była karta graficzna podpięta do jednej linii zasilania, podłączyli zasilanie z dwóch lini

 

Ten zasilacz ma jedną linię 12V...

 

System świeży?


  • 0

i7 6900K / RTX 2060 / 32GB DDR4 3200MHz / Samsung 950PRO 512GB / Phanteks Enthoo Primo Philips BDM4350UC/00 / Corsair K95 RGB / Logitech G900

Playstation 4 Pro / Xbox One S / LG OLED65B7V / Denon AVR-X1300W / Jamo S626

Worklog STAR WARS FireStrike
Moderator globalny / Ekspert działów: Dyski twarde, napędy optyczne i nośniki pamięci, Karty graficzne i Zestawy komputerowe / Pełne zestawienie Ekspertów

 


#3 jarek zegarek

jarek zegarek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 11 postów

Napisano 11 wrzesień 2016 - 16:44

Moc zasilacza 650 W

Wentylator 12 cm

PFC aktywny

Ilość złącz zas. MOLEX 6

Ilość złącz zas. SATA 8

Ilość złącz zas. 4-pin 12V 0

Ilość złącz zas. 8-pin 12V 0

Ilość złącz zas. 4+4-pin 12V 1

Ilość złącz zas. PCI-E 6-pin 0

Ilość złącz zas. PCI-E 6+2-pin    4

Ilość złącz zas. PCI-E 8-pin 0

Złącze zas. MB 20 + 4 pin

Zasilacz modularny Tak

Wymiary 150 x 140 x 86 mm.

Certyfikat 80+  80 PLUS Bronze

System Win 10 świeży wczoraj wgrany, tak samo było z Win 7 testowałem na świeżo


Użytkownik jarek zegarek edytował ten post 11 wrzesień 2016 - 16:45

  • 0

#4 Wento

Wento
  • Maniak

  • 2454 postów
  • Miejscowość:ZG

Napisano 11 wrzesień 2016 - 16:47

Jaki masz monitor? Pokaż ustawienia globalne ze sterownika.


  • 0

"To prawda....-mruknął Puchatek, spoglądając w lustro i klepiąc się po brzuszku. -Nie liczy się rozmiar. Liczy się puchatość!"

 

Moderator globalny/Ekspert działu: Telefony komórkowe i smartfony / Pełne zestawienie Ekspertów


#5 Nowaj

Nowaj
  • Nie wstydzę się konsoli.

  • 17858 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz
  • 3DMark 06:Fire Strike - 16k

Napisano 11 wrzesień 2016 - 16:48

Nie bardzo rozumiem, po co wklejasz ilość złączy w PSU. Tak, jak napisałem - linię 12V ma on jedną i to, do której wtyczki podłączysz grafikę nie ma żadnego znaczenia.

 

Z włączonym v-sync również są problemy?


  • 0

i7 6900K / RTX 2060 / 32GB DDR4 3200MHz / Samsung 950PRO 512GB / Phanteks Enthoo Primo Philips BDM4350UC/00 / Corsair K95 RGB / Logitech G900

Playstation 4 Pro / Xbox One S / LG OLED65B7V / Denon AVR-X1300W / Jamo S626

Worklog STAR WARS FireStrike
Moderator globalny / Ekspert działów: Dyski twarde, napędy optyczne i nośniki pamięci, Karty graficzne i Zestawy komputerowe / Pełne zestawienie Ekspertów

 


#6 jarek zegarek

jarek zegarek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 11 postów

Napisano 11 wrzesień 2016 - 17:02

Nie bardzo rozumiem, po co wklejasz ilość złączy w PSU. Tak, jak napisałem - linię 12V ma on jedną i to, do której wtyczki podłączysz grafikę nie ma żadnego znaczenia.

 

Z włączonym v-sync również są problemy?

 

Z włączonym v-sync nie ma problemu dopóki fps nie spadnie poniżej 60. Problem jest w GTA IV gdzie w 1080p ciągle są spadki poniżej 60 fps i nawet adaptive v-sync nie pomaga. Zagalopowałem się w odpowiedzi, myślałem, że pytasz o ilość lini 12 V a nie stwierdzasz fakt.


Jaki masz monitor? Pokaż ustawienia globalne ze sterownika.

 

Monitor iiyama ProLite X2483HSU. Sprawdzany zarówno na kablu HDMI jak i DVI-D (Single Link). Odświeżanie ustawione na 60 Hz. Profil kolorów ycbcr444


Użytkownik jarek zegarek edytował ten post 11 wrzesień 2016 - 17:04

  • 0

#7 Nowaj

Nowaj
  • Nie wstydzę się konsoli.

  • 17858 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz
  • 3DMark 06:Fire Strike - 16k

Napisano 11 wrzesień 2016 - 17:05

ciągle są spadki poniżej 60 fps

 

Przy jakich detalach?


  • 0

i7 6900K / RTX 2060 / 32GB DDR4 3200MHz / Samsung 950PRO 512GB / Phanteks Enthoo Primo Philips BDM4350UC/00 / Corsair K95 RGB / Logitech G900

Playstation 4 Pro / Xbox One S / LG OLED65B7V / Denon AVR-X1300W / Jamo S626

Worklog STAR WARS FireStrike
Moderator globalny / Ekspert działów: Dyski twarde, napędy optyczne i nośniki pamięci, Karty graficzne i Zestawy komputerowe / Pełne zestawienie Ekspertów

 


#8 jarek zegarek

jarek zegarek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 11 postów

Napisano 11 wrzesień 2016 - 17:22

Przy jakich detalach?

 

Wszystko na bardzo wysokie oprócz trawy - High + advanced graphic wszystko na full, FXAA + MSAA x4 lub x8 bez TXAA. Tylko takie  ustawienia są w stanie zmusić tą kartę do chwilowych spadków poniżej 60 fps przy 1080p. Natomiast przy wyłączonej v-sync spadek o 2-3 fps powoduje stuttering


Użytkownik jarek zegarek edytował ten post 11 wrzesień 2016 - 17:23

  • 0

#9 Wento

Wento
  • Maniak

  • 2454 postów
  • Miejscowość:ZG

Napisano 11 wrzesień 2016 - 17:23

Ustawiasz Vsync w grze czy w sterowniku?


  • 0

"To prawda....-mruknął Puchatek, spoglądając w lustro i klepiąc się po brzuszku. -Nie liczy się rozmiar. Liczy się puchatość!"

 

Moderator globalny/Ekspert działu: Telefony komórkowe i smartfony / Pełne zestawienie Ekspertów


#10 Nowaj

Nowaj
  • Nie wstydzę się konsoli.

  • 17858 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz
  • 3DMark 06:Fire Strike - 16k

Napisano 11 wrzesień 2016 - 17:25

MSAA x4 lub x8

 

Z włączonym MSAA, choćby na x2, będziesz miał przycięcia w prawie każdej grze, nawet na 1080-tce.

 

Graj z v-sync, a ustawienia graficzne dobieraj zgodnie z mocą kompa, a nie na "hurrra - wszystko na prawo". Problemów nie będzie.


  • 0

i7 6900K / RTX 2060 / 32GB DDR4 3200MHz / Samsung 950PRO 512GB / Phanteks Enthoo Primo Philips BDM4350UC/00 / Corsair K95 RGB / Logitech G900

Playstation 4 Pro / Xbox One S / LG OLED65B7V / Denon AVR-X1300W / Jamo S626

Worklog STAR WARS FireStrike
Moderator globalny / Ekspert działów: Dyski twarde, napędy optyczne i nośniki pamięci, Karty graficzne i Zestawy komputerowe / Pełne zestawienie Ekspertów

 


#11 jarek zegarek

jarek zegarek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 11 postów

Napisano 11 wrzesień 2016 - 17:27

Ustawiasz Vsync w grze czy w sterowniku?

 

Sprawdzałem zarówno w grze jak i w sterownikach karty, używałem nawet dxtory i msi afterburner z riva tuner do ustawienia stałego 60 fps, ale nie pomogło


Użytkownik jarek zegarek edytował ten post 11 wrzesień 2016 - 17:27

  • 0

#12 Wento

Wento
  • Maniak

  • 2454 postów
  • Miejscowość:ZG

Napisano 11 wrzesień 2016 - 17:28

Wyłączałeś wtedy vsync w grze jak włączałeś w sterowniku? Resetowałeś sterownik do wartości domyślnych? 

Masz włączone FXAA? Spróbuj wyłączyć FXAA, ustawić Vsync w sterowniku(nie włączać go poprzez ustawienia w grze).


Użytkownik Crout edytował ten post 11 wrzesień 2016 - 17:32

  • 0

"To prawda....-mruknął Puchatek, spoglądając w lustro i klepiąc się po brzuszku. -Nie liczy się rozmiar. Liczy się puchatość!"

 

Moderator globalny/Ekspert działu: Telefony komórkowe i smartfony / Pełne zestawienie Ekspertów


#13 jarek zegarek

jarek zegarek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 11 postów

Napisano 11 wrzesień 2016 - 17:32

Wyłączałeś wtedy vsync w grze jak włączałeś w sterowniku? Resetowałeś sterownik do wartości domyślnych? 

 

Tak. Wiele razy, ustawiałem tylko w grze, później tylko w sterownikach, później tu i tu. Sprawdzałem też fast sync raz zadziałało, ale przy ponownym uruchomieniu gry problem wrócił.


  • 0

#14 Wento

Wento
  • Maniak

  • 2454 postów
  • Miejscowość:ZG

Napisano 11 wrzesień 2016 - 17:33

Zedytowałem posta ale mogłeś nie zauważyć, masz włączone FXAA? Jeśli tak to wyłącz i użyj vsync tylko przez sterownik.


  • 0

"To prawda....-mruknął Puchatek, spoglądając w lustro i klepiąc się po brzuszku. -Nie liczy się rozmiar. Liczy się puchatość!"

 

Moderator globalny/Ekspert działu: Telefony komórkowe i smartfony / Pełne zestawienie Ekspertów


#15 Szarik

Szarik
  • Miłośnik kiełbasy podwawelskiej

  • 2037 postów
  • Miejscowość:Fabryka Samochodów Osobowych Warszawa Żerań

Napisano 11 wrzesień 2016 - 17:34

Zobacz jak będzie z odpalonym w sterach vsync +  z ustawioną maksymalną liczbą wstępnie renderowanych klatek na 1 lub 4 w panelu nvidii. Odpal też w nvidia profile inspector "vertical sync smooth afr behavior".


  • 0

Spoiler

#16 jarek zegarek

jarek zegarek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 11 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 21:39

Z włączonym MSAA, choćby na x2, będziesz miał przycięcia w prawie każdej grze, nawet na 1080-tce.

 

Graj z v-sync, a ustawienia graficzne dobieraj zgodnie z mocą kompa, a nie na "hurrra - wszystko na prawo". Problemów nie będzie.

 

Czy Ty forumowiczu Nowaj w ogóle rozumiesz o czym ja tutaj piszę? Skoro na minimalnych są mega duże przycięcia to znaczy, że problemy są, nawet w v-sync na jakichkolwiek ustawieniach są problemy. Brat ma i7 2600k, GTX 970 i nie ma żadnych przycięć nawet przy 150 fps na takich samych ustawieniach, sterownikach, systemie. Problem najprawdopodobniej leży w sprzęcie tylko na dzień dzisiejszy nie wiem konkretnie czy w karcie graficznej czy RAM czy może zasilaczu


Zobacz jak będzie z odpalonym w sterach vsync +  z ustawioną maksymalną liczbą wstępnie renderowanych klatek na 1 lub 4 w panelu nvidii. Odpal też w nvidia profile inspector "vertical sync smooth afr behavior".

 

Dziękuję bardzo za pomoc. Szarik Twoje rady bardzo pomogły, jednak nie wyeliminowały całkowicie problemu. W cut-scenkach mimo wszystko widać brak płynności animacji, ale jest już dużo lepiej niż wcześniej. Chyba oddam komputer do diagnostyki sprzętu.


  • 0

#17 PLSBX

PLSBX
  • Małoletni bajkopisarz

  • 2153 postów

Napisano 13 wrzesień 2016 - 07:56

Na forum nV dużo osób skarży się na podobne problemy. Całkiem możliwe że to nV coś zrąbała.
  • 0

#18 ReznoR

ReznoR
  • Your humble servant

  • 1859 postów
  • Miejscowość:reznor.tech
  • 3DMark 06:41632 / FireStrike: 18807

Napisano 13 wrzesień 2016 - 10:19

Ja też miałem podobny problem co autor w GTA 5 i minimalnych detalach (sprzęt w sygnaturce). Jednakże nie AŻ tak mocno. Poprostu w randomowych momentach obraz się freezował na ileś ms. Przy wyższych detalach problem o dziwo albo nie występował, albo właśnie był minimalizowany.

 

Do dzisiaj nie odkryłem o co w tym chodziło, a GTA 5 już nie mam na dysku (był zainstalowany na HDD).
Czytałem gdzieś że GTA 5 może mieć problemy jeśli plik wymiany jest ustawiony na zbyt mały. Ta gra bardzo intensywnie doczytuje z dysku w tle. Ale byłoby to dość dziwne, że na wysokich jest ok, a na minimalnych nie.

 

Sam niewiem, jak dla mnie nadal zagadka.


  • 0

■ i7-4790K ■ Z97X ■ DDR3-2400MHz ■ GTX 1080
■ Beyerdynamic DT150 ■ Aune X1S ■ AIMP4
■ Inne spojrzenie na licznik FPS w grach (poradnik z wykresami)

■ Blog - reznor.tech (poradniki i info o PC, Audio, Hardware, Software, Grach)


#19 kbrbabzbtb

kbrbabzbtb
  • Entuzjasta

  • 516 postów

Napisano 13 wrzesień 2016 - 17:18

Ekstremalny stuttering na niskich, coś jest nie tak. Ustaw w panelu nvidii - zarządzanie energią na maksymalną wydajność, tryb jednoekranowy. Tak jak ktoś doradzał sprawdź ustawienia pliku wymiany - ustaw na kontrolowany przez system. Sprawdź ustawienia w gpu-z `bus interface` czy pci-e jest na x16 3.0 (może bios płyty wymaga aktualizacji). Sprawdź też dysk przy pomocy hdtune, jak ta krzywa wygląda i jaki odczyt/zapis.


  • 0

#20 DjXbeat

DjXbeat
  • Maniak

  • 2311 postów

Napisano 13 wrzesień 2016 - 17:35

Instalacjia najnowszych sterowników Intela do mobo + update DirectX.


  • 0

AMD Ryzen 5 3600 @ 4.2Ghz 1.37v II Gelid Phantom @ 600-1100rpm II RTX 2060 FE @ 1950/2050Mhz 0.9v II Gigabyte B450M DS3H @ F50 II G.Skill Flare X 2x8 DDR4 @ 3800Mhz 16-17-16-32-1T 304 TRFC II Crucial BX200 240GB II SanDisk SSD Plus 240GB II SilentiumPC Gladius S10 @ 600-1100rpm. II Thermaltake Smart SE630W Modular II AOC 24G2U 144hz






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: gtx 1070, i5 6600gta v, msi z170a gaming m5, stuttering, corsair vengeance, problem gta v, gta v zacina, gta v przycina, gta v tnie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych